Ivermektin – zdravilo za covid-19?

Besedilo: Bojan Madjar, mag. farm. spec.

V zadnjem času so farmacevti opazili povpraševanje po zdravilu z ivermektinom. Ljudje povprašujejo po možnosti nakupa zdravil z ivermektinom, sprašujejo, zakaj jim ga zdravniki nočejo predpisati, pojavljajo se celo očitki, da smo vpleteni v zaroto, ki ljudem onemogoča dostop do tako enostavnega, učinkovitega in cenovno ugodnega zdravljenja.

Nekoga, ki vsaj deloma uporablja splet in je prisoten na katerem od spletnih družbenih omrežij, to niti ne preseneča, saj so se v zadnjem času pojavile trditve o skorajda čudežnih učinkih tega zdravila za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 in/ali zdravljenje bolezni covid-19.

Avtorji trdijo, da gre za staro zdravilo, kar je res, saj so molekulo odkrili leta 1975. Čez dobro desetletje je ivermektin prišel v klinično uporabo za zdravljenje vrste parazitskih okužb, predvsem pri nas manj znanih, kot so strongiloidoza, onhocerkiaza, filarioza, pa tudi bolj znanih, na primer garij, ušivosti ali askarioze. Uporablja se v peroralnih ali dermalnih farmacevtskih oblikah, pa tudi za zdravljenje živali.

V Sloveniji trenutno nimamo registriranega zdravila z ivermektinom, pač pa imamo dve zdravili s to učinkovino z začasnim dovoljenjem za uvoz, ki ju lahko uporabimo, kadar z zdravili z dovoljenjem za promet ni mogoče doseči enakovrednih terapevtskih izidov. Nobenega od teh zdravil ni mogoče kupiti v lekarni. Na to dejstvo lekarniški farmacevti nimamo vpliva, prav tako lekarne ne uvažajo zdravil v državo.

Tudi če bi imeli zdravilo z ivermektinom na voljo, je treba vedeti, da nobeno izmed zdravil z ivermektinom nima odobrenega dovoljenja za promet (indikacije) za namen preprečevanja ali zdravljenja virusnih okužb, kot je denimo okužba z virusom SARS-CoV-2. V laboratoriju je bil resda ugotovljen antivirusni učinek, a je treba vedeti, da so ga ugotovili v koncentracijah, ki so pri ljudeh toksične. Ne glede na to se preizkuša tudi za ta namen, a ne v redni klinični praksi, pač pa v kliničnih raziskavah. Obstaja nekaj manjših raziskav, ki so nakazale pozitivne učinke ivermektina, pa tudi druge, ena večjih, objavljenih pred kratkim, koristi prejemanja ivermektina pri zdravljenju bolezni covid-19 ni potrdila.

Dokončnega odgovora na vprašanje, ali ima ivermektin kakšne pozitivne učinke pri preprečevanju/zdravljenju bolezni covid-19, še nimamo. Upamo lahko samo, da se zgodba z ivermektinom ne bo iztekla podobno, kot so se zgodbe z drugimi zdravili, ki so prav tako obetala, a nato v velikih raziskavah pričakovanj niso upravičila. Se še spomnite remdesivirja ali hidroksiklorokina?

Uporabo zdravila na lastno pest odsvetujemo. Ameriška agencija za zdravila in hrano je marca letos celo izdala javno opozorilo pred tem. Povod je bil signal iz bolnišnic, potem ko so nekateri ljudje poiskali zdravniško pomoč ali bili celo hospitalizirani zaradi uporabe zdravil z ivermektinom, sicer namenjenih zdravljenju živali. Tako samovoljno ravnanje lahko hitro pripelje do predoziranja, posledica česar so lahko slabost, bruhanje, driska, hipotenzija, alergijske reakcije, omotica, epileptični napadi, koma ali celo smrt. Spregledati pa ne gre niti možnosti interakcij z drugimi zdravili, recimo antagonisti vitamina K, posledica česar so lahko krvavitve.

Prav je, posebej v tem obdobju, ko še vedno nimamo uspešnega zdravila proti covidu-19, da preizkušamo različne možnosti. Obenem pa nas tudi bližnja zgodovina opozarja, da se ne smemo prenagliti, ampak upoštevati in izvesti ustrezen znanstveni pristop, ki bo omogočil široko uporabo učinkovitega in varnega zdravila.

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz majske izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki

DUŠEVNO ZDRAVJE

Kako lahko komuniciramo bolj učinkovito? Besedilo: Katarina Kocbek, Strokovni psihološki center Sprememba Naš način komuniciranja