Norice ali vodene koze

Besedilo: Polonca Fiala, mag. farm.

Pogostnost, simptomi, povzročitelj, prenos bolezni in kužnost, zdravljenje …

Norice (varicella) so zelo nalezljiva, po vsem svetu razširjena virusna bolezen. Norice so v Sloveniji po obolevnosti na prvem mestu med nalezljivimi boleznimi, saj letno zboli od 13.000 do 17.000 ljudi.

Večja obolevnost je značilna za pozne zimske in zgodnje spomladanske mesece. Norice so značilne predvsem kot otroška bolezen, ker 90 odstotkov bolnikov preboli norice v otroštvu, pred dopolnjenim 15. letom starosti. Kdor preboli norice, ostane imun vse življenje, vendar virus ostane v telesu in se lahko aktivira kasneje ter povzroči bolezen, ki se imenuje pasovec ali herpes zoster.

Simptomi 

Simptomi se začnejo od 10 do 21 dni po okužbi. Pri starejših otrocih in odraslih se pojavijo blag glavobol, zmerna vročina in občutek utrujenosti. Najznačilnejši simptom bolezni je mehurčast izpuščaj, ki se pojavi od okoli 24 do 36 ur po prvih simptomih. Izpuščaj je iz rdečkastih peg, ki se po nekaj urah spremenijo v srbeče mehurčke, napolnjene s tekočino. Po nekaj dneh se mehurčki posušijo in nastanejo kraste. Prve kožne spremembe opazimo na glavi (izpuščaj se pojavi tudi na lasišču), po trupu in nazadnje po udih. Izpuščaji se lahko pojavijo tudi na sluznicah (v ustih, na spolovilu), dlani in podplati pa ostanejo prosti. Približno peti dan prenehajo nastajati novi izpuščaji, šesti dan je večina prekritih s krastico in v manj kot 20 dneh skoraj popolnoma izginejo. Običajno izpuščaji močno srbijo!

Povzročitelj, prenos bolezni in kužnost

Povzročitelj bolezni je virus varicella zoster iz skupine herpesvirusov. Prenaša se kapljično po zraku ali z neposrednim stikom. Čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov je običajno od 10 do 23 dni, bolnik je kužen že dva dni pred pojavom izpuščaja in pet dni po zadnjem zagonu izpuščaja. Ko nastanejo kraste, bolnik ni več kužen. Po preboleli bolezni ostaja virus v telesu v mirujoči obliki; aktivirajo ga lahko različni dejavniki (stres, zmanjšana odpornost).

Zdravljenje 

Norice so pri sicer zdravih otrocih praviloma lahka bolezen. Težji potek se pričakuje, če zboli nosečnica ali novorojenček, pri otrocih z oslabljenim obrambnim sistemom ter pri odraslih in starejših bolnikih. Najpogostejši zaplet predstavljajo dodatne bakterijske okužbe kože in podkožja, ki so posledica praskanja, zato je zdravljenje usmerjeno predvsem v preprečevanje srbenja. Ob vsakršnem zapletu je potreben zdravniški nadzor!

Zdravnik velikokrat predpiše zdravila za lajšanje srbenja antihistaminik (loratadin: Claritine, sirup Flonidan). Če se razvije bakterijska okužba, so potrebni antibiotiki. Pri hudi bolezenski sliki noric se zdravnik lahko odloči za zdravljenje s protivirusnimi učinkovinami.

Za preprečevanje srbenja lahko uporabimo tekoči puder z benzokainom, ki deluje adstringentno, anestetično in preprečuje srbenje. Na voljo je v lekarni brez recepta.

Otroku postrizite nohte na rokah čisto na kratko, da preprečite praskanje. Praskanje namreč povečuje tveganje za nastanek trajnih brazgotin in možnosti dodatne okužbe. Dojenčku dajte na roke nogavičke. Skrbite za pogosto umivanje rok, pogostejše naj bo tudi previjanje. Dolgo ležanje v vlažnih plenicah preprečuje nastanek krast in povečuje tveganje za okužbo. Vlažna toplota izvablja nove izpuščaje, zato se kopanje in obkladki odsvetujejo.

Za zniževanje povišane telesne temperature uporabite paracetamol (Lekadol, Calpol, Daleron), nikakor pa ne pripravkov z acetilsalicilno kislino (Aspirin), ker lahko povzročijo nastanek Reyevega sindroma. To je redka, a zelo nevarna bolezen, ki je lahko usodna!

Zato verjamem, da že tolikokrat povedano, a vedno pomembno in aktualno opozorilo tudi danes ne bo odveč: samo ob pravilnem svetovanju je zdravilo učinkovito! Nasvet farmacevta je zato vedno znova nujen! 

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz Septembrske izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki

TEMA MESECA

Teden boja proti raku: »Obdrži sonce na varni strani« Tradicionalni slovenski teden boja proti raku,