Nega ženske v poporodni dobi

Besedilo: Petra Šauperl
Bliža se čas poroda, nestrpno pričakovani dogodek, in priporočljivo je, da si skrbno pripravite vse potrebno za v porodnišnico. Poskrbite, da bosta z dojenčkom imela vse, kar potrebujeta. Tako bo tudi odhod na dan poroda manj stresen.

Pripravljen seznam bo olajšal marsikatero tegobo, tako da se boste z mislimi lahko posvetili pomembnemu dogodku, rojstvu novega življenja.
Mamice po porodu potrebujejo mir, počitek in oporo bližnjih. Za dobro počutje sta pomembni tudi dovoljšna hidracija in pestra prehrana, saj je imunski sistem zaradi hormonskih sprememb in napora pri porodu oslabljen.

Poporodno dobo delimo na dve obdobji: ožje poporodno obdobje traja devet dni po porodu, širše pa šest tednov.

Mamice morajo biti po porodu pozorne na tri stvari:
• poporodno čiščo,
• dojke,
• intimno nego.

Poporodna čišča
Čišča začne iztekati takoj po iztrebitvi posteljice. Prva dva dneva po porodu je čišča bolj sveže krvava, ker je ožilje na mestu, kjer je bila posteljica na steni maternice, bolj odprto. Naslednja dva dneva se nato spremeni in postane temno rdeča, ker je ožilje nekoliko bolj zaprto. V naslednjih dveh dneh postaja čišča rjave barve, nato se spremeni v nekakšen rumen in potem bel izcedek, ki pri ženskah traja zelo različno dolgo. Ta pa je lahko prisoten največ šest tednov po porodu. Količina čišče je lahko v prvih nekaj tednih bolj obilna in se lahko preneha izcejati po od treh do štirih tednih po porodu, lahko pa se občasno zmanjšuje in povečuje vseh šest tednov.
Občasno se v tem poporodnem obdobju znova spremeni čišča in se kdaj pa kdaj pocedi tudi rožnata, kmalu po porodu, ali občasno temno rdečkasta oziroma rjava, kar je odvisno od fizičnih aktivnostih ženske, matere.

Za zaščito pred madeži, zdravo ravnovesje kože in svežino čez dan je zelo pomembno, kakšne predloge boste izbrale. Te naj bodo:
• visoko vpojne,
• zračne,
• izdelane iz koži prijaznih materialov ter
• preizkušene in dermatološko testirane.
Prav takšne so Abena Maternity Pads, ki so namenoma večje in se s samolepljivim trakom prilepijo na mrežaste hlačke ali običajno bombažno spodnje perilo. Njihova posebnost je tudi, da so večje oziroma daljše od preostalih tovrstnih predlog, ki so na voljo na trgu.
»Vložki za poporodno čiščo Maternity Pads so odlični, ker so zračni in večji oziroma daljši. Zato za zaščito pred madeži zadostuje le eden in ne potrebuješ dveh naenkrat, kot velja za večino drugih,« pravijo mamice, ki so preizkusile predloge za poporodno čiščo Abena Maternity Pads.
Predloge Maternity Pads se sicer lahko uporabljajo tudi med nosečnostjo, v primeru težav z nehotenim uhajanjem urina oziroma nosečniško inkontinenco, ki je zaradi hormonskih sprememb in pritiska na mehur precej pogosta težava bodočih mamic.

Dojke
Blazinice za dojenje so namenjene zaščiti oblačil med dojenjem in morajo biti visoko vpojne ter zračne. Dobro je, da imajo na zunanji strani lepilni trak za lažje fiksiranje. V času dojenja se, vsaj v začetnem obdobju, še posebno po rojstvu prvega otroka, svetuje uporaba mazila za nego dojk. Mazilo z dekspantenolom se uporablja za nego dojk med dojenjem, zdravljenje vnetih in razpokanih prsnih bradavic ali nego dojenčka za preprečevanje in zdravljenje pleničnega izpuščaja. Dekspantenol, glavna učinkovina v mazilu, se v dermalnih celicah hitro pretvori v pantotensko kislino (vitamin B5), ki ima pomembno vlogo pri tvorbi in obnovi kože ter sluznic. Ustrezno zaščito nudi tudi mazilo z lanolinom. Mazili se naneseta na prsne bradavice po vsakem dojenju. Za odpravljanje že obstoječih težav na bradavicah, nastalih pri dojenju, pa lahko uporabite komprese, obkladke, prepojene z gelom, ki blažijo vnete bradavice, zmanjšajo otekline in preprečujejo vnetja.

Za ta namen je odličen balzam za bradavičke Abena, ki neguje in ščiti prsne bradavice med nosečnostjo in dojenjem. Izdelan je iz 100-odstotnega lanolina in učinkovito vlaži izsušeno in poškodovano kožo bradavičk. Zaradi naravnih sestavin odstranjevanje oziroma izpiranje pred dojenjem ni potrebno. Odličen je tudi za nego ustnic ali suhe kože na drugih predelih telesa, tako za mamico kot dojenčka.

Intimna nega
Intimna nega je pomemben del osebne higiene žensk in v času poporodne čišče se priporoča prhanje večkrat na dan, a le od pasu navzdol in s hladnejšo vodo. Pri tem je pomembno, da ne izpirate nožnice.
Pred in po koncu poporodne čišče pa se poleg vode priporočajo tudi namenska blaga mila oziroma izdelki s pH-jem, prilagojenim intimnemu predelu.

Izdelki za intimno nego Abena imajo pH med 3 in 5, na voljo so:
• intimno milo Abena (pH 3–4),
• biološko razgradljivi in veganski robčki za intimno nego Abena.

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz JUNIJSKE izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki