Nasveti pri težavah s krčnimi žilami

Krčne žile so bolezen, ki ne ogroža življenja, vendar močno vpliva na njegovo kakovost. Prizadene od 10 do 30 % žensk in približno 20 % moških. Zanjo so značilne boleče, težke ali otekle noge. Bolezen sčasoma napreduje, zato se je krčnim žilam koristno posvetiti takoj, ko se pojavijo. Kako omiliti težave, ki jih povzročajo, in kakšne so možnosti zdravljenja?

Utrujene, težke, boleče ali otekle noge so najpogostejši simptomi krčnih žil, s katerimi se srečuje veliko odraslih. Morda se težav sprva niti ne zavedamo, potem pa začnemo opažati, da čevlji čez dan postajajo vse tesnejši, da škornje težje zapnemo in da pogosto samo čakamo, da se bomo po napornem dnevu ulegli in dvignili noge.

Kaj so krčne žile?

Krčne žile so razširjene in izstopajoče vene v podkožju. Nastanejo zaradi oslabljene venske stene in kronično zvišanega tlaka v venah nog ter posledičnega vnetja. Bolj razširjene so med ženskami, vendar prizadenejo tudi moške. Pogosto se pojavljajo pri ljudeh, ki zaradi svojega poklica veliko stojijo ali sedijo (npr. pri frizerjih, šoferjih, učiteljih). S starostjo so težave čedalje pogostejše. Bolezen sčasoma napreduje, zato je za zdravljenje pomembno izbrati zdravilo s protivnetnim delovanjem.

Kako si lahko pri težavah s krčnimi žilami pomagate sami?

Pri težavah s krčnimi žilami si lahko pomagate s hlajenjem nog in počitkom z dvignjenimi nogami. Prav tako se priporoča plavanje, saj ne obremenjuje sklepov. Zelo koristna sta tudi kolesarjenje in hoja.

Hoja je ena od najbolj zdravih oblik gibanja. Primerna je za ljudi vseh starosti, ne glede na telesno zmogljivost. Redni sprehodi pomagajo zmanjšati telesno težo, ohranjati primeren krvni tlak ter okrepiti kosti in mišice. Med hojo se aktivirajo mišice nog, zlasti mečne mišice, in mišice medeničnega obroča ter pospeši krvni obtok. Ko se mečne mišice krčijo in raztezajo, pomagajo venam in venskim zaklopkam, da lažje črpajo vensko kri nazaj proti srcu. Pri hoji s palicami se lahko aktivirajo tudi mišice rok, ramenskega obroča in prsnega koša.

Ali ste vedeli?

Pri težavah s krčnimi žilami se je treba izogibati:

  • intenzivnemu teku,
  • pogosti uporabi savne,
  • vajam v fitnesu,
  • plavanju v topli oziroma vroči vodi, na primer v toplicah.

Ključno je zgodnje odkrivanje bolezni

Ker bolezen sčasoma napreduje, je ključno njeno zgodnje odkrivanje. Pri tem lahko pomaga prva brezplačna mobilna aplikacija Flebi. Razvili so jo v Krki in je namenjena vsem, ki imajo težave s krčnimi žilami. Za uporabnike pripravi oceno stanja ven oziroma tveganja za krčne žile. V njej so tudi številni nasveti in posnetki preprostih vaj za zdrave noge ter odgovori na vprašanja o krčnih žilah, prilagojeni uporabniku. Aplikacija temelji na znanstvenih spoznanjih in znanju specialistov. Flebi je že na voljo v trgovinah z aplikacijami, od koder si jo lahko brezplačno prenesete na svoj mobilni telefon.

Okrepite vene s Krkinim Flebavenom

Pri težavah s krčnimi žilami samo sprememba življenjskega sloga pogosto ni dovolj. Za preprečitev napredovanja bolezni se svetujejo zdravila za samozdravljenje, ki vsebujejo flavonoide. Ti klinično dokazano pomagajo blažiti težave. Zdravilo Flebaven vsebuje mikronizirani diosmin, uveljavljen flavonoid, ki deluje protivnetno. Namenjen je zdravljenju simptomov krčnih žil in lajšanju težav s hemoroidi.

S Flebavenom so krčne žile klinično dokazano pod nadzorom

Flebaven deluje protivnetno ter učinkovito zmanjšuje bolečino v nogah, občutek težkih nog in njihovo otekanje. Njegovi učinkovitost in varnost sta bili dokazani v klinični raziskavi. Pri zdravljenju je pomembno vztrajati, saj se po treh mesecih uporabe bolečina v nogah, otekanje nog in občutek težkih nog zmanjšajo precej bolj kot po enem mesecu.

Flebaven iz Krke je plod domačega znanja in izkušenj.

Na voljo je v lekarnah v obliki tablet po 500 mg in 1000 mg v eno- in trimesečnem pakiranju. Omogoča cenovno dostopnejše zdravljenje.

Več o Flebavenu in aplikaciji Flebi lahko preberete na spletni strani www.flebaven.si.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Zadnji prispevki

TEMA MESECA

Teden boja proti raku: »Obdrži sonce na varni strani« Tradicionalni slovenski teden boja proti raku,