Prehlad, gripa ali covid-19?

Besedilo: Bojan Madjar, mag. farm. spec.

Izcedek iz nosu, praskanje v žrelu, slabo počutje, kašelj, povišana telesna temperatura … To so znaki in simptomi, ki kažejo na virusno okužbo zgornjih dihal.

Že v preteklosti, pred epidemijo covida-19, smo bili ob takšnih znakih nemalokrat v dilemi – gre za prehlad ali gripo. Posebno v primerih netipičnega poteka bolezni. Ob tipičnem poteku prehlada (začetek s praskanjem in bolečino v žrelu, čemur sledi izcedek iz nosu, kasneje zamašenost nosu in včasih kašelj ter običajno rahlo povišana telesna temperatura) in gripe (hiter porast telesne temperature, ki jo spremljajo glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, slabo počutje in kašelj), načeloma nimamo težav z razločevanjem. Ne samo izraženi simptomi, predvsem časovni potek je lahko precej jasno nakazoval povzročitelja. Prehladni simptomi so se razvijali in stopnjevali počasi, več dni, pri gripi pa so postali zelo izraženi v precej kratkem času, v nekaj urah.

A sedaj, v času epidemije covida-19, nam to znanje bolj malo koristi. Okužba z virusom SARS-CoV-2 se kaže z znaki in simptomi, ki niso značilni samo za tega povzročitelja. V preglednici predstavljamo simptome in primerjavo, predvsem v pogostosti, pri prehladu, gripi in bolezni covid-19.

Simptomi covida-19

SimptomiCovid-19 (simptomi v obsegu blagi do hudi)Gripa (nenaden pojav simptomov)Prehlad (postopen pojav simptomov)
bolečinevčasihpogostopogosto
kašeljpogostopogostoredko
diarejavčasih pri otrocihvčasih, posebej pri otrocihne
utrujenostvčasihpogostovčasih
vročina ali mrzlicapogostopogostoredko
glavobolivčasihpogostoredko
izguba okusa ali vonjanenadomaredkovčasih
slabost ali bruhanjeredkovčasihne
izcedek iz nosu ali zamašen nosredkovčasihpogosto
težko dihanjevčasihnene
kihanjenenepogosto
vneto grlovčasihvčasihpogosto

Iz preglednice je razvidno, da samo na podlagi znakov in simptomov praktično ne moremo ločiti med boleznijo covid-19 in prehladom ali gripo. Sprememba v okušanju in vonjanju je razmeroma specifičen simptom bolezni covid-19, zato ljudem, ki to spremembo opisujejo, priporočamo samoizolacijo, dokler ne dobijo nadaljnjih navodil osebnega zdravnika. Sprememba v okušanju in vonjanju je sicer možna tudi pri navadnem prehladu in gripi kot posledica zamašitve nosnih predelov.

Razločevanje med povzročitelji virusnih okužb dihal ni izziv le za laično populacijo, ampak tudi za strokovnjake. Niti zdravnik ne more z gotovostjo potrditi povzročitelja samo na podlagi anamneze in kliničnega pregleda. Zato se zateče k izvidom laboratorijskega testiranja vzorcev kužnine, vzetih iz nosno-žrelnega prostora.

Na voljo imamo dve vrsti testov: antigenske teste in bolj občutljive ter visoko specifične PCR-teste. Z antigenskimi testi, ki so hitrejši, saj dobimo rezultat v nekaj minutah, potrdimo prisotnost za virus značilne beljakovine iz ovojnice virusa. Bolj zahtevni PCR-testi potrdijo prisotnost za virus značilnega zaporedja molekule RNK iz dednega materiala virusa. Obstajajo še testi, ki ne zaznavajo neposredno prisotnosti virusa, pač pa ugotavljajo, ali je bil nekdo v bližnji preteklosti okužen z virusom. Gre za teste, s katerimi ugotavljamo prisotnost protiteles v krvi.

Kaj torej storiti, če zaznamo simptome ali znake, ki kažejo na virusno okužbo zgornjih dihal?

Iz predstavljenega lahko precej hitro ugotovimo, da le na podlagi simptomov ne bomo mogli zanesljivo razbrati povzročitelja. Če smo imeli v preteklih dneh nezaščiten stik z osebo, pozitivno na covid-19, lahko upravičeno sumimo na okužbo z virusom SARS-CoV-2. Tudi če nismo bili v stiku s tako osebo, okužbe z virusom SARS-CoV-2 ne moremo ovreči. Približno petina okuženih s tem virusom ne kaže simptomov (asimptomatska okužba) ali so simptomi tako blagi, da jih okužena oseba ne povezuje z novim koronavirusom (paucisimptomatska okužba), pa kljub temu lahko okužbo prenašajo. V vsakem primeru je torej treba ostati doma, poklicati osebnega zdravnika, ki nas bo najverjetneje napotil na testiranje. Če izkazujemo simptome, nas bodo testirali s PCR-metodo.

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz majske izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki

DUŠEVNO ZDRAVJE

Kako lahko komuniciramo bolj učinkovito? Besedilo: Katarina Kocbek, Strokovni psihološki center Sprememba Naš način komuniciranja