Kdaj se obrniti na manualno medicino?

Manualna medicina je posebna tehnika zdravljenja, ki vključuje diagnostično in terapevtsko zdravljenje. Z njim zdravniki specialisti uspešno odpravljajo simptome sprememb hrbtenice, sklepov, mišic in vezivnega tkiva.

Simptomi se v večini primerov kažejo kot bolečine v različnih delih telesa, predvsem v vratnem in ledvenem delu hrbtenice, sklepih ter okončinah. Pogosti simptomi so krči, mravljinčenje, nemoč, pa tudi glavoboli, omotica, nespečnost, težave z notranjimi organi in nekatere nevrološke motnje.

KIROPRAKTIKA

Kaj je kiropraktika? Kiropraktika ali manualna terapija je oblika terapije, ki jo izvaja terapevt ali zdravnik ročno. Izraz izvira iz grških besed chiros – roka in praktikos – delo/delitev. Sestavljena je iz različnih tehnik, namenjenih zdravljenju mišično-skeletnega sistema. Sorodne šole so osteopatija, tuina, shiatsu, osteoterapija … Zdravljenje ni boleče. Da bi zmanjšali morebitna tveganja, naj ga izvajajo samo usposobljeni strokovnjaki. Kiropraktika lahko vpliva na mišično-skeletni sistem, notranje organe in lobanjski sistem.

VENTUZES – TERAPIJA Z VAKUUMSKIM STEKLOM

Terapija ventuza ali polaganje ventuz je zelo preprosta, a učinkovita vrsta terapije, ki se uporablja vzporedno z akupunkturo. Gre za vakuumsko oziroma vlečno obdelavo, kjer s pomočjo toplote vakuumske kozarčke »prilepimo« na strankino kožo, največkrat na hrbet in ramenski obroč.

Glavni učinek vakuuma je segrevanje tkiv in izboljšanje cirkulacije, odstranjevanje vlage in mraza iz tkiv (revmatizem) ter zmanjšanje otekline in bolečine pri zvinih.

Priseski lajšajo bolečine, na primer pri zvinih, zmanjšajo edem ali zastoj krvi v prizadetem sklepu. Odlično odstranjujejo tudi veter in vlago iz telesa, ki najbolj prizadeneta pljuča in prebavila (bolezni dihal in astma ali bolečine v želodcu, bruhanje in driska) ter povzročajo bolečine v križu, ramenih in nogah.

FIZIOTERAPIJA

Fizikalna terapija je veja fizioterapije, v kateri uporabljamo fizikalna sredstva v terapevtske namene. Ta fizična sredstva se v telo dovajajo preko posebnih aparatov v obliki električne, mehanske ali elektromagnetne energije. Z oskrbo telesa z energijo želimo doseči številne pozitivne učinke na živčni, žilni in mišično-skeletni sistem, odvisno od vrste in moči energije. Ti učinki so:

– povečanje lokalnega ali globalnega krvnega in limfnega pretoka,

– izboljšanje regeneracije tkiva,

– spodbujanje zdravljenja,

– sprostitev mehkih tkiv,

– zmanjšanje bolečine,

– biostimulacija.

AKUPUNKTURA – SUHA PUNKTURA

Suho iglanje, suha punkcija ali prebadanje z iglo brez igle je tehnika, podobna akupunkturi, obstajajo pa tudi drugi sinonimi, kot sta intramuskularna stimulacija in stimulacija miofascialnih sprožilnih točk. Pri miofascialnih bolečinskih sindromih uporabljamo posebno vbadanje z iglo. Nato se vstavijo v sprožilne točke ali ciljno vezivno tkivo, bodisi mišice, tetive, ligamenti, bursa ali fascija. Lahko se nanesejo tudi vzdolž ali okoli nevronskih točk, to je živčnih perifernih struktur. Doseženo olajšanje niha glede na patološki pojav, vendar je sam nanos pogostejši pri ljudeh, ki imajo alergije, nestrpnost in strah pred zdravili. Nato se pristopi k tej tehniki. Podobnosti in razlike z akupunkturo vplivajo na izbiro tehnike. Za maksimalni učinek je potrebna medicinska indikacija.

SVETLOBNA TERAPIJA

Svetlobna terapija BIOPTRON deluje na naraven način, tako da podpira regenerativne sposobnosti telesa in mu pomaga razviti lasten zdravilni potencial. Ko svetloba iz naprave prodre v tkivo, stimulira biostimulacijske procese, kar pomeni, da stimulira medcelične strukture k regeneraciji.

S klinično dokazano učinkovitostjo je svetlobna terapija BIOPTRON priznana kot samostojna ali komplementarna metoda pri celjenju ran, lajšanju bolečin, kot terapija za različne dermatološke težave, sezonske motnje razpoloženja in otroške bolezni.

Sistem svetlobne terapije BIOPTRON je medicinski pripomoček s posebej zasnovano optično enoto, ki oddaja svetlobo, podobno delu elektromagnetnega spektra, ki ga naravno proizvaja sonce, le da nima UV-sevanja. Svetlobna terapija BIOPTRON je bila klinično testirana in nima znanih neželenih stranskih učinkov. Terapije izvajamo v bolnišnicah, domovih za ostarele, salonih, pa tudi na domu.

V salonu izvajamo svetlobno terapijo in barvno svetlobno terapijo v podporo konvencionalnim metodam zdravljenja.

KLINIČNA TERAPIJA Z GIBANJEM

Gibalna terapija je kreativna, ekspresivna terapija, ki uporablja gibanje z namenom izboljšanja čustvene, kognitivne, socialne in fizične integracije posameznika. Gibanje in drža odražata notranje, psihične vsebine in osebnost, spremembe v vzorcih gibanja in drže pa povzročajo zdrave spremembe v psihi. Med tovrstno terapijo stranka postopoma spozna dostop do čustev in miselnih procesov z zavedanjem svojega telesa. Med terapijo razvijajo učinkovite komunikacijske veščine in odnose, širijo besednjak gibanja, dajejo vpogled v vedenjske vzorce in ustvarjajo

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz februarske izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki

TEMA MESECA

Teden boja proti raku: »Obdrži sonce na varni strani« Tradicionalni slovenski teden boja proti raku,