Mamografija in samopregledovanje

Besedilo: dr. Tanja Španić, dr. vet. med, predsednica združenja Europa Donna Slovenija

Mamografija je najzanesljivejša in najnatančnejša metoda za ugotavljanje začetnih rakavih sprememb v dojki.

Mamografija je slikanje dojk z rentgenskimi žarki, pri katerem dojko predhodno stisnejo med dve plastični plošči in slikajo. Aparat za slikanje dojk se imenuje mamograf. Pri slikanju uporabljajo nizke odmerke rentgenskih žarkov, ki potujejo skozi tkivo dojke in na drugi strani dojke naredijo sliko na film ali detektor. Vsako dojko stisnejo in slikajo v dveh projekcijah (v horizontalnem položaju (CC-projekcija) ali v polstranskem položaju (MLO-projekcija)). Mamografija je najbolj zanesljiva in najbolj natančna metoda za ugotavljanje začetnih rakavih sprememb dojk. Spremembo v dojki lahko odkrije veliko prej kot katera koli druga preiskava.

Ženske z običajnim tveganjem, torej tiste, ki nimajo nobenega od pomembnejših nevarnostnih dejavnikov, so v Sloveniji vključene v presejalni program DORA za zgodnje odkrivanje raka dojk. Ko dopolnijo 50 let, so vabljene prvič na presejalno mamografijo in nato vsaki dve leti do 69. leta starosti.

Pri mlajših od 50 let, kjer so dojke še pod vplivom spolnih hormonov in zato gostejše in manj pregledne, se mamografijo priporoča le, če so bolj ogrožene. To so:

  • ženske, ki so se že zdravile zaradi raka dojk;
  • ženske, katerih mati, sestra ali hči je že bila zdravljena zaradi raka dojk;
  • ženske, ki so prvič rodile po 30. letu;
  • ženske, ki imajo benigne spremembe dojk, ki pomenijo večjo ogroženost za raka dojk (bolezni z atipijami).

Samopregledovanje

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno redno mesečno samopregledovanje.

Redno mesečno samopregledovanje pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsaki deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje ali zatrdline. Pri spremembah se morate posvetovati z izbranim zdravnikom.

Kako pravilno pregledati dojke

Postavi se pred ogledalo, roke so sproščene ob telesu. Bodi pozorna na prej opisane spremembe dojk in bradavic. Roke položi na boke in se rahlo izprsi. Znova si pozorno oglej dojke in bradavice. Dvigni roke nad glavo in skleni dlani. Še v tem položaju se prepričaj, da ni vidnih sprememb.

Pretipaj dojke

Dvigni desno roko. Z levo roko natančno pretipaj vso desno dojko v smeri urnega kazalca in z vseh robov proti bradavici. Dvigni levo roko in postopek ponovi na levi dojki.

Pretipaj dojke

Nagni se naprej in z desno roko podpri desno dojko. S krožnimi gibi leve roke natančno pretipaj dojko. Postopek ponovi s podprto levo dojko.

Pretipaj bradavici

S palcem in sredincem nežno stisni vsako bradavico in preveri, da ni izcedka.

Pretipaj pazduhe

Nagni se naprej, spusti levo roko in pretipaj levo pazduho z desno roko. Najprej s stisnjenimi prsti in nato še z razprtimi. Preglej še desno pazduho.

Pretipaj leže

Samopregled lahko končaš še leže. Desno ramo podloži z vzglavnikom in dvigni desno roko nad glavo. Z iztegnjenimi in stisnjenimi prsti leve roke s krožnimi gibi pretipaj desno dojko. Vzglavnik premakni pod levo ramo in pregled ponovi na levi dojki.

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz majske izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki