Alergična ali vnetna reakcija na pike žuželk

Besedilo: Nana Fartek, dr. med., spec. druž. med.

Prava alergijska reakcija je najpogosteje reakcija na pik čebele, ose ali sršena, redko na pik druge žuželke. Prava alergije je odziv celega telesa (pretiran odziv imunskega sistema) in ni lokalna težava. Pojavi se pogosto že v prvih minutah po piku.

LAŽJA OBLIKA – KOŽA IN PODKOŽJE: Zelo hitro po piku se pojavi po telesu koprivnica (rdeči izpuščaji nad ravnjo kože, ki srbijo in so nepravilne oblike), pogosto otekajo obraz, usta, področje okoli oči, dlani, stopala in ušesa.

HUDA OBLIKA – DIHALA IN SRČNOŽILNI SISTEM: Lahko pride do težav z dihanjem, občutka dušenja, piskanja, stiskanja v prsih in kašlja. Takrat je prisotno otekanje v dihalih. Otekanje v žrelu ali grlu se čuti kot cmok v žrelu in tiščanje v vratu. Najhujša oblika pa je, kadar žile postanejo prepustne in se razširijo. Ob tem močno pade krvni tlak, zato oseba postane omotična, izgublja zavest, lahko se zgrudi in v najhujši obliki lahko pride do srčnega zastoja.

Znani alergiki s hudo reakcijo v preteklosti morajo imeti vedno pri sebi set tablet (antihistaminik 2 tableti in Medrol) ter 2 injekciji adrenalina (Epipen, Anapen). Takoj po piku je treba zaužiti tablete, če pa pride do dušenja, cmoka v grlu ali omotice, je treba injicirati zdravilo v mišico stegna, da alergik prejme adrenalin. Na škatlici injekcije je preprosto slikovno navodilo za uporabo.

Takoj po uporabi injekcije je treba poklicati 112. Če stanje ni boljše po 5 do 15 minutah, ponovite aplikacijo adrenalina. Pogosto sta omotica ali izguba zavesti le prehodna, trajata le kako minuto, in oseba pride k sebi. Tudi če se počuti dobro, je treba takoj obiskati zdravnika. Taka oseba nikakor ne sme sama voziti avtomobila!

Pametno je, če svojci in prijatelji alergika znajo uporabljati injekcije adrenalina, saj le tako lahko pomagajo, če je treba. So preproste in varne in resnično rešujejo življenja!

Vnetne kožne reakcije na pike

Vnetne kožne reakcije so pogostejše kot prava alergija. Tu ne gre za alergijo, ampak lokalni vnetni odziv na pik oziroma snov, ki jo s pikom izloči žuželka. Mesto pika postane pordelo, otečeno, rdeče, srbeče ali boleče. Nastane nekakšna rdeča izboklina.

Zelo pomembno je, da se ne praskamo. Srbečico zmanjša hlajenje, nadomestek praskanja je lahko tapkanje. Če je kožna reakcija velika do 2 cm, jo lahko hladimo in mažemo z geli za po piku žuželke, ki se kupijo v lekarni. Če pa je večja od 2 cm, pogosto pa lahko tudi 5 cm in več, je dobro hladiti čim prej, predvsem pa čim prej namazati s kortikosteroidno kremo, ki vam jo predpiše zdravnik na recept.

Hladite vsaj petkrat na dan po 10 do 15 minut, suho in prek tanke tkanine (5 minut, če je pik na obrazu). S kortikosteroidno kremo se mažite 2- do 3-krat na dan 3 do 5 dni, vendar samo mesto rdečine in otekline. Ko rdečina in oteklina začneta bledeti in se umirjati, z mazanjem prekinemo.

Kratkotrajna uporaba teh krem je neškodljiva, pri umirjanju vnetja po piku pa zelo pomaga. Primerna je tudi za otroke, le da v tem primeru priporočamo blažjo obliko kreme ali pa manj pogosto mazanje. Tudi obraz, kjer je koža nežna, mažemo raje 1- do 2-krat na dan. Če se rdečina po 3 do 5 dneh opisanih ukrepov ne umiri, ampak se veča, je potreben posvet z zdravnikom. Če se stanje hitro slabša, pa je seveda potreben obisk zdravnika prej. Zelo redko pride do bakterijske okužbe kože in podkožja in je potrebno zdravljenje z antibiotikom.

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz MAJSKE izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki

TEMA MESECA

Teden boja proti raku: »Obdrži sonce na varni strani« Tradicionalni slovenski teden boja proti raku,