Kaj imajo skupnega krčne žile in hemoroidi?

Na prvi pogled dve povsem različni bolezni imata v resnici več skupnega, kot bi mislili. Ne le, da so dejavniki tveganja za njun nastanek zelo podobni, skupno jima je tudi to, da se pojavita kot posledica oslabljenih ven. Kako lahko preventivno poskrbite za zdravje svojih ven in kakšna je skupna rešitev za obe bolezni?

Sodobni način življenja in tehnološka revolucija sta poskrbela, da vedno več časa sedimo, pa naj gre za delo ali sprostitev. Raziskave kažejo, da je tak način življenja povezan z razvojem različnih kroničnih nenalezljivih bolezni. Med njimi sta tudi kronična venska bolezen oziroma krčne žile in hemoroidi. Oboje je posledica motenega delovanja ven.

Kronična venska bolezen ali krčne žile

Bolečina, občutek težkih nog, otekanje ter razširjene in izstopajoče vene so najpogostejši simptomi kronične venske bolezni, ki ji pogovorno rečemo tudi krčne žile. Prizadene 10 do 30 % žensk in približno 20 % moških. Ker sčasoma napreduje, je zdravljenje pomembno začeti čim prej.

Kakšni so nefarmakološki ukrepi?

Pri lajšanju simptomov krčnih žil in njihovem preprečevanju vam lahko pomagajo:

 • hlajenje nog,
 • počitek z dvignjenimi nogami,
 • plavanje,
 • kolesarjenje in
 • hoja, s katero krepite mišice meč in pospešujete krvni obtok.

Tudi hemoroidi so venska bolezen

Hemoroide imamo vsi, saj so normalna anatomska struktura v kanalu zadnjika. Gre za skupek krvnih
žil, sestavljen iz ven in manjših arterij. Če vene otečejo in se vnamejo, govorimo o akutnem hemoroidalnem sindromu, ki mu pogovorno rečemo hemoroidi. Dejavniki tveganja za njihov nastanek so tudi prevelikatelesna masa, prehrana z malo vlakninami, preveč sedenja, dednost in starost nad 50 let.

Kaj lahko naredite?

Za lajšanje težav s hemoroidi in preprečevanje njihovega nastanka je pomembno, da:

 • ste redno telesno dejavni, saj to pomaga ohranjati zdrav obtok in preprečuje zaprtje,
 • jeste hrano, bogato z vlakninami, ki spodbuja redno odvajanje blata, na primer sadje, zelenjavo in
  polnozrnate izdelke,
 • ohranjate zdravo telesno maso in
 • se izogibate dolgotrajnemu sedečemu delu in sedenju na straniščni školjki.

Dve težavi, ena rešitev – krčne žile in hemoroide obvladajte s Flebavenom

Rešitev za težave s krčnimi žilami ali hemoroidi so tudi venoaktivna zdravila v obliki tablet, kot je Flebaven. Vsebuje mikronizirani diosmin, ki poveča napetost ven in stabilizira kapilare, hkrati pa učinkuje protivnetno, kar olajša simptome krčnih žil, kot so bolečina v nogah, otekanje nog in občutek težkih nog, ter simptome hemoroidov, kot so bolečina, krvavitve in otekanje v predelu zadnjika. Učinkovitost in varnost Flebavena sta bili dokazani v slovenskih kliničnih raziskavah.(1, 2) V lekarnah je na voljo v eno- in trimesečnem pakiranju po 500 mg in 1000 mg.

Terapija s Flebavenom omogoča cenovno dostopnejše zdravljenje. Več o Flebavenu lahko preberete na www.flebaven.si.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Reference

1) Krevel B, Barbič-Žagar B, Uranič N. Učinkovitost in varnost enega odmerka Flebavena® (diosmin) po 1000 mg dnevno pri bolnikih s kronično vensko boleznijo. Med Razgl 2020; 59 (1): 107–18.

2) Looking for clinical evidence? | Krka

Zadnji prispevki

DUŠEVNO ZDRAVJE

Kako lahko komuniciramo bolj učinkovito? Besedilo: Katarina Kocbek, Strokovni psihološki center Sprememba Naš način komuniciranja