Pomembno je imeti zdrava in urejena stopala

Če bolijo stopala, trpi celo telo. Zato je nega stopal izredno pomembna. Poleti so naša stopala najbolj vidna. Da bi bila videti lepa in zdrava v teh najtoplejših mesecih, je priporočljivo, da zanje skrbimo skozi vse leto.

Besedilo: Petra Šauperl

Stopalo je sestavljeno iz kar 26 drobnih kosti. Ob tem si lahko zamislimo, kako mora biti vse skupaj z mišicami in kitami uravnoteženo, da občutimo prožnost stopal. Pretirana obremenjenost se kaže s hiperkeratozo na petah, otiščanci, kurjimi očesi, vraščenimi in deformiranimi nohti.

Lepa in zdrava koža je ogledalo notranjega zadovoljstva in lepote, zato je zelo pomembno, da jo pravilno in redno negujemo. Toplejši meseci so idealen čas za gola stopala, ki so vsem na očeh in odražajo našo skrb zanje. Če ste med tistimi, ki svojim stopalom posvečajo ustrezno nego in skrb vse leto, ne boste imeli veliko dela. Če pa ste med zimo na svoja stopala pozabili, vas čaka nekaj truda, da bodo znova primerna za razkazovanje v lepih, odprtih sandalih.

Previdno pri odstranjevanju odvečne kože

Stopala so urejena, če na njih ni odmrle, poroženele kože in žuljev. Pri odstranjevanju odvečne kože pazite, da ne pretiravate, saj vas bodo v nasprotnem primeru določeni predeli boleli, poleg tega bo nova poroženela koža začela nastajati hitreje, da bi zaščitila izpostavljene predele. Ko končate, noge znova namočite za kakšno minuto in naredite še piling stopal, da odstranite odmrlo kožo tudi z drugih območij (nart, med prsti in
na njih). Če je vaša koža zares suha, na stopala namažite kremo ali maslo za telo, jih ovijte v plastično vrečko in potopite v vročo vodo za 10 minut.

Stopala so urejena, če na njih ni odmrle, poroženele kože in žuljev.

Sprostitev, masaža in primerna obutev

Za prekrvitev nog in sprostitev si občasno privoščimo masažo. Med dlanmi segrejemo malo hranljive kreme, udobno se usedemo in začnemo delo. Temeljito, vendar ne s premočnimi pritiski, zmasirajmo nožne prste od prvega do zadnjega sklepa, nato peto, sredino stopal in predel pod palcem obdelajmo s krožnimi gibi in močnejšim pritiskom. Masažo si lahko privoščimo enkrat na teden.

Temeljita nega nohtov in obnohtne kožice

Zdravi nohti so že na pogled gladki, enakomerno obarvani in močni. Videz nohtov večinoma odraža splošno zdravstveno stanje, zato je prav, da smo pozorni na kakršnekoli spremembe. S prehrano in uporabo naravnih pripravkov lahko za svoje nohte naredimo veliko. Prav tako je pomembna nega, ki jo izvajajo strokovnjaki. Nohti in lasje so namreč sestavljeni iz iste beljakovine, imenovane keratin, zato ju je dobro hraniti z zdravimi olji in maščobami.

Prav tako je pomembna nega, ki jo izvajajo strokovnjaki.

S pravilno nego do zdravih in negovanih nohtov

Temelj za lepe in negovane nohte je pravilna nega. Striči jih moramo naravnost, pri čemer lok ob straneh blago ukrivimo. Predvsem pri negi nohtov na nogi, ki so nekoliko trši, je priporočljivo, da noge od pet do deset minut pred striženjem namočimo v mlačno vodo. S tem bomo omehčali tako nohte kot odvečno obnohtno kožico, ki je zaradi povečanja možnosti okužb nikoli ne strizite. S pravilnim piljenjem nohta boste preprečili cepljenje. Pilite po vsej površini nohta, in sicer od leve proti desni strani. S tem, ko nohte pilite naprej in nazaj, vedno znova odpirate konice, zaradi česar se ob vsakodnevnih opravilih noht začne cepiti.

Zadnji prispevki