Preprečite težave s sečili in brezskrbno vstopite v pomlad!

Težave s sečili in ponavljajoča vnetja mehurja so še posebej pogosta pri ženskah v rodni dobi, velikokrat pa se pojavljajo tudi v menopavzi. Nekatere se s pogostim in pekočim uriniranjem ter bolečino v mehurju srečujejo pogosteje kot druge, raziskave pa kažejo da skoraj 60% žensk vsaj enkrat v življenju doživi nelagodje v urinarnem traktu. Vzroki teh težav so pogosto povezani z bakterijami, ki vstopijo v sečnico in porušijo občutljivo ravnovesje mikrobiote telesa.

Kateri so najbolj pogosti znaki okužbe sečil ali “prehlajenega mehurja”?

Pogosta nuja po uriniranju, pekoč in boleč občutek med uriniranjem, neobičajno pogosta potreba po odvajanju manjših količin seča, bolečine v spodnjem delu trebuha, neprijeten vonj seča, pogosta bolečina v medenici so le eni izmed mnogih pokazateljev, ki lahko kažejo na okužbo sečil.

Preprečevanje okužbe sečil oz. preventivni ukrepi

S pitjem zadostne količine vode si zagotovimo redno polnjenje mehurja in s tem redno odvajanje vode. Pomembno je tudi celotno in popolno praznjenje mehurja pri uriniranju. Dobro poznan ukrep, ki prav tako služi kot preventiva, je brisanje vagine v smeri od vagine proti anusu (in ne obratno!). Ker je razdalja med anusom in vagino kratka, z brisanjem vagine v pravo smer preprečimo vnos bakterij Escherichia coli, ki se sicer lahko pogosto prenesejo od anusa do vagine.

Kako si lahko v primeru vnetja pomagamo sami?

Kadar se soočamo z blažjim vnetjem sečil lahko posežemo po preverjenih prehranskih dopolnilih, ki nam hitro in učinkovito lajšajo težave. Ta prehranska dopolnila nam običajno svetujejo v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Pomembno je, da prehranska dopolnila za lajšanje težav z vnetjem sečil, poleg D-manoze ter rastlinskih izvlečkov, vsebujejo tudi probiotike, ki skupaj poskrbijo za zdravje sečil in prebavil.

D-manoza je naravni sladkor, ki se veže na bakterije in preprečuje njihovo pritrditev na stene sečil. Hibiskus deluje diuretično in pospešuje izločanje vode ter prispeva k optimalnemu delovanju sečil. Višnjevi peclji podpirajo zdravje spodnjega dela sečil in izločanje odpadnih snovi iz organizma. Vitamin A prispeva k vzdrževanju optimalne sluznice (sečil) in spodbuja delovanje imunskega sistema. Sev mlečnokislinskih bakterij (probiotik), Lactobacillus rhamnosus SGL06, skrbi za uravnoteženo mikrobioto v urinarnem traktu. Poslovite se od neprijetnih občutkov in doživite vitalnost z naravno izbiro!

Zadnji prispevki

DUŠEVNO ZDRAVJE

Kako lahko komuniciramo bolj učinkovito? Besedilo: Katarina Kocbek, Strokovni psihološki center Sprememba Naš način komuniciranja