Kaj so probiotiki

Besedilo: MILAN BALABAN, MAG. FARM., Lekarna Ljubljana

V prebavnem traktu je več kot 40 trilijonov mikroorganizmov, večinoma bakterij, prisotni so tudi virusi in glivice. Z gostiteljem živijo v simbiozi, na primer vplivajo na prebavo in absorpcijo hrane, na imunski sistem ter tvorijo pregrado, ki ščiti pred naselitvijo patogenih bakterij.

Bakterije poskrbijo za ravnovesje v črevesni flori

Svetovna zdravstvena organizacija opredeljuje probiotike kot žive mikroorganizme, ki imajo ob zaužitju v zadostnih količinah ugoden vpliv na zdravje gostitelja. Mednje uvrščamo nekaj deset različnih mikroorganizmov oziroma njihovih sevov. Med najpogosteje uporabljene seve sodijo mikroorganizmi iz vrst Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium animalis lactis, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri, Saccharomyces boulardii itd. Pomembna je količina zaužitih živih mikroorganizmov, ki naj bi bila med 0,1 in 10 milijardami, odvisno od priporočil za posamezen sev. Za vsak sev ali kombinacijo sevov so značilni specifični učinki in jih ni mogoče posploševati, zato je učinkovitost in varnost treba dokazati s študijo.

Pomembno je zagotoviti, da mikroorganizmi ostanejo živi do konca roka uporabnosti izdelka, in tudi, da živi dosežejo mesto delovanja. Nekateri mikroorganizmi so odporni na vplive okolja in prebavnega trakta, na primer na vlago in želodčno kislino, medtem ko so drugi zelo občutljivi in v določenih pogojih ne preživijo. Preživetje občutljivih mikroorganizmov pa se lahko zagotovi na različne načine, na primer z dodatkom oligofruktoze, oblaganjem mikroorganizmov z zaščitno oblogo, posebnimi pogoji shranjevanja, pakiranji, ki varujejo mikroorganizme, jemanjem po obroku itd.

Študije kažejo na učinkovitost probiotikov

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) ni odobrila zdravstvenih trditev za prehranska dopolnila in preostala živila, ki vsebujejo probiotike. Kljub temu pa različne klinične študije kažejo učinkovitost posameznih sevov mikroorganizmov za lajšanje prebavnih težav, kot so na primer driska, zaprtje, napihnjenost, sindrom razdražljivega črevesja, ulcerozni kolitis in druge.

Poleg živil in prehranskih dopolnil so na voljo tudi zdravila, ki vsebujejo mikroorganizme. Tako kot vsa druga morajo tudi probiotična zdravila izpolnjevati pogoje o varnosti, kakovosti in učinkovitosti. Uporabljajo se za lajšanje težav, kot so napenjanje, prebavne motnje zaradi virusnih in bakterijskih okužb prebavil, pri potovalnih driskah, ob zdravljenju z antibiotiki ter obsevanju trebušnih in medeničnih organov.

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki imajo ob zaužitju v zadostnih količinah ugoden vpliv na zdravje gostitelja.

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz majske izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki