Naj vam vnetje ušesa ne pokvari dopusta

Boleče vnetje zunanjega ušesa ali sluhovoda je v poletnem času dokaj pogost pojav. Do njega najpogosteje pride zaradi vode, ki po plavanju ali drugih aktivnostih v vodi zastane v sluhovodu, kar v kombinaciji s prisotnimi bakterijami privede do okužbe.

Zanimivo je, da so nekateri ljudje bolj nagnjeni k vnetjem zunanjega ušesa. Razlog za to je v obliki sluhovoda. Na to seveda ne morete vplivati, lahko pa z nekaj enostavnimi ukrepi zmanjšate možnost, da bi vam boleče vnetje pokvarilo poletni dopust.

Po plavanju posušite ušesa

Po plavanju in drugih aktivnostih v vodi posušite ušesa. Nagnite glavo na stran in povlecite uhelj, da voda izteče iz sluhovoda. Če občutite, da je voda še vedno v ušesu, si lahko pomagate tudi tako, da z dlanjo prekrijete uhelj in ustvarite rahel vakuum – kot bi odmaševali zamašen odtok.

Ne uporabljajte vatiranih paličic

Za čiščenje ušes in odstranjevanje vode ne uporabljajte vatiranih paličic. Z njimi lahko poškodujete občutljivo kožo sluhovoda in s tem povečate možnosti za okužbo in vnetje. Tudi sicer bi se morali izogibati vatiranim paličicam, saj z njimi ušesno maslo, odmrlo kožo in druge ostanke porinete le še globlje v ušesni kanal. Ne tako redko pa se zgodi tudi, da si ljudje z uporabo paličic poškodujejo bobnič.

Uporabljajte zamaške za ušesa ali plavalno kapo

Če iz izkušenj veste, da ste nagnjeni k vnetjem zaradi vode v ušesu, si ušesa pred plavanjem zaščitite z zamaški, plavalnim trakom ali plavalno kapo.

V lekarnah in specializiranih trgovinah lahko kupite univerzalne silikonske zamaške, ki jih z gnetenjem prilagodite obliki svojih ušes. Če imate izjemno občutljiva ušesa ali vam je zdravnik zaradi nevarnosti vnetij odsvetoval vodne aktivnosti brez zaščite ušes, pa lahko pri prodajalcih slušnih aparatov naročite posebne, po meri izdelane zamaške, ki zagotavljajo še boljšo zaščito pred vstopom vode v uho.

V zadnjem času postajajo priljubljeni tudi neoprenski naglavni trakovi, ki v kombinaciji z zamaški nudijo največjo možno zaščito pred vstopom vode v uho.

Zakaj voda povzroči vnetje ušesa?

Vlažno in toplo okolje ušes je idealno za razmnoževanje mikroorganizmov, ki so že prisotni na koži in v sluhovodu. Poleg tega so lahko v vodi prisotni mikrobi, ki se ob primernih pogojih (vlaga, toplota) v ušesu namnožijo in povzročijo draženje ali vnetje ušesnega kanala. Do okužb lahko pride tudi z bazensko vodo, ki je sicer filtrirana in klorirana, a je zaradi prisotnosti velikega števila ljudi na majhni vodni površini možnost okužb lahko celo večja kot v naravnem okolju.

Če pride do vnetja

Vnetje zunanjega ušesa prepoznate po bolečem in razdraženem sluhovodu in včasih tudi uhlju. Pojavi se lahko tudi izcedek ter včasih celo slabši sluh.

Takšnega vnetja ne morete pozdraviti sami. Uporaba domačih zvarkov iz ljudskih izročil in nasvetov babic ne pomaga. Odlašanje z obiskom zdravnika lahko stanje samo poslabša, vnetje pa se lahko razširi še na srednje uho.

Zdravljenje vnetja poteka z antibiotičnimi kapljicami, ki jih je potrebno uporabljati toliko časa, kot je predpisal zdravnik. V primerih hudega vnetja ali neučinkovitosti zdravljenja s kapljicami lahko zdravnik predpiše tudi oralni antibiotik, v redkih primerih pa je zaradi zapletov ali izjemno hudega vnetja potrebno zdravljenje v bolnišnici.

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz JUNIJSKE izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki