Menopavza – prinaša zgolj težave?

Klimakterij ali perimenopavza je obdobje, ki traja nekaj let pred zadnjo menstruacijo v življenju ženske, do vsaj enega leta po menopavzi. Obdobje plodnosti se v času klimakterija izteče in nastopi novo obdobje, ki ga imenujemo menopavza.

Menopavza je trajno prenehanje menstruacije in prenehanje ciklične dejavnosti jajčnikov pri ženski.
Nastop menopavze določamo, ko ženska najmanj eno leto ni imela menstruacije. Naravna menopavza lahko nastopi že po 40. letu starosti ženske, v povprečju pa menopavza nastopi po 50. letu. O »prezgodnji« menopavzi govorimo takrat, kadar nastopi pred 40. letom, pred 45. letom pa govorimo o »zgodnji« menopavzi.

V klimakteriju, ki traja tudi do nekaj let, jajčnika ustvarjata vedno manj ženskih hormonov. Vlogo izločanja spolnih hormonov prevzamejo druga tkiva in organi – nadledvična žleza, maščobno tkivo in mišice. Uspešnost teh organov je odvisna predvsem od telesne in duševne kondicije ženske, samopodobe, prehrane … Že nekaj let pred zadnjo menstruacijo se lahko pri ženski pojavijo motnje menstruacijskega ciklusa. Menstruacijske krvavitve lahko postanejo šibkejše, močnejše, krajše ali pa se čas krvavitve celo podaljša. Plodnost v klimakteriju upada, vendar je še vedno možnost zanositve vsaj eno leto po menopavzi. Poleg motenj v menstrualnem ciklusu se pri ženski lahko pojavljajo tudi drugi simptomi. Najbolj znani so oblivi vročine, nočno znojenje, vrtoglavica, nespečnost, glavobol, razbijanje srca, tiščanje pri srcu, motnje razpoloženja. Tudi kasneje v menopavzi se lahko pojavljajo različni simptomi, na primer suha koža, bolečine v kosteh in sklepih, suha nožnica in bolečina ob spolnem odnosu. Velika zdravstvena nevarnost za ženske v menopavzi pa je osteoporoza, kjer gre za zmanjšanje kostne gostote. Za odpravo oziroma vsaj omilitev teh simptomov lahko ženska veliko pripomore tudi sama. Potrebno je dovolj spanja, pomembna je uravnotežena prehrana z omejitvijo uživanja prečiščenih ogljikovih hidratov; priporoča pa se uživanje živil, ki vsebujejo rastlinske estrogene, dovolj vitaminov in mineralov, redna telesna dejavnost.

Klimakterij ali perimenopavza je obdobje, ki traja nekaj let pred zadnjo menstruacijo v življenju ženske, do vsaj enega leta po menopavzi. V tem času jajčnika ustvarjata vedno manj ženskih (estrogenov in progesterona) in moških spolnih hormonov. Ker je klimakterij naraven proces v življenju ženske, se na spremenjeno stanje telo odzove tako, da vlogo izločanja spolnih hormonov prevzamejo druga tkiva in organi – nadledvična žleza, maščobno tkivo in mišice. Uspešnost delovanja teh organov in tkiv je odvisna od telesne in duševne kondicije ženske, njenih odzivov na vsakodnevne obremenitve, genetske zasnove, prehrane in samopodobe. Zato ni nujno, da ima ženska težave, vendar raziskave kažejo, da se jih večina spoprijema z bolj ali manj izraženimi klimakteričnimi simptomi.

Simptomi

Motnje menstruacijskega ciklusa je po navadi prvi simptom, ki ga ženska opazi. Krvavitve so lahko daljše ali krajše, močne ali šibke. Prav tako pa se začno pojavljati tudi druge telesne in duševne spremembe.

Med zgodnje klimakterične težave spadajo vročinski oblivi (»valunge«) z nenadno vročino in rdečico glave ter vratu, nočno znojenje, vrtoglavice, glavoboli, razbijanje srca, nespečnost, utrujenost, motnje razpoloženja (potrtost, razdražljivost), motnje koncentracije in manjša želja po spolnih odnosih.

Med pozne pa spadajo suhost kože in nožnice, bolečine ob spolnih odnosih ter bolečine v kosteh in sklepih.

Zdravljenje

Mnogokrat je potrebno zdravljenje s hormoni, ki temelji na dodajanju manjkajočih spolnih hormonov. To je tako imenovano hormonsko nadomestno zdravljenje. Za zdravila je potreben zdravniški recept.
Pri hormonskem nadomestnem zdravljenju (HNZ) je treba upoštevati previdnostne ukrepe – zdravljenje ni primerno pri srčno-žilnih, jetrnih in trombemboličnih boleznih ter pri hormonsko odvisnih tumorjih (na primer dojke).

Pasti in zmote

Nekatere kontraindikacije (omejitve zdravljenja) prej omenjenih zdravil pa so prenekatero žensko, žal, odvrnile od jemanja le-teh. Še več, mnogo jih je, ki tovrstno zdravljenje že a priori odklanjajo. Tudi zato, ker je mnogo škode naredila reklamna industrija mnogih pripravkov, ki jih prodajajo po medmrežju, od vrat do vrat … Imenujejo jih »bioidentični hormoni« in jih opevajo kot naravne, čudežne in izvir večne mladosti. A žal še zdaleč ni tako. Zato je smiselno prisluhniti tudi svarilom farmacevtske in zdravniške stroke, ki glasno opozarjajo na prenekatere pasti in zmote »novodobnih« pripravkov.

Kako si lahko pomagamo sami

V lekarnah so brez recepta na voljo pripravki in zdravila, ki vsebujejo fitoestrogene. To so rastlinske učinkovine, katerih aktivni metaboliti imajo kemijske podobnosti z ženskimi spolnimi hormoni (estrogeni). Tako so na voljo pripravki iz grozdnate svetilke, soje, črne detelje …

Menopavza zagotovo prinaša s seboj kar nekaj sprememb. Vsekakor pa je potrebno zavedanje, da je prehod v menopavzo vse prej kot proces staranja in zgolj težav. Pač pa je to obdobje, ko ženska končno lahko spet pomisli nase. Več kot polovico življenja je ženska namreč v nenehnem razdajanju: za družino, dom, okolico … Menopavza pa je čas, ki ji ga je namenila »narava«, zato da se spet posveti sebi. Prinesla je takšne spremembe, ki nalagajo ženski, da mora končno pomisliti tudi nase, se ponovno najti, sprostiti, zaživeti in početi tudi tisto, kar jo veseli. Torej je menopavza pravzaprav DAR, ki je namenjen vsaki ženski. Ne spreglejte ga!

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz februarske izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki