Atopijski dermatitis in vloga naravnih mehčal

Besedilo: Borna Pavičić, dr. med., specialist dermatovenerologije

Atopijski dermatitis (ekcem ali nevrodermatitis) je danes najpogostejša otroška kožna bolezen (pri približno 20 % dojenčkov), pogosto se pojavlja tudi pri odraslih. Bolezen povzroča več dejavnikov, njen pojav pa je posledica kombinacije dednih in okoljskih dejavnikov.

Pri dojenčkih ga najpogosteje najdemo na koži lic in zunanjih okončin, pri starejših pa na gubah vratu in sklepih.

Dedni dejavniki so imunska nagnjenost k razvoju alergij in prirojena okvara kožne pregrade ter posledično suha koža, ki zlahka izgublja vsebnost vode in je bolj prepustna za alergene in mikroorganizme v globljih plasteh kože, kar povečuje tveganje za alergijske reakcije in okužbe. Videz je pogosto sezonski (spomladi in jeseni), dejavnik poslabšanja pa je čustveni stres.

Za bolezen je značilna suha koža z vnetnimi spremembami na koži (pordelost) in posledično srbenje, značilna so pogosta poslabšanja bolezni s tihimi obdobji. Bolezen traja vsaj nekaj mesecev, pogosto pa tudi več let.

Atopijski dermatitis se na koži pojavi v obliki sprememb ekcema (rdeči suhi lišaji, redko mehurji). Pri dojenčkih ga najpogosteje najdemo na koži lic in zunanjih okončin, pri starejših pa na gubah vratu in sklepih (kolena, komolci, zapestja in gležnji), s spremembami na vekah, rokah in nogah. Srbenje je obvezen simptom in otežuje bolezen, ker negativno vpliva na spanje in apetit bolnika.

Kako se lotiti zdravljenja?

Zdravljenje atopijskega dermatitisa je simptomatsko, v aktivni fazi bolezni pa se za lajšanje srbenja ob izogibanju hrani uporabljajo protivnetna zdravila (lokalni kortikosteroidi in imunomodulatorji), protimikrobna sredstva v primeru okužbe (lokalni in sistemski antibiotiki, antiseptiki) ter v nekaterih primerih antihistaminiki.

Še posebej je pomembno poudariti, da je hrbtenica oskrbe in terapije tako v aktivni fazi bolezni kot v fazi remisije lajšanje suhe kože kot dnevni in neprekinjeni terapevtski postopek.

Za vsakodnevno nego so najboljša izbira nevtralni mehčalci, po možnosti na naravni osnovi, brez dišav in različnih dodatkov in konzervansov. Na ta način se ublaži suhost kože, izboljša trenutno stanje v smislu obnove kože in s tem se prepreči izsuševanje in prodiranje zunanjih alergenov in mikroorganizmov. Redna uporaba takšnih pripravkov zmanjša pogostost poslabšanja in izbruha ekcema ter s tem potrebo po uporabi protivnetnih pripravkov na osnovi kortikosteroidov. Na koncu je pomembno omeniti, da se nevtralni mehčalci uporabljajo tudi v aktivni fazi bolezni v kombinaciji s protivnetno terapijo ter redno in vsak dan v fazi mirovanja.

Zdravljenje atopijskega dermatitisa je simptomatsko, v aktivni fazi bolezni pa se za lajšanje srbenja uporabljajo protivnetna zdravila.

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz decembrsko-januarske izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki