Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis je pogosta, nenevarna bolezen kože. Pojavlja se na lasišču, obrazu in prsnem košu. Za bolezen je značilna rdečina in luščenje kože. Običajno prizadene ljudi od pubertete dalje, lahko pa se pojavi tudi pri novorojenčkih. Bolezen ni nalezljiva. Poteka kronično, z izboljšanji in poslabšanji.

S pravilno uporabo krem in čiščenjem obraza lahko zmanjšamo število poslabšanj ter skrajšamo čas trajanja posameznih izbruhov.

Vzroki seboroičnega dermatitisa

Natančen vzrok te bolezni kože ni poznan. K njenemu pojavu naj bi prispevali imunski odziv, gliva Malassezia furfur in maščoba na koži.

Malassezia furfur je glivica, ki je normalen prebivalec naše kože. Hrani se z maščobo, ki jo proizvaja koža. Ob tem nastajajo snovi, ki dražijo kožo, zaradi česar postane pordela in se lušči. K vnetnemu dogajanju prispeva še imunski sistem, ki se nenormalno odziva na Malassezio, kar vodi v nastanek bolezni.

Kožna bolezen se pogosto poslabša v zimskem času. Stanje na koži se lahko poslabša tudi zaradi stresa in psihičnih motenj, kot sta depresija in shizofrenija.

Seboroični dermatitis je pogosteje prisoten pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo, parezo obraza, epilepsijo, Alzheimerjevo boleznijo, pri HIV pozitivnih osebah in pri alkoholikih.

Seboroični dermatitis se lahko pojavi tudi ob jemanju določenih zdravil, kot so griseofulvin, cimetidin, litij, buspiron, klorpromazin, haloperidol, interferon, psoralen in stanozolol.

Znaki seboroičnega dermatitisa

Seboroični dermatitis lasišča se kaže s pordelo kožo lasišča in prhljajem.

Za seboroični dermatitis obraza je značilna pordela in luščeča se koža v gubi med nosom in kotičkom ust ter med obrvmi.

Pordela in luščeča se žarišča se lahko pojavijo tudi na:

  • koži prsnega koša,
  • pod pazduhami,
  • pri moških na modih ali v koraku,
  • vekah.

Razen občasnega srbenja bolezen bolnikom ne povzroča večjih težav. Predstavlja pa psihično obremenitev, saj se najpogosteje pojavlja na obrazu, kar lahko ovira sproščeno komunikacijo in socialne stike.

Zdravljenje seboroičnega dermatitisa

Ni zdravila ali kreme, ki bi dokončno odpravila spremembe na koži. Uporabljajo se kreme s ketokonazolom, s katerimi delujemo na Malassezio, tako da zmanjšamo njeno prisotnost na koži.

Ob hujših poslabšanjih seboroičnega dermatitisa se lahko na pordelo kožo za nekaj dni nanašajo tudi kortikosteroidne kreme ali kalcinevrinski inhibitorji (tacrolimus ali pimecrolimus), s katerimi delujemo na imunski sistem.

Druga zdravila, s katerimi si lahko pomagate obvladati to kožno bolezen, so azelaična kislina in kreme z metronidazolom.

 

Uporabni nasveti za bolnike s seboroičnim dermatitisom

 

Šampon proti prhljaju

Dvakrat na teden uporabljajte šampon proti prhljajuza kožo lasišča. V poštev pridejo šamponi, ki vsebujejo ketokonazol, selenijev sulfid, cinkov perition ali salicilno kislino. Kupite jih lahko v lekarnah ali drogerijah.

V skladu z navodili proizvajalca je treba šampon pustiti v stiku s kožo lasišča 5 do 10 minut. Pred tem je treba kožo lasišča zmočiti, po uporabi pa šampon temeljito sprati.

Učinkovine v šamponih za zdravljenje seboroičnega dermatitisa lahko dražijo kožo. Selenijev sulfid lahko razbeli lase. Po določenem času uporabe se koža lahko navadi na šampon, tako da neha učinkovati. V tem primeru je smiselno izdelek začasno zamenjati za drug šampon proti prhljaju. Pri zelo mastnem lasišču je priporočljivo, da se lasišče vsak dan umiva z blagim šamponom, dvakrat na teden pa s šamponom proti prhljaju.

 

Krema s ketokonazolom

Za žarišča na obrazu se priporoča krema s ketokonazolom, za katero potrebujete recept. Krema se zvečer nanese na kožo vsega obraza. Uporablja se 2 do 4 tedne ter nato po potrebi, odvisno od poslabšanja.

Ketokonazol je učinkovina, ki deluje na Malassezio furfur in zniža njeno število na koži. Pri nekaterih ljudeh lahko ob nanosu kreme s ketokonazolom pride do draženja kože, kar je sicer redek, vendar opisan stranski učinek kreme.

 

Kortikosteroidne kreme

Ob hujših poslabšanjih (ko je koža močno pordela oz. je prisotna srbečica) se svetuje tudi kratkotrajna uporaba kortikosteroidne kreme, ki deluje na imunski sistem, ki prav tako sodeluje pri nastanku bolezni.

Kremo dobite na recept v lekarni. Kortikosteroidna krema se ob poslabšanju seboroičnega dermatitisa 5 do 7 dni nanaša zvečer samo na pordela žarišča. Lahko se uporablja skupaj s kremo, ki vsebuje ketokonazol, pri čemer se kremi naneseta z 20-minutnim premorom, da se prva krema vpije v kožo. Ob ponovnem zagonu bolezni se kortikosteroidna krema lahko spet uporabi, vendar skupno 5 do 7 dni. Kot alternativa kortikosteroidom je možna tudi uporaba zdravila pimekrolimusa ali takrolimusa, ki se dobi z receptom v lekarni.

 

Čiščenje kože obraza

Za bolnike, obolele s seboroičnim dermatitisom, je ključno čiščenje kože obraza. Priporočljiva je uporaba čistilnih izdelkov za kožo obraza, ki ne vsebujejo mila, saj ta lahko dodatno draži kožo, obolelo s seboroičnim dermatitisom.

 

Druga priporočila v primeru seboroičnega dermatitisa

Za oblikovanje pričeske se izogibajte gelom in oljem, ki mastijo lasišče in lahko poslabšajo seboroični dermatitis. Moškim z brado in brki ter seboroičnim dermatitisom se svetuje britje. 

V hujših primerih se lahko bolezen zdravi s tabletami (itrakonazol, terbinafin). Vendar se tudi pri zdravljenju s tabletami bolezen lahko čez čas ponovi.

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz MAJSKE izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki

TEMA MESECA

Teden boja proti raku: »Obdrži sonce na varni strani« Tradicionalni slovenski teden boja proti raku,