Kako živeti aktivno in polno življenje kljub inkontinenci?

Z nenadzorovanim uhajanjem urina se danes srečuje že več kot 420 milijonov ljudi po svetu, a je kljub temu večini ljudem še vedno težko govoriti o tej težavi. V povprečju kar sedem let živijo z urinsko inkontinenco, preden poiščejo strokovno pomoč.

Pomembno je, da se v primeru težav z nehotenim uhajanjem urina s kom pogovorite in pridobite čim več informacij, da boste lahko še naprej uživali polno in aktivno življenje.

Težave se sicer pogosteje pojavijo pri starejših, a to še zdaleč ne pomeni, da se z nehotenim uhajanjem urina ne srečajo že nosečnice, mamice, ženske v menopavzi in moški v srednjih letih. Prav tako oslabljen mehur ni le, kot pogosto mislimo, težava žensk. Že res, da se z inkontinenco v mlajših letih sooča več žensk kot moških, a  glede na statistiko se razlike med spoloma okoli 70. leta starosti skoraj povsem izenačijo.

Poznamo štiri oblike inkontinence:

  • najpogostejša je stresna inkontinenca, ko pride do nehotenega uhajanja urina pri napenjanju, že na primer smehu, kihanju ali kašljanju;
  • urgentna inkontinenca oz. pretirano aktiven mehur povzroča nenadno potrebo po uriniranju kljub majhni količini urina v mehurju;
  • inkontinenca prepolnega mehurja oz. pretočna inkontinenca povzroča nenehno uhajanje urina ali uhajanje, povezano z gibanjem; – mešana inkontinenca je kombinacija stresne in urgentne inkontinence.

Kaj lahko storimo sami?

Pomembno je, da se oseba v primeru težav z nehotenim uhajanjem urina s kom pogovori in pridobi čim več informacij. Za lajšanje težav lahko namreč veliko storimo sami. Izogibamo se uživanju alkohola, gaziranih pijač, kave in čaja, določenih zdravil in močno začinjeni hrani. Obenem pa je pomembno, da uživamo dovolj tekočine. K omilitvi težav prispeva tudi pravilno in redno izvajanje treninga mišic medeničnega dna. Da lahko živimo čim bolj aktivno in polno življenje pa je izredno pomembna tudi izbira pravih pripomočkov za inkontinenco.

Kako izbrati prave pripomočke?

Pripomočki za inkontinenco morajo biti narejeni iz zračnih materialov, visoko vpojni, da preprečujejo stik kože z vlago ter tako tudi morebitne težave oz. draženje kože. Pomembno je tudi, da nevtralizirajo neprijeten vonj urina in tako zagotavljajo svežino prek celega dne. Zaradi anatomskih razlik morajo biti zasnovani posebej za ženske in posebej za moške, saj le tako zagotavljajo popolno zaščito pred iztekanjem, ne glede na aktivnosti čez dan.

Pripomočki za inkontinenco danskega proizvajalca ABENA, imajo vse naštete lastnosti. Posebej za ženske z inkontinenco so zasnovane dermatološko testirane in diskretne vpojne predloge oz. vložki Abena Light, ki so na voljo v različnih velikostih in vpojnostih. Zračni materiali omogočajo vzdrževanje zdrave mikroflore kože. Mehka, hitro sušeča stična površina vpojnega jedra ne vsebuje belil, lateksa in elementarnega klora. Novodobni materiali pa učinkovito nevtralizirajo vonj po urinu, ki je največkrat prvi pokazatelj težav z nenadzorovanim uhajanjem urina.

Z enakimi lastnostmi so posebej za moške zasnovane predloge Abena Man. Prav tako so na voljo za različne stopnje inkontinence, na spodnje perilo, ki mora biti oprijeto, se preprosto pričvrstijo s samolepljivim trakom.

Tako za aktivne ženske kot moške pa so na voljo še vpojne hlačke za enkratno uporabo Abena Pants. Nosijo se kot klasično spodnje perilo, z vrsto niti iz elastana v predelu pasu omogočajo dober oprijem in še boljšo zaščito pred iztekanjem, tudi med športnimi aktivnostmi.

Kako izbrati pripomoček, ki najbolje ustreza vašim potrebam? Posvetujete se s strokovnjaki podjetja Abena-Helpi, d. o. o., na brezplačni telefonski številki 080 22 53 oziroma na e-naslovu info@abena-helpi.si.

Pripomočki so v primeru večjih težav na voljo tudi preko naročilnice za medicinske pripomočke.
Pri izbiri pripomočka  imejte vedno v mislih stopnjo vaših težav ter način življenja. Pri večjih težavah so ti na voljo tudi preko naročilnice za medicinske pripomočke (»na recept«), zato je dobro obiskati osebnega zdravnika, se z njim pogovoriti o težavah in o možnostih zdravljenja ter dostopnosti pripomočkov.

Zavedajte se, da ob težavah z oslabljenim mehurjem niste sami. Opazujte se, pridobite čim več informacij in poiščite pomoč ter ustrezne pripomočke. Tako boste lahko še naprej nemoteno uživali v vaših vsakodnevnih opravilih in aktivnostih.

Zadnji prispevki

TEMA MESECA

Teden boja proti raku: »Obdrži sonce na varni strani« Tradicionalni slovenski teden boja proti raku,