Kako ohraniti sijoč in mladosten videz kože?

Sanje skoraj vsake ženske ter v zadnjem času vse pogosteje tudi moških so, kako doseči lepo, zdravo in gladko kožo enakomernega tena. Toda doseči sijoč, mladosten in zdrav videz kože ni enostavna naloga. Danes se zelo zavedamo pomena zdravega načina življenja in vloženega truda, vključno z uravnoteženo prehrano, telesno vadbo, izogibanjem stresu ter zaščito in nego kože, saj je znano, da se vse to še kako odraža na našem telesu in koži. Toda ali lahko zavrtimo čas nazaj in staranje ustavimo?

Znaki in dejavniki prezgodnjega staranja

Staranje je normalen proces, kateremu se žal ne moremo izogniti. S staranjem se skoraj vsi procesi v telesu upočasnijo, kar se odraža tudi na naši koži in telesu. Pri nekaterih ljudeh opazimo, da se pričnejo starati veliko prej kot je pričakovano. To imenujemo prezgodnje staranje. Proces staranja in posledice, ki so z leti na našem telesu vse bolj vidne, se lahko od osebe do osebe precej razlikujejo. Če se določeni znaki pojavijo pred 35. letom starosti, jih lahko štejemo za prezgodnje staranje. Naštejmo samo nekatere izmed njih: hiperpigmentacijske »lise«, suha in povešena koža, nastanek gub, tanjša koža na rokah ter izpadanje las. Dejavniki, ki neposredno vplivajo na pojav zgodnjega staranja so: kajenje, prekomerno izpostavljanje soncu brez ustrezne zaščite, genetika, slaba kakovost spanja, neuravnotežena prehrana, prekomerno uživanje kofeina in alkohola, onesnažen zrak in stres.

Staranju se torej ne moremo izogniti, lahko pa ga upočasnimo. V kolikor želite ohraniti zdrav in mladosten videz čim dlje časa je nujno, da nahranite kožo tako od zunaj, kakor tudi od znotraj.

Kaj lahko naredite sami?

 • Uporabljajte kremo za zaščito pred soncem, ne samo v poletnih mesecih, ampak čez vse leto,  posebej na obrazu.
 • Poskrbite za redno čiščenje obraza in odstranjevanje ličil pred spanjem.
 • Privoščite si dovolj spanca in se poskušajte vsak večer ob približno istem času odpraviti v posteljo.
 • Prehranjujte se zdravo in uravnoteženo, da telesu zagotovite vsa hranila, kar se bo odražalo tudi na videzu vaše kože.
 • Pijte dovolj vode. Dehidracija je eden izmed vzrokov hitrejšega nastanka gub, zato je nujno, da vsak dan popijemo dovolj tekočine. Najbolje je, da uživate izključno vodo, naravne sokove in nesladkane čaje. Izogibajte se gaziranim pijačam.
 • Telovadite. Telesna dejavnost spodbuja cirkulacijo, posledično bo tudi vaša koža videti bolj zdrava in mladostna.
 • Prenehajte kaditi. Nikoli ni prepozno, da opustite to škodljivo navado. Ko boste svoje telo prenehali izpostavljati cigaretnemu dimu, boste opazili, da se tudi vaša koža hitreje regenerira.
 • Razmislite o jemanju kakovostnega prehranskega dopolnila s kolagenom.

Kaj je kolagen?

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v našem telesu. Je izjemno pomemben gradnik naše kože, kosti in vezivnega tkiva. V telesu deluje kot neke vrste »strukturni okvir«. Tkivom daje čvrstost in stabilnost. Osnovna značilnost kolagenskih vlaken je fleksibilnost, ki koži in vezivnemu tkivu zagotavlja prožnost. Raven kolagena v telesu je najvišja v otroštvu in mladosti, zato je naše telo takrat najbolj prožno, koža pa gladka in »polna«. S staranjem se tvorba kolagena v našem telesu postopoma upočasnjuje. Znano je, da telo že po 25. letu starosti zgublja približno 1,5 % kolagena letno, izgube pa z leti še naraščajo. Do 50. leta izgubimo kar 50 % lastnega kolagena. Koža je zato vse manj elastična in vse manj prožna. Kolagenska vlakna se razdvajajo, v medceličnih prostorih je vse manj hialuronske kisline, pojavljajo se prve gube in drugi znaki staranja. Zato je izjemnega pomena, da ravnamo preventivno in pravi čas poskrbimo za našo kožo.

Skrivnost vaše lepote

Ker se življenjske navade in potrebe kože posameznika močno razlikujejo je Yasenka razvila linijo tekočih prehranskih dopolnil Skinage. Vsak izdelek je zasnovan za individualne potrebe kože, vsem pa je skupna vrhunska farmacevtska kakovost podkrepljena s klinično študijo kolagena Naticol® ter visoke koncentracije aktivnih sestavin in antioksidantov. Tekoča oblika zagotavlja enostavno uporabo. Izdelki so brez glutena in brez laktoze.

Yasenka Skinage Collagen Advanced 5000

Dnevni odmerek (50 ml) vsebuje 5000 mg hidroliziranega morskega kolagena Naticol® v kombinaciji z visoko koncentracijo (100 mg) hialuronske kisline ter 100 mg vitamina C. Vitamin C ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože in zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Vsebuje tudi 10 mg resveratrola, enega najmočnejših naravnih antioksidantov, pridobljenega iz grozdnih lupinic.

Priporočeni dnevni odmerek: 50 mL enkrat na dan.

Okus: pomaranča

Yasenka Skinage Collagen Prestige 10000

Dvojni odmerek za dva krat hitrejše delovanje! Vsebuje 10000 mg hidroliziranega morskega kolagena Naticol®, 100 mg hialuronske kisline, vitamine B kompleksa, vitamin C, cink in mangan. Vitamin C prispeva k normalni tvorbi kolagena za normalno delovanje kože. Vitamin C, cink in mangan prispevajo k zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), biotin (vitamin B7) in cink prispevajo k ohranjanju zdrave kože. Mangan ima vlogo pri nastajanju vezivnega tkiva.

Priporočeni dnevni odmerek: 50 mL enkrat na dan.

Okus: gozdni sadeži.

Yasenka Skinage Collagen Elegance

Več kot le skrb za kožo!  

Skinage Collagen Elegance vsebuje visoke koncentracije sestavin (v 50 ml):

 • 10000 mg hidroliziranega morskega kolagena Naticol®,
 • 2000 mg MSM-ja pogosto imenovanega tudi kot »mineral lepote«,
 • 400 mg izvlečka  zelenega čaja, od tega 200 mg polifenolov,
 • 100 mg hialuronske kisline,
 • 20 mg koencima Q10,
 • Vitamine B kompleksa, vitamin C in cink.

Riboflavin, niacin, biotin in cink prispevajo k ohranjanju zdrave kože. Biotin in cink prispevata k ohranjanju zdravih las. Cink prispeva k ohranjanju normalnih nohtov. Vitamin C prispeva k normalni tvorbi kolagena za normalno delovanje kože in k zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Priporočeni dnevni odmerek: 25 – 50 mL enkrat na dan, glede na potrebe kože.

Brez sladkorja!

Okus: črna češnja.

Yasenka Skinage Hair Boost

Skinage Hair Boost je tekoče prehransko dopolnilo, ki vsebuje 500 mg hidroliziranega keratina Cynatine® HNS, cink ter vitamine B kompleksa: tiamin (B1), riboflavin (B2), B6, B12, folno kislino, biotin, pantotensko kislino in niacin. Niacin in riboflavin prispevata k ohranjanju normalne kože. Biotin prispeva k ohranjanju zdravih las in kože. Cink prispeva k ohranjanju zdravih las, kože in nohtov.

Keratin je glavni strukturni element las in nohtov saj predstavlja kar 80 % kemijske sestave las. Skinage Hair Boost vsebuje posebno obliko keratina z visoko bio-razpoložljivostjo in klinično študijo, ki dokazuje njegovo delovanje.

Priporočeni dnevni odmerek: 25mL enkrat na dan.

Okus: pomaranča

Na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah in na www.yasenka.hr/sl

Zadnji prispevki

DUŠEVNO ZDRAVJE

Kako lahko komuniciramo bolj učinkovito? Besedilo: Katarina Kocbek, Strokovni psihološki center Sprememba Naš način komuniciranja