Res neprijetno presenečenje – vnetja sečil

Besedilo: Nana Fartek, dr. med., spec. druž. med.

Eno najpogostejših okužb, okužbo sečil, povzročajo bakterije iz anogenitalnega predela, ki prek sečnice vstopijo v mehur in prostato, od koder lahko napredujejo prek sečevodov do ledvic. Vnetja lahko prizadenejo različne skupine ljudi, nekateri pa so takšnemu vnetju še posebej podvrženi. Vsekakor je pravilno ravnanje ob vnetju blagodejno za naše počutje.

Najpogostejše vnetje, ko se nenadoma začnejo pogosta, pekoča odvajanja majhnih količin urina, je vnetje mehurja (cistitis). Mehur se boleče krči, kar čutimo kot bolečino nad sramno kostjo. Gre za lokalno okužbo, pri kateri ni prisotna povišana temperatura ali splošno slabo počutje. Včasih bakterije poškodujejo sluznico, zato je urin občasno lahko tudi krvav – rožnat do živo rdeč. To lahko povzroči veliko strahu, v resnici pa takšno vnetje mehurja ni nič bolj nevarno, kot če v urinu ni krvi.

Če so simptomi cistitisa blagi do zmerni, lahko poskusimo s pitjem velikih količin tekočine. Pomaga brusnični čaj ali ursi čaj. Tako lahko pozdravimo vnetje mehurja brez antibiotika. Če pa so težave hude ali trajajo več kot tri dni ali je urin krvav, je potrebno zdravljenje z antibiotikom, ki ga zdravnik predpiše na recept.

O vnetju ledvičnih čašic (pielonefritisu) govorimo, kadar se pridružijo še slabo počutje, ledvena bolečina (običajno le enostranska, na strani vnete ledvice) in povišana temperatura. Takrat je nujen obisk zdravnika še isti dan, saj potrebujemo fizični pregled ter pregled krvi/urina in predpis antibiotika.

Lahko je vneta le sečnica (uretritis), pri čemer ni bolečine nad sramno kostjo. Je le močna bolečina v spolovilu, opisana kot bi »lulali britvice«. Odvajanje urina ni bolj pogosto, je pa zmerno do močno boleče. Večinoma gre za spolno prenosljive okužbe, lahko pa tudi za ranljivo kožo spolovila pri ženskah v menopavzi. Do tega pride zaradi upada hormonov, zaradi česar se sluznica spolovila in predvsem sluznica nožnice tanjšata in izsušujeta. Odvajanje urina je takrat daljši čas neprijetno in malo pekoče.

Posebej pazljivi moramo biti pri vnetju sečil pri moškem, in sicer zaradi prostate, ki leži tik pod mehurjem, skoznjo pa poteka moška sečnica. Pogosto bakterije vstopijo tudi tja in povzročijo vnetje prostate (prostatitis). Običajno se pojavi povišana telesna temperatura, prisotno je slabo počutje, poleg pogostih pekočih odvajanj malih količin urina pa je navzoča še bolečina v presredku, ki tišči. Po od dveh do treh dneh jemanja antibiotika pekoče in pogosto uriniranje mine, ne mine pa bolečina v presredku, saj zdravljenje vnetja prostate traja dalj časa, vsaj dva tedna. V tem primeru se jemanje antibiotika podaljša.

Izpostavljene skupine za vnetje

Pri otrocih ali starostnikih se okužba sečil lahko kaže tudi samo kot slabo počutje in povišana temperatura, brez drugih znakov, ki bi kazali na sečila, zato moramo pri temperaturi nejasnega izvora vedno preveriti še možnost okužbe sečil (laboratorijski pregled krvi in urina).

Pri nosečnicah je zelo pomembno, da se vnetje mehurja zdravi takoj, saj nezdravljeno vnetje sečil poveča nevarnost za spontani splav ali prezgodnji porod. Pri nosečnicah se iz tega razloga tudi brez simptomov izvaja redna kontrola urina za prisotnost bakterij.

Bolj ogroženi za težje okužbe sečil so starostniki, nosečnice, sladkorni bolniki, nevrološki bolniki z motnjami zaznavanja ali odvajanja urina, osebe s trajnim urinskim katetrom in/ali urološkimi strukturnimi ali funkcijskimi spremembami ter imunsko oslabljene osebe.

Preventiva

K preprečevanju okužb pripomore uživanje vsaj od dveh do treh litrov tekočin dnevno (če ni drugih zdravstvenih razlogov proti, na primer srčno ali levično popuščanje), odvajanje urina na od tri do štiri ure, odvajanje urina takoj po spolnem odnosu ter preoblačenje mokrega perila in kopalk poleti pri bolj občutljivih.

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz JUNIJSKE izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki

DUŠEVNO ZDRAVJE

Kako lahko komuniciramo bolj učinkovito? Besedilo: Katarina Kocbek, Strokovni psihološki center Sprememba Naš način komuniciranja