Gremo na morje – spakirajmo tudi zdravila

Besedilo: Petra Šauperl

Poleg vsega, kar bomo vzeli s seboj na morje, ne smemo pozabiti na potovalno lekarno, v kateri naj bodo vsaj osnovna zdravila, ki bodo pomagala otroku ali odraslemu, če bo prišlo do kakšnih težav. Upam, da vam ne bo treba te potujoče lekarne na morju niti odpreti. Če pa že, vam ponujam nekaj dobrih napotkov, kako se s tem opremiti.

Ali naj nesemo zdravila na morje?

Kaj, če pride do nepredvidljivih situacij?

Kaj vzamemo s seboj za zniževanje temperature?

Kaj je najučinkovitejše pri driski ali bruhanju?

Ali bomo potrebovali kapljice za nos?

Ali vzamemo s seboj kapljice za oči?

Ali potrebujemo kapljice za ušesa?

Ali potrebujemo kaj proti alergijam?

Ali nesemo s seboj tudi kakšen antibiotik?

Ali naj nesemo zdravila na morje?

Odhod z otrokom na pot zahteva natančne priprave, saj se morate pripraviti tudi na nepredvidljive situacije. Zato je majhna potovalna lekarna obvezni del prtljage. Da se vam ne bi zgodilo, da bi pozabili kaj pomembnega, je najbolje, da pred pripravljanjem prtljage naredite seznam vseh zdravil, ki jih nameravate vzeti s seboj. Imeti morate kartico zdravstvenega zavarovanja, osnovna zdravila, toplomer in druga sredstva, ki jih boste lahko potrebovali med potovanjem in bivanjem na morju. Seveda se lahko še pred odhodom posvetujete s svojim pediatrom. Obvezno pa morate vzeti s seboj tista zdravila, ki jih je predpisal vaš pediater in jih mora otrok redno jemati.

Kaj, če pride do nepredvidljivih situacij?

Če se vaš dojenček ali otrok prehladi, dobi vročino, ga začne boleti uho ali kaj podobnega, se je predhodno dobro posvetovati z zdravnikom, šele potem posežete po svoji mini lekarni. Najbolje bi bilo, da pokličete pediatra, ki pozna zdravstveno stanje vašega malčka, in ta vam bo svetoval, kako ukrepati.

Kaj vzamemo s seboj za zniževanje temperature?

Potovalna lekarna mora obvezno vsebovati zdravila za zniževanje temperature. Najbolje je, da vzamete tisti sirup, ki vam ga je priporočil pediater in ga običajno uporabljate za zbijanje vročine doma. Če imate dojenčka, vzemite svečke za zniževanje temperature, prav tako po priporočilu vašega pediatra. Tudi za starejšega otroka lahko uporabljate svečke, če vam je tako lažje, še posebno če otrok bruha.

Kaj je najučinkovitejše proti driski in bruhanju?

Od vseh morskih težav malčki najpogosteje »staknejo« tako imenovani »trebušni virus«, ki ga spremlja bruhanje ali driska. V takšni situaciji, ko vse, kar pojejo ali popijejo, vržejo ven, je pomembno, da ne dehidrirajo. Takrat je dobro imeti pri roki rehidracijsko raztopino. Za ublažitev trebušnih težav je dobro imeti probiotik.

Če nameravate na morje z dojenčkom, je v primeru bruhanja in driske najboljše zdravilo materino mleko. Dojite ga pogosteje, a v vsakem primeru obiščite pediatra, da vam svetuje kakšno zdravilo.

Ali bomo potrebovali kapljice za nos?

Zaradi spremembe podnebja in morske vode malčkom na morju pogosto teče iz noska. Zato ne bodo mogli spati, in če steče sluz iz nosu v grlo, lahko nastanejo tudi komplikacije. Zato je treba otroku redno čistiti nos, in če je potrebno, dati tudi kapljice. Najbolj praktične so tiste v razpršilu. Za dojenčke obstajajo posebne, nežnejše rešitve, kar jim bo omogočilo, da lažje dihajo.

Ali vzamemo s seboj kapljice za oči?

Malčki na morju največ časa preživijo na pesku, kjer se igrajo, zato je neizogibno, da se z umazanimi rokicami dotaknejo tudi oči. To včasih lahko privede do vnetja veznice, zato ni slabo na dopustu imeti kakšno mazilo za oči, če se to zgodi.

Vendar pa ne začnite paničariti, ker ni vsaka rdečina oči znak za vnetje veznice. Mogoče so se mu samo razdražile oči zaradi slane vode ali prahu. Izperite mu jih z blagim kamiličnim čajem, in če opazite, da rdečina ne izginja, se obrnite na zdravnika, ki vam bo predpisal primerno terapijo, če bo to potrebno.

Ali potrebujemo kapljice za ušesa?

Zaradi potapljanja in drugih morskih aktivnosti lahko otroke kdaj pa kdaj zabolijo ušesa. Verjetno tudi sami veste, kako je lahko to boleče in neprijetno. Zato lahko s seboj vzamete tudi kapljice za ušesa, ki vam jih bo za dojenčka ali otroka priporočil vaš pediater. Bolečina bo ponehala, vendar morate med nadaljnjim dopustovanjem paziti, da otroku voda ne pride več v ušesa, zato jih je najbolje zaščititi z vato.

Ali potrebujemo kaj proti alergijam?

Nič ne bo odveč, če bomo s seboj vzeli zdravilo za ublažitev alergijskih reakcij, posebno če je vaš otrok že kdaj imel takšno težavo. Lahko se zgodi, da malček kar na lepem dobi koprivnico zaradi sonca ali kakšne hrane, takrat vam bo sirup antihistaminik prišel prav. Ne glede na to, če ste že uporabljali podobno zdravilo, se morate vedno pred uporabo posvetovati z zdravnikom, še posebno če gre za nevarno alergijo. Če se odpravljate na morje z dojenčkom, ne tvegajte z novo hrano, zaradi katere bi lahko dobil alergijsko reakcijo.

Naravna pomoč: Za blaženje sončnih opeklin uporabim kumare, ki jih narežem na kolobarje in jih dam v zamrzovalnik. Čez nekaj časa jih zmeljem v mešalniku in dobim gosto pasto. Tako pripravljeno pasto nanesem na sončne opekline.

Ali nesemo s seboj tudi kakšen antibiotik?

Antibiotikov ne nosite s seboj, saj sami dobro veste, da jih brez odobritve zdravnika ne smete dajati otroku. Če ima malček vročino več kot dva dni, je najbolje, da se obrnete na zdravnika, ki bo ocenil, ali otroku predpiše antibiotik in katerega.

toplomer

zdravstvena kartica

sirup/svečke za zbijanje vročine

rehidracijska tekočina

probiotik

pršilo za zaščito proti insektom

gel za ublažitev pikov

fiziološka tekočina

prišilo za nos

sirup ali tablete proti alergiji

sterilna gaza

obliži

Bepanthen

pinceta

Uživajte na morju oziroma kamorkoli že greste dopustovat, pazite nase in na svoje otroke ter imejte natančno »Ø« težav!

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz JUNIJSKE izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki

TEMA MESECA

Teden boja proti raku: »Obdrži sonce na varni strani« Tradicionalni slovenski teden boja proti raku,