Boleče grlo tudi poleti

Kljub poletju so v tem času zelo pogoste bolečine v grlu. Krivci so največkrat klimatske naprave, nenadne spremembe vremena in pitje hladnih pijač. Grlo najbolj razdraži nepravilno vzdrževana klimatska naprava. Ker virusi lažje preživijo v hladnem okolju, s pretirano uporabe klime prav tako povečamo možnosti za širjenje virusov.

Besedilo: Petra Šauperl

Bolečine v grlu tudi poleti niso nobena redkost, običajno jih povezujemo s prehladi, značilnimi za hladnejši del leta. A na žalost pred njimi nismo varni niti v poletnem času. Še zlasti ko so zunanje temperature zelo visoke, v klimatiziranih prostorih nakupovalnih središč, sredstvih javnega prevoza, restavracijah ali hotelih je hitro lahko temperaturna razlika tudi 10 in več stopinj Celzija. V takšne močno ohlajene prostore poleg tega pogosto vstopimo pregreti in preznojeni, kar telesu pomeni dodaten trud, da se prilagodi novi temperaturi.

Bolečine v grlu tako povzročajo naslednji dejavniki:

 • pogosto menjavanje visokih poletnih temperatur s prekomerno ohlajenimi prostori
 • klimatske naprave v avtomobilu, pri katerih je hladen zrak usmerjen neposredno v obraz, prsni koš ali vrat, pa tudi odprta okna pri sočasno delujoči klimi
 • predolgo zadrževanje v hladni
 • vodi bazenov in s tem podhladitev organizma
 • klimatske naprave na vlakih ali letalih.

Virusna ali bakterijska okužba?

Boleče požiranje in praskajoč občutek v grlu sta pogosto prva znaka prehlada, gripe ali celo angine. Najpogostejši vzrok za bolečine v žrelu so okužbe, ki pridejo s prehladnimi virusi. Ti se naselijo v sluznici, zato ta nabrekne, pordi in se vname. V žrelu nas začne neprijetno skeleti in praskati, pojavita se pekoč občutek in boleče požiranje. Pozneje začne nastajati gosta sluz, ki sili na kašelj, spremljajoč znak je lahko tudi izcedek iz nosu.

Virusna okužba po navadi mine v nekaj dneh. Kadar pa težave sproži okužba z bakterijami, je treba jemati antibiotik, ki ga po pregledu predpiše zdravnik. Vzroki za bolečine v žrelu so lahko tudi hujše vnetne bolezni, rakave in sistemske bolezni, lahko pa tudi kajenje. Boleče žrelo je redko neželeni učinek nekaterih zdravil, hripavost in glivično okužbo v žrelu in ustih pa lahko povzročijo tudi večji odmerki inhalacijskih kortikosteroidov, tj. zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje astme.

Kdaj k zdravniku?

Če imamo ob bolečem, pekočem in razdraženem žrelu tudi spodaj naštete simptome, obiščimo zdravnika:

 • slabo počutje
 • povišana telesna temperatura
 • glavobol
 • bruhanje
 • težko požiranje
 • otekli, pordeli mandlji
 • bele obloge na mandljih ali v žrelu
 • otečene in občutljive bezgavke

Zdravnik bo presodil, za kakšno bolezen gre, in če bo treba, nam bo predpisal ustrezno zdravilo. K zdravniku moramo tudi, kadar bolečine v žrelu trajajo več kot tri tedne oz. se stanje vztrajno slabša.

Preprečevanje okužb

Če bomo krepili splošno odpornost telesa z zdravo prehrano in redno telesno aktivnostjo, bomo zmanjšali verjetnost, da zbolimo. V času prehladov in gripe bodimo še posebej pozorni na higieno rok, redno si jih umivajmo in po potrebi razkužujmo. Z rokami se ne dotikajmo oči, nosu in ust, ker tako klice zanesemo na sluznico.

Če resneje zbolimo, ostanimo doma, da ne širimo okužbe.

Če resneje zbolimo, ostanimo doma, da ne širimo okužbe. Koristilo bo tudi, če se odpovemo kajenju, uživanju alkoholnih, gaziranih in zelo mrzlih pijač ter dražeče hrane.

Čeprav letos komajda lahko govorimo o vročem poletju, nas tu in tam vendar preseneti kakšen vroč dan. Če ob tem iznenada utrpimo bolečine v grlu, praskanje po grlu, če težko požiramo ali pri govoru čutimo bolečine, si pri njih lahko hitro in učinkovito pomagamo s pršilom.

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz poletne izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki