9. Krkin teden humanosti in prostovoljstva

Novo mesto, 16. maj 2022 – Krkini sodelavci smo v Krkinem tednu humanosti in prostovoljstva pod sloganom Tudi dobrodelnost je del nas že devetič širili vrednote prostovoljstva in medsebojne pomoči ter povezali različne generacije. Teden smo sklenili z dnevom odprtih vrat, na katerem smo gostili blizu 2000 slušateljev Univerze za tretje življenjsko obdobje. Za nami so dnevi, polni plemenitosti, dajanja in hvaležnosti. In prav to nas v Krki navdihuje, saj je največ vredno tisto, kar naredimo za druge.

V šestih dneh so humanitarna dejanja združila 850 Krkinih prostovoljk in prostovoljcev v Sloveniji. Posebej nas veseli, da se nam vsako leto pridruži veliko novih prostovoljcev – letos skoraj 200. Pridružili so se nam tudi sodelavci iz 15 držav, kjer ima Krka podjetja in predstavništva. Tako so z dobrodelnimi dejanji priskočili na pomoč na Poljskem, Madžarskem, Češkem, Slovaškem, Kosovem, Hrvaškem, v Ruski federaciji, Romuniji, Nemčiji, Italiji, Bolgariji, Kirgizistanu, Turkmenistanu pa tudi v Mongoliji in Indiji.

Skrb za sočloveka je vtkana v Krkin vsakdanjik. Številni krkaši v dobrodelnosti in prostovoljstvu prepoznavamo svoje poslanstvo bodisi v okviru Krke bodisi samoiniciativno. Tako že več kot šest desetletij na najbolj neposreden način krepimo družbeno odgovornost in humanitarno delovanje. Vse številčnejšega odziva se veselimo, saj je humanitarna dejavnost pomemben izraz solidarnosti.

Številne dragocene srčne zgodbe

Humanitarni teden je tudi letos ponudil veliko priložnosti za dobrodelna dejanja. Pomagali smo številnim ljudem, ki se spopadajo z življenjsko stisko, pa tudi tistim, ki se soočajo z osamljenostjo. Zbirali smo oblačila, šolske, higienske in druge potrebščine za odrasle in otroke, pomagali na Rdečem križu in Karitasu, darovali kri, pomagali starejšim v 21 Domovih starejših občanov, preživeli čas z varovanci 12 institucij in društev, zbirali hrano za male živali iz zavetišč ter pomagali v zavetišču za zapuščene živali v Ljubljani.

Stanovalce domov starejših iz vse Slovenije smo spremljali na sprehodih, z njimi vrtnarili, urili spomin, skupaj smo telovadili ter sodelovali na ustvarjalnih delavnicah, igrali tombolo in še marsikaj. Razveseljevali smo jih tudi s kulturnim programom Pihalnega orkestra Krka in pevskega zbora ZaSUK.

Pester program smo letos pripravili tudi za varovance slovenskih institucij in društev ter osnovnih šol za učence s prilagojenim programom. Zanje smo organizirali Pikove športne igre, si ogledali kino predstavo, na igriščih Golf Grad Otočec so spoznavali osnove golfa in se družili na sprehodih. Razveselili smo jih tudi s plesnimi in ustvarjalnimi delavnicami, s čarovnijami čarovnika, nekatere pa smo peljali tudi na kopanje v Terme Krka. Krkini prostovoljci so jim predstavili tudi svoje veščine. Tako so med drugim spoznavali delo naših gasilcev in čebelarjenje, nekaterim pa je zapel Mešani pevski zbor Krka. V sklopu dobrodelnega tedna pa smo na Društvu za razvijanje prostovoljnega dela otrokom nudili tudi učno pomoč.

Že tradicionalno smo se Krkini prostovoljci tudi to pot odzvali na vabilo k darovanju krvi. Letos smo v Ljubljani, Novem mestu, Krškem in Ljutomeru zbrali skoraj 80 litrov te pomembne življenjske tekočine. Krvodajalstvo tako ostaja pomemben del Krkine tradicije.

Ves teden pa je na različnih lokacijah – od Novega mesta, Ljubljane, Ljutomera, Šentjerneja, Krškega pa do poslovnih enot Term Krka – potekalo tudi zbiranje oblačil, higienskih pripomočkov in drugih potrebščin.  Do konca dobrodelnega tedna smo jih v zbirnih prostorih na Krkinih lokacijah po vsej Sloveniji zbrali 2,4 tone. Zbrana oblačila smo na Rdečem Križu in Karitasu pomagali razporejati in pripravljati za prejemnike. Pregledali in sortirali smo tudi več kot 2 toni hrane in higienskih pripomočkov. V njihovih centrih smo pripravljali tudi prehrambne pakete. Skupaj smo pripravili 1100 paketov oz. 11 ton hrane. V sodelovanju z obema ustanovama pa smo pomagali tudi nekaj posameznikom na domu.

Vsako leto se spomnimo tudi na živali, ki so ostale brez svojih skrbnikov. Tudi letos smo zbirali hrano za mačke in pse v zavetiščih in je zbrali 352 kilogramov. S pomočjo pri urejanju okolice pa smo poskrbeli tudi za lepši izgled zavetišča Gmajnice v Ljubljani.

Teden smo zaključili z dnevom odprtih vrat v Krki na osrednji lokaciji v Novem mestu. Obiskalo nas je blizu 2000 slušateljev Univerze za tretje življenjsko obdobje. Zanje smo organizirali ogled sodobnega obrata za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol 2. Udeležencem je spregovoril tudi predsednik uprave in generalni direktor Krke, g. Jože Colarič. Pripravili smo jim poučna predavanja, kjer so dobili številne nasvete o skrbi za zdravje, izmerili pa so si lahko tudi krvni tlak, sladkor v krvi in holesterol.

***

Humanost in prostovoljstvo pomeni veliko dati, predvsem pa pomeni tudi veliko dobiti. Pozitivne vrednote nam dajejo moči za naprej, pozitivno energijo pa bomo ohranili do naslednjega leta, ko bomo ponovno zavihali rokave za dobra dela.

Humanitarni dosežki v devetih letih

Z dobrimi dejanji je sodelovalo 9181 krkašic in krkašev prostovoljcev.

Zbrali smo 29,4 ton oblačil, hrane, knjig, igrač, higienskih in drugih potrebščin za Rdeči križ in Karitas.

Darovali smo 1013 litrov krvi.

Na Rdečem križu in Karitasu smo pripravili več kot 6.900 (54 ton) prehrambnih paketov in pomagali razvrstiti 6 ton oblačil.

Družili smo se v 37 domovih starejših občanov, zanje organizirali delavnice in kulturne programe.

Družili smo se z varovanci 12 institucij in društev ter osnovnih šol za učence s prilagojenim programom.

Zbrali smo skoraj 3,7 tone hrane za male živali, pomagali v zavetiščih in ZOO.

V Krki smo gostili skoraj 19.000 obiskovalcev in krkašev.

Zadnji prispevki

TEMA MESECA

Teden boja proti raku: »Obdrži sonce na varni strani« Tradicionalni slovenski teden boja proti raku,