Krkin teden humanosti in prostovoljstva

Na Krkinem tednu humanosti in prostovoljstva med 8. in 13. majem pod sloganom »Dobrodelnost je del nas« krkaši krepimo vrednote prostovoljstva, humanosti in medsebojne pomoči po vsej Sloveniji in tudi v državah, v katerih imamo svoja podjetja in predstavništva.

Ob koncu akcije je vsakič znova za nami teden, poln nasmehov, toplih stiskov rok in dobre volje. In prav to nas v Krki navdihuje, saj je največ vredno tisto, kar naredimo za druge.

Dobrodelno akcijo, poimenovano Krkin teden humanosti in prostovoljstva, organiziramo od leta 2012. V devetih letih (v letih 2020 in 2021 zaradi epidemioloških omejitev akcije ni bilo mogoče izpeljati) sta nas srčnost in duh prostovoljstva povezala v 9181 dobrodelnih dejanjih. Leta 2022 se je različnih dejavnosti udeležilo 850 prostovoljk in prostovoljcev. Vsako leto se nam pridruži tudi veliko novih.

Naše humanitarne geste odmevajo tudi v vse več Krkinih podjetjih in predstavništvih v tujini. Do zdaj so se nam pridružili v Nemčiji, Srbiji, Turkmenistanu, Španiji, Severni Makedoniji, Kazahstanu, Azerbajdžanu, Kirgizistanu, Latviji, Ukrajini, Belorusiji, Bosni in Hercegovini, Mongoliji, Armeniji, Bolgariji, Ruski federaciji, Združenem kraljestvu, Romuniji, Italiji in Indiji ter na Poljskem, Češkem, Madžarskem, Slovaškem, Kosovu in Hrvaškem.

Krkaši smo od leta 2012 v okviru Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva darovali že 1013 litrov krvi. Tudi sicer je krvodajalstvo pomemben del Krkine tradicije, saj kar 1500 zaposlenih daruje kri povprečno dvakrat na leto.

Na različnih lokacijah – od Novega mesta, Ljubljane, Ljutomera, Šentjerneja, Krškega do poslovnih enot Term Krka in drugje – zbiramo oblačila in hrano ter otroške in druge potrebščine. Za Rdeči križ in Karitas smo v devetih letih zbrali kar 29,4 tone oblačil, hrane, knjig, igrač ter higienskih in drugih potrebščin.

Vedno je spodbuden tudi odziv pri pakiranju živilskih paketov in urejanju zbranih oblačil na Rdečem križu in Karitasu. Te dejavnosti potekajo na območnem centru Rdečega križa v Novem mestu in Ljutomeru, v Humanitarnem centru v Ljubljani in na Karitasu.

Na Karitasu in Rdečem križu smo v devetih letih pripravili že 54 ton prehranskih paketov z izdelki, ki smo jih zbrali v Krki, ter jih razdelili med socialno ogrožene družine in posameznike. Krkini prostovoljci v sodelovanju z Rdečim križem ljudem pomagajo tudi pri domačih opravilih, pri čiščenju in prenovi stanovanj ter urejanju okolice.

Prijazna beseda in stisk rok

Redno pomagamo tudi stanovalcem domov starejših občanov po vsej Sloveniji. Zanje pripravljamo delavnice za boljši spomin, različne ustvarjalne delavnice in tombolo, jim pomagamo pri vsakdanjih opravilih, pečemo pecivo, jim beremo, z njimi zaplešemo ali pa se le pogovarjamo, saj prijazna beseda in stisk rok razveselita vsakega človeka in preženeta osamljenost.

Obiskujemo tudi varstveno-delovne centre in nekatere druge zavode, kjer se družimo z varovanci in učenci ter z njimi ustvarjamo na različnih delavnicah.

Vsako leto se spomnimo tudi na živali, ki so ostale brez skrbnikov. Leta 2022 smo v tednu dni zbrali 352 kilogramov pakirane pripravljene hrane za pse in mačke in jo podarili zavetiščem za živali. Nekaj prostovoljcev se je odločilo, da v Zavetišču za zapuščene živali Gmajnice v Ljubljani pomagajo urejati parkovne površine. Zavedamo se, da skrb za živali odraža kulturo, razvitost in humanost celotne družbe. Vse živali si zaslužijo ustrezno oskrbo.

Zadnji prispevki