Kako fit ste – preverite sami

Besedilo: Nina Istenič, mag. kin.

Da se ob vsakdanjih gibalnih dejavnostih ne utrudite prehitro, je bistveno, da ste telesno vzdržljivi oziroma v dobri kondiciji. Dobra telesna pripravljenost vam zagotavlja tudi zadostno energijo za uživanje v prostočasnih dejavnostih ter za premagovanje telesnih in duševnih obremenitev ob nepričakovanih dogodkih. Preverite, kako lahko samoocenite svojo kondicijo.

Telesna pripravljenost zajema gibalne sposobnosti telesa in telesno sestavo. Z ustrezno telesno pripravljenostjo si zmanjšujete tveganje za razvoj kroničnih bolezni ter si omogočite višjo kakovost življenja in dobro gibalno učinkovitost.

Posamezniki, ki so bolj fit, se bolj verjetno ukvarjajo z redno telesno dejavnostjo, kar dolgoročno vpliva tudi na njihovo zdravje in dobro počutje.

Več se gibate, bolj fit ste. Ko po nekaj časa to opazite, se vse lažje odločite za vsakodnevno gibanje. Včasih je težje začeti, ko pa zberete voljo in začnete, ste na koncu vedno zadovoljni.

Se sprašujete, kako začeti in ohraniti motivacijo?

Kdo je fit

Ocena telesne pripravljenosti posameznika je sestavljena iz ocene:

  • telesne sestave;
  • srčno-dihalne vzdržljivosti;
  • mišične zmogljivosti;
  • gibalne inteligentnosti (gibljivost, ravnotežje, agilnost, koordinacija, moč, hitrost, reakcijski čas).

Prvi korak je torej, da ugotovite, kakšno je vaše trenutno stanje. Kako vzdržljivi ste – lahko brez večjih težav prehodite nekaj km? Kako gibljivi ste – sežete s prsti do tal? Kako pa kaj ravnotežje – zmorete stati na eni nogi brez izgube ravnotežja?

Odgovori vam ponudijo informacijo, kaj izboljšati, da boste naredili korak k boljšemu zdravju in počutju. Zato vam v nadaljevanju ponujamo nekaj preprostih vaj, s katerimi boste ugotovili svojo stopnjo telesne pripravljenosti.

S testom ugotovite, kako fit ste

Enostaven test za ugotavljanje telesne pripravljenosti lahko naredite že sami doma. Nekaj testov si lahko ogledate v preglednici. Z njihovo pomočjo lahko ugotovite začetno stanje, nato pa z njimi spremljate napredek pri isti dejavnosti.

 UČINEK TESTAKAKO IZVESTI TEST?
Obseg trebuhaPokaže telesno sestavo, predvsem visceralno maščobo, ki obdaja vaše notranje organe in bistveno vpliva na razvoj bolezni.s svojo telesno višino v centimetrih, naj ta ne bi presegal količnika 0,5.
Hoja na 2.000 m/tek na 600 mOceni vašo srčno-dihalno vzdržljivost.TEST: Hitreje premagate določeno razdaljo, boljša je vaša aerobna vzdržljivost. Nekajkrat na isti razdalji merite čas in srčni utrip takoj po koncu dejavnosti. Če je ta ob podobnem rezultatu vedno nižji, se vaša vzdržljivost izboljšuje.
Vesa v zgibiMeri vzdržljivost mišic rok in ramenskega obroča, ki skrbijo za pravilno telesno držo.TEST: S podprijemom (dlanmi, obrnjenimi proti sebi) se primite za drog, dvignite v položaj, kjer je brada nad drogom, nato pa poskušajte ta položaj čim dlje ohranjati.
Dotik rok za hrbtomPokaže gibljivost mišic ramenskega obroča.TEST: Stoje dvignite eno roko, jo pokrčite v komolcu in z njo prek zgornjega dela hrbta sezite proti lopaticam. Z drugo roko sezite proti lopaticam prek spodnjega dela hrbta. Se lahko s prsti obeh rok dotaknete, morda prekrijete s prsti? Je vaš rezultat enak na obeh straneh?
Ravnotežje na eni nogi mižeRavnotežje je pomembno za zmanjšanje tveganja za poškodbe in možnosti padcev pri starejših.TEST: Ob steni se postavite na eno nogo, drugo nogo dvignite od tal, roke pa uprite v bok. Zaprite oči in poskušajte položaj ohranjati 30 sekund tako, da čim manjkrat izgubite ravnotežje.

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz Septembrske izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki