Najučinkovitejša zobna ščetka – jo že poznate?

Čopasta ščetka z enim snopom ščetin velja za najbolj vsestransko. Z njo lahko izredno natančno očistimo vsak zob in rob dlesni ter tako poskrbimo za izvrstno ustno higieno. Prav pa pride tudi v številnih primerih, ko specifične situacije v ustni votlini, na primer izraščajoči zobje, operativni posegi, fiksni ortodontski aparat, modrostni zobje, onemogočajo temeljito čiščenje z običajno zobno ščetko.

Ustno in splošno zdravje sta povezana

Vedran Lazarević, doktor dentalne medicine pojasnjuje, da 95 odstotkov bakterij v naših telesih živi v prebavnem traktu, ki se začne v ustih. Če ne poskrbimo za ravnovesje, se bakterije v ustih razmnožijo in organizirajo v biofilm. Takrat lahko povzročajo bolezenska stanja v ustni votlini, na primer zobno gnilobo, vnetje dlesni in parodontalno bolezen, vplivajo pa tudi na splošno zdravje, saj vstopijo v krvni obtok in potujejo po telesu ali sprožajo vnetni odziv. S tem povzročijo nastanek bolezenskih stanj ali poslabšanje obstoječih. Povezave z ustno mikrofloro so pokazale raziskave pri srčnožilnih boleznih, sladkorni bolezni, prezgodnjih porodih, raku debelega črevesa in trebušne slinavke, Alzheimerjevi bolezni, revmatoidnem artritisu, kronični ledvični bolezni, pljučnih obolenjih, boleznih prostate in erektilni disfunkciji.

Redna in popolna ustna higiena je ključ do boljšega zdravja

»Cilj vsakodnevnega ščetkanja zob je, da bakterijam v ustih ne dovolimo organizacije v biofilm«, slikovito opiše naše poslanstvo doktor Lazarević. Pove, da za to zadostuje uporaba dveh pripomočkov – klasične zobne ščetke z gostimi in nežnimi ščetinami, ter medzobne ščetke, s katero očistimo okoli 30 odstotkov površine zob in dlesni, ki tvori medzobni prostor. Občasno pa se pri vsakem od nas v ustih pojavijo specifična stanja, ki so lahko posledica fizioloških procesov, določene patologije ali zobozdravniških posegov. Takrat je, po besedah sogovornika, ob dveh že omenjenih pripomočkih priporočljivo uporabiti še čopasto zobno ščetko.

En snop ščetin, številni načini uporabe

Otroci

Otrokom v starosti 5 ̶ 7 let običajno začnejo izraščati prvi stalni molarji – šestice. Ker so to večji zobje od ostalih mlečnih zob v ustni votlini, poteka izraščanje v večini primerov počasi. Grizna ploskev je dolgo lahko delno prekrita z dlesnijo, pod katero nastanejo začetne demineralizacijske spremembe sklenine, katerih posledica je karies. To preprečimo z uporabo majhne čopaste ščetke (CS 1006 ali CS 1009), s katero pritisnemo na grizno ploskev zoba, da se ščetine razprejo in pod dlesnijo očistimo morebitne ostanke hrane ter tako dezorganiziramo biofilm, ki nastane v fisurah oziroma griznih ploskvah zoba.

Fiksni ortodontski aparat

Pri vse več otrocih se pojavlja potreba po nošenju ortodontskega aparata. S čopasto ščetko očistimo težko dostopna mesta ob nosilcih in žičkah ortodontskega aparata.

Tesno stanje

Situacija, ki se najpogosteje pojavi v sprednjem delu zob spodnje čeljusti, med podočniki, otežuje dostop klasični ščetki do vseh zobnih površin. Čopasta ščetka s svojo majhno glavo, ki jo lahko obračamo v skoraj vse smeri, nam omogoča usmeritev ščetin na točno tista mesta, ki jih ne dosežemo s klasično ščetko.

Refleks bruhanja med ščetkanjem

Čiščenje mlečnih in stalnih molarjev pri otrocih in odraslih, ki imajo močen refleks bruhanja, je neprimerno lažje s ščetko, ki ima izjemno majhno glavo.

Modrostni zobje

Pri modrostnih zobeh se, zaradi pomanjkanja prostora in nepravilne smeri izraščanja, velikokrat pojavljajo težave z izraščanjem. Grizne ploskve teh zob so tudi večkrat prekrite z dlesnijo in distalne površine drugih molarjev postanejo ob izraščanju modrostnika prav tako težje dostopne za čiščenje s klasično ščetko. Zato je v teh primerih priporočljivo uporabiti čopasto ščetko.

Parodontalna bolezen

Pri parodontalni bolezni postanejo obzobni žlebovi, zaradi škodljivega vpliva biofilma, parodontalni žepi. To pomeni, da se normalna globina 1 ̶ 3 mm poveča na več kot 4 mm. V teh primerih s klasično zobno ščetko ne dosežemo dna parodontalnega žepa, da bi ga lahko očistili. S čopasto CS 1009, ki ima ščetine dolge 9 mm, pa z nežnim pritiskom dosežemo da se razprejo in sežejo globlje v žep.

Zobni vsadki

Za paciente, ki si ne želijo klasičnega nadomeščanja manjkajočih zob s fiksnimi mostički ali snemljivi protezami, so zobni vsadki vse bolj sprejemljiva terapija. Ob implantatih je že v osnovi globina žepa večja kot pri zobeh (4 mm in več), zato je čopasta ščetka obvezna oprema za preprečitev periimplantnega mukozitisa in pozneje periimplantitisa.

Ker ima ščetka z enim snopom ščetinzelo majhno glavo, kar ji omogoča doseganje najbolj oddaljenih ali najtežje dostopnih mest v naših ustih, se izkaže za nujni pripomoček v skrbi za redno ustno higieno. Brez nje bi številni kotički ostali neočiščeni, dobro ustno zdravje pa omajano.

Zadnji prispevki

DUŠEVNO ZDRAVJE

Kako lahko komuniciramo bolj učinkovito? Besedilo: Katarina Kocbek, Strokovni psihološki center Sprememba Naš način komuniciranja