Skrb za preverjene zdravstvene informacije naj postane prednostna naloga

Skupaj z organizacijami bolnikov, zdravstvenimi delavci in raziskovalci se je farmacevtsko podjetje Janssen odločilo, da prispeva k boljši zdravstveni informiranosti.

Zdravstvena pismenost kot ključna determinanta zdravja

Sredi oktobra so bili objavljeni rezultati prve nacionalne raziskave o zdravstveni pismenosti, ki so pokazali, da ima vsak drugi odrasli prebivalec Slovenije omejeno splošno zdravstveno pismenost.1 Največji izziv za uporabnike spleta predstavlja količina strokovno vprašljivih informacij. Med drugim je bilo izpostavljeno oteženo presojanje zanesljivosti informacij v medijih.

Moč zanesljivih informacij

K boljšemu obvladovanju epidemije dezinformacij prispevajo številna zdravniška in farmacevtska združenja ter združenja bolnikov. Z zavedanjem, da le ustrezno informiran posameznik sprejema ustrezne odločitve o svojem zdravljenju, so v farmacevtskem podjetju Janssen  postavili novo spletno mesto www.JanssenWithMe.si, ki bolnikom, njihovim družinam in negovalcem ter zdravstvenim delavcem ponuja nov in preverjen vir zanesljivih zdravstvenih informacij.

Ozaveščen, informiran posameznik sprejema ustreznejše odločitve o svojem zdravljenju in posledično dosega boljše rezultate.2 Digitalno platformo JanssenWithMe smo ustvarili z namenom opolnomočenja bolnikov in omogočanja dostopa do strokovnih informacij,« je dejala Milojka Novak, vodja zagovorništva bolnikov podjetja Janssen v Sloveniji.

Spletna platforma, katere cilj je zagotavljati kredibilne strokovne informacije, trenutno informira o treh terapevtskih področjih: o luskavici, Crohnovi bolezni in raku prostate, obljublja pa rast in še tesnejše povezovanje z različnimi deležniki v zdravstvu. Bolniki lahko na strani najdejo informacije o inovativnih možnostih oskrbe, komunikaciji z zdravniki in motivacijske zgodbe drugih bolnikov. Janssen With Me posebno mesto namenja skrbi za duševno zdravje, ki je pomemben del celostne oskrbe in uspehov zdravljenja.

Spletna stran www.JanssenWithMe.si izvira iz evropske platforme in je lokalno prisotna v zahodnih in vzhodnih državah po Evropi.

Znanost in dejstva

Platforma JanssenWithMe ponuja neodvisno informacijsko stičišče, z njim pa kredibilne, strokovno podprte informacije. »Prava čarovnija se skriva v medicini, znanosti in dejstvih. Slepo zaupanje nepreverjenim informacijam, povezanimi z zdravjem, ima lahko zelo škodljive vplive, zato na bolnike in njihove bližnje apeliramo, naj poiščejo prave vire informacij in naj zaupajo zdravstvenim delavcem,« je še dodala Novakova.

V sodelovanju z organizacijami bolnikov v regiji bo podjetje Janssen izvedlo vrsto delavnic in izobraževalnih dejavnosti. Aktivnosti bodo namenjene širjenju verodostojnih informacij.

O platformi JanssenWithMe

JanssenWithMe je uporabniku prijazno spletno mesto, ki ponuja zanesljive strokovne informacije o luskavici, Crohnovi bolezni in raku prostate. S platformo želi farmacevtsko podjetje omogočiti enostaven dostop do strokovnih informacij, posredovanih na razumljiv način, in obenem spodbuditi bolj intenziven pretok informacij med bolniki, zdravniki, negovalci, svojci in predstavniki bolnikov.

Platforma JanssenWithMe ponuja vse najbolj relevantne informacije o različnih boleznih in njihovem zdravljenju na enem mestu. Sproti se bo razvijala in nadgrajevala v sodelovanju z različnimi deležniki v zdravstvu.

Janssen, farmacevtski del Johnson & Johnson d.o.o.
Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana,
Tel.: 01 401 18 00, e-mail: info@janssen-slovenia.si

1 NIJZ. Stopnja zdravstvene pismenosti odraslih prebivalcev Slovenije: rezultati prve Nacionalne raziskave zdravstvene pismenosti (HLS-SI 19-21), 2022. Dostopno na: https://www.nijz.si/sl/publikacije/zdravstvena-pismenost-odraslih-v-sloveniji. Zadnji dostop: 2 december 2022

2 Svetovna zdravstvena organizacija. Patient Engagement: Technical Series on Safer Primary Care. 2016. Dostopno na: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/252269/9789241511629-eng.pdf. Zadnji dostop: 24. november 2022.

Zadnji prispevki