Krvodajalska iniciativa »Daruj energijo za življenje«

Hvala, velika družina srčnih ljudi! Zahvaljujoč srčnim krvodajalkam in krvodajalcem življenje kljub epidemiji teče dalje.

Ljubljana, 17. decembra 2021 – Uspešna krvodajalska iniciativa »Daruj energijo za življenje« letos poteka že enajsto leto. V javnosti širi sporočilo o plemenitih vrednotah, kot so človečnost, solidarnost in sočutnost ter opozarja na velik pomen krvodajalstva za nemoteno delovanje zdravstva. Ob iztekajočem se letu 2021 se zahvaljujejo vsem krvodajalkam in krvodajalcem, da se kljub težkim časom odzivajo in pomagajo bolnikom. 

Kvodajalstvo je zelo pomembno, saj je v zdravstvu kri potrebna prav vsak dan. Za pokritje dnevnih potreb bolnikov in zdravstva po krvi vsak delovni dan potrebujemo v povprečju 350 krvodajalcev. Zato je redno ozaveščanje javnosti o pomenu krvodajalcev in krvodajalstva izjemno pomembno, za kar že od leta 2011, pod okriljem krvodajalske pobude »Daruj energijo za življenje«, združujejo energijo Rdeči križ Slovenije, Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) in PETROL.

Tudi v času širjenja koronavirusa, ko je zdravstvo usmerjeno predvsem v zdravljenje bolnikov s covidom-19 in zajezitvi širjenja virusa, so potrebe po krvi le nekoliko zmanjšane, saj v bolnišnicah skoraj v enaki meri kot pred epidemijo potekajo zdravljenja hematoloških in onkoloških bolnikov, izvajajo se operacije, transplantacijski programi ter vsa nujna in neodložljiva zdravljenja. Kri za zdravljenje pa potrebujejo tudi kovidni bolniki. Bolniki v večini potrebujejo kri dveh do štirih krvodajalcev, mnogi med njimi tudi kri več kot pet do deset krvodajalcev, npr. pri transplantacijah organov, večjih operacijah, zapletih pri porodih, oskrbi ponesrečencev …

Zaradi potreb bolnikov po zdravljenju s krvjo krvodajalke in krvodajalce potrebujemo ves čas, brez prekinitve. Prav zaradi njih tudi v času epidemije in ukrepov za preprečevanje širjenja virusa zagotavljamo nemoteno preskrbo s krvjo in delovanje zdravstva. Krvodajalci sledijo spremembam, ukrepom in potrebam transfuzijske službe ter kljub neznankam in tveganjem prihajajo na odvzem krvi. Letos je kri tako darovalo že več kot 88.500 krvodajalcev, od tega prvič več kot 5000, v spletno bazo krvodajalcev pa se je vpisalo več kot 1000 tistih, ki si to želijo postati.

Darovana kri je nenadomestljivo zdravilo in najbolj dragoceno darilo, kar jih lahko človek podari sočloveku. Krvodajalci z darovanjem krvi izkazujejo eno najlepših in najbolj dragocenih oblik medčloveške pomoči.

Hvala krvodajalkam in krvodajalcem, hvala veliki družini srčnih ljudi! Vaša srčnost in pripravljenost pomagati v pomoč omogočata, da življenje teče dalje.  

O krvodajalstvu

V 11 letih inciative »Daruj energijo za življenje« so skupnimi močmi k darovanju privabili več kot 95.000 novih
krvodajalcev. Potencialne krvodajalce, ki so pripravljeni priti na odvzem krvi takrat, ko jih potrebujejo, vabijo tudi k
vpisu v bazo.

Nekaj podatkov o darovanju krvi v Sloveniji

Krvodajalstvo predstavlja pomemben del zdravstvenega sistema v Sloveniji. Tradicija darovanja krvi pri nas je že
precej dolga, saj so prvo steklenico krvi konzervirali pred 76 leti, natančneje 4. junija 1945. V Sloveniji vsakih pet
minut nekdo potrebuje kri, zato so številne krvodajalske akcije, ki jih organizira Rdeči križ Slovenije, več kot potrebne.

Letno se za darovanje krvi odloči približno 100.000 prostovoljnih krvodajalcev, kar pokrije potrebe našega zdravstva.
Rdeči križ Slovenije skupaj s transfuzijsko službo organizira vsako leto več kot 1180 krvodajalskih akcij, tako na terenu kot v transfuzijskih ustanovah.

Kako lahko darujem?

Za zagotavljanje ustrezne preskrbe s krvjo so vse leto, skoraj vsak delovni dan, organizirane krvodajalske akcije, tako na transfuzijskih centrih kot na terenskih krvodajalskih akcijah po vsej Sloveniji. Na terenskih krvodajalskih akcijah se zbere skoraj polovica vse zbrane in potrebne krvi. Akcije se lahko udeležite le ob predhodni najavi. Naročite se lahko vsak delovnik.

Kri lahko darujete tudi vsak delovnik v transfuzijskih centrih po vsej Sloveniji. Obvezno je predhodno naročilo.

Kdo lahko daruje?

Krvodajalec je lahko vsaka polnoletna, zdrava oseba, stara od 18 do 65 let, ki ustreza merilom za izbor krvodajalca.
Kriteriji, ki jim mora krvodajalec ustrezati, so podrobneje opisani na spletni strani www.ztm.si in www.daruj-kri.si , v zavihku »Lahko darujem?« Ažurni podatki o zalogah krvi in potrebah po krvnih skupinah so dnevno dostopni na uradni spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino in http://www.daruj-kri.si . Grafični prikaz krvi v epruvetah prikazuje zadovoljivo oz. nezadovoljivo stanje zalog krvi posamezne krvne skupine.

Kontakt za medije

Zala Grilc, zala.grilc@sm-studiomarketing.com , 040 481 210

Zadnji prispevki