18. evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu s podporo enajstih regijskih društev

V tem tednu (22. 1. do 28. 1. 2024) obeležujemo 18. evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Zveza slovenskih društev za boj proti raku z enajstimi regijskimi društvi podpira odpravo raka materničnega vratu z aktivnostmi v lokalnih okoljih. Da bo Slovenija ena prvih evropskih držav, kjer prebivalci ne bodo več umirali za raki, ki jih povzročajo okužbe s HPV, je potrebno doseči 90 % precepljenost deklic in dečkov proti HPV ter ohraniti vsaj 70 % udeležbo žensk v programu ZORA.

Predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med., specialistka javnega zdravja, ob 18. evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu poziva lokalne skupnosti k aktivaciji: »Za odpravo raka materničnega vratu je izjemno pomembno proaktivno delovanje in sodelovanje vseh v lokalni skupnosti, tako zdravstvenega doma in drugih zdravstvenih in javnozdravstvenih ustanov, osnovnih in srednjih šol, občin, nevladnih organizacij, drugih lokalnih ustanov in organizacij ter posameznikov – kajti le tako se bo med prebivalci razširilo znanje tako o raku
materničnega vratu, kot o tem, kaj lahko storimo, da ne zbolimo. In le tako se bo med prebivalci ustvarilo
in ohranilo zaupanje, ki je ključ do visoke udeležbe žensk v programu ZORA in visoke precepljenosti proti HPV.
«

Zveza slovenskih društev za boj proti raku je ob tej priložnosti izdala tudi foto poročilo, ki vsebuje sporočila predstavnikov regijskih društev za boj proti raku in sporočila županov, ki so se že odzvali povabilu Zveze k sodelovanju. Na pobudo Zveze slovenskih društev za boj proti raku so občine in regijska društva za boj proti raku osvetlila kar 22 lokalnih znamenitosti v turkizni barvi v 18 občinah.

Foto poročilo Odprava raka materničnega vratu je na voljo tukaj.

Zveza slovenskih društev za boj proti raku se v začetku šolskega leta povezala s priznano slovensko
mladinsko pisateljico Deso Muck, ki je o tem, kaj lahko sami naredimo, da za rakom materničnega vratu (in drugimi s HPV povezanimi raki) ne zbolimo, napisala knjižico Blazno resno o HPV. Zveza slovenskih društev za boj proti raku je knjižico brezplačno dostavila v vse slovenske osnovne šole. Knjižica, polna koristnih informacij, je namenjena staršem otrok v 6. razredu, ko se odločajo o cepljenju proti HPV.

Ob 18. evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu Desa Muck sporoča: »Zelo sem vesela, da sem imela priložnost sodelovati z Zvezo slovenskih društev za boj proti raku in številnimi strokovnjaki pri nastajanju moje nedavne publikacije »Blazno resno o HPV«. Upam, da sem uspela komu odpreti oči, da je odločitev o cepljenju proti HPV življenjsko pomembna. Želim si, da bi se starši o tem posvetovali s
strokovnjaki, kot sem se jaz pri pisanju knjižice. Potem bo odločitev veliko lažja.
«

Blazno resno o HPV na: https://www.blaznoresno.si/

Kontakt za dodatne informacije

Zveza slovenskih društev za boj proti raku
Trubarjeva 76a, 1000 Ljubljana
Kontakt: sekretar@protiraku.si; 01 430 97 80
Spletni naslov: https://www.protiraku.si/ in https://www.blaznoresno.si/

Zadnji prispevki