Prehrana

Kako zdrava prehrana pomaga preprečevati srčno-žilne bolezni

Besedilo: Simona Janček

Srčno-žilne bolezni predstavljajo globalni zdravstveni izziv in so eden izmed vodilnih vzrokov smrti po vsem svetu. Raziskave kažejo, da imata prehrana in življenjski slog pomembno vlogo pri razvoju teh bolezni. Ste vedeli, da uživanje antioksidantov lahko pomaga zmanjšati tveganje za srčno-žilne bolezni? Zato je priporočljivo vključiti te koristne spojine v svojo prehrano.

Antioksidanti so molekule, ki pomagajo zaščititi naše telo pred škodljivim oksidativnim stresom. Oksidativni stres nastane, ko v telesu nastajajo prosti radikali, ki lahko poškodujejo celice in tkiva. Znano je, da te poškodbe lahko prispevajo k nastanku rakavih bolezni, prispevajo pa tudi k razvoju srčno-žilnih bolezni. Kako? Oksidacija lipoproteinov nizke gostote, ki so znani kot »slab« holesterol (LDL), se poveča, to pa zviša tveganje za aterosklerozo.

Nevarnost ateroskleroze

Ateroskleroza je kronična bolezen, pri kateri se zaradi kopičenja lipidov (krvne maščobe, kot so holesterol in trigliceridi) zadebeli stena arterij. Bolezen pogosto celo več desetletij poteka brez simptomov, vse dokler se z žile ne odtrga krvni strdek in povzroči trombozo ali embolijo; ali pa zapora žile (stenoza) postane tako huda, da onemogoča zadosten pretok krvi in oskrba tkiv oz. organov postane nezadostna (ishemija). Zapora arterij za srčno mišico povzroči srčni infarkt, zapora arterij za možgane pa možgansko kap.

Z zdravim načinom življenja, ki med drugim poleg dovolj gibanja predvsem vključuje zdravo prehrano, je mogoče zmanjšati tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni in preprečiti najhujše dogodke.

Vloga prehrane

Ko govorimo o zdravi prehrani, seveda ne moremo mimo antioksidantov, ki so prisotni predvsem v sadju in zelenjavi. Antioksidanti, kot so vitamin C, vitamin E, betakaroten, selen in flavonoidi, pomagajo nevtralizirati proste radikale in zmanjšajo oksidativni stres v telesu. To lahko pomaga zmanjšati vnetja, ohranjati zdravje endotelijske plasti žil in posledično zmanjšati tveganje za srčne bolezni.

Med antioksidanti ima še posebej ugoden vpliv na zdravje srca in ožilja resveratrol. To je naravna spojina iz skupine polifenolov, ki jo najdemo v rdečem vinu, grozdju in nekaterih drugih rastlinah. Za najbolj kakovosten vir resveratrola velja japonski dresnik. Kar nekaj ga vsebujejo še arašidovo maslo, temna čokolada in borovnice ter nekatere vrste bora. V naravi deluje kot močno protibakterijsko in protiglivično sredstvo, ki ščiti rastline pred napadi mikroorganizmov, predvsem plesni.

Koristi resveratrola

Ta zelo močan antioksidant je postal predmet številnih raziskav zaradi svojih potencialnih koristi za srčno-žilno zdravje. Raziskave so med drugim pokazale, da resveratrol zmanjšuje tveganje za nastanek krvnih strdkov ter uravnava raven trigliceridov v krvi, njegov pozitivni učinek na zdravje pa presega zgolj področje varovanja srca in ožilja. Pomaga na primer tudi pri zmanjševanju možnosti za razvoj sladkorne bolezni, zavira staranje celic in jim daje energijo, kar je pomembno pri spopadanju s kronično utrujenostjo. Ta čudežni antioksidant se je izkazal tudi kot dober pomočnik pri odstranjevanju odvečne telesne maščobe in pri obrambi pred različnimi rakavimi obolenji. Povezujejo ga na primer z zmanjšanjem tveganja za razvoj raka na debelem črevesu in danki, ki je eno najpogostejših rakavih obolenj pri nas.

OKVIR

Pomoč resveratrola pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni

Nekateri mehanizmi, s katerimi resveratrol lahko vpliva na srčno-žilne bolezni:

  • Antioksidativni učinki: Resveratrol deluje kot močan antioksidant in lahko pomaga zmanjšati oksidativni stres v telesu.
  • Protivnetni učinki: Ta spojina lahko zmanjša vnetje v žilah, kar je pomemben dejavnik pri razvoju ateroskleroze.
  • Pozitiven vpliv na lipide v krvi: Resveratrol lahko pomaga uravnavati raven holesterola v krvi, tako da zmanjša »slab« LDL-holesterol in poveča HDL-holesterol, ki je znan kot »dober« holesterol.
  • Ugoden vpliv na krvni tlak: Raziskave so pokazale, da lahko resveratrol pomaga znižati krvni tlak, kar je pomembno pri preprečevanju hipertenzije.

Kako vključiti antioksidante in resveratrol v prehrano? Če želite pridobiti koristi antioksidantov in resveratrola za srčno-žilno zdravje, lahko te koristne spojine vnesete v telo na tri različne načine:

  • Prehrana, bogata z antioksidanti: Uživajte veliko sadja in zelenjave, ki vsebuje antioksidante, kot so jagode, borovnice, špinača, brokoli, oreščki in zeleni čaj.
  • Rdeče vino: Zmerno uživanje rdečega vina prispeva k vnosu resveratrola, vendar bodite previdni in se posvetujte z zdravnikom. Čezmerno uživanje alkohola škoduje zdravju.
  • Prehranska dopolnila: Če vam ne dišita zelenjava in sadje, in zato vaši prehrani primanjkuje antioksidantov, lahko razmislite o jemanju prehranskih dopolnil, vendar se pred tem posvetujte s strokovnjakom za prehrano.

Antioksidanti z resveratrolom na čelu torej lahko igrajo pomembno vlogo pri zmanjšanju tveganja za srčno-žilne bolezni. S pravilno prehrano in življenjskim slogom lahko povečate vnos teh koristnih spojin in izboljšate zdravje svojega srca. Vendar pa je vedno priporočljivo, da se pred začetkom kakršnih koli sprememb v prehrani ali dodatnim uživanjem snovi posvetujete s svojim zdravnikom, še posebej, če imate obstoječe zdravstvene težave.

Zadnji prispevki

TEMA MESECA

Teden boja proti raku: »Obdrži sonce na varni strani« Tradicionalni slovenski teden boja proti raku,