Slovenska ovčja volna v vsakdanjem življenju

Predelava naravne ovčje volne ima v Sloveniji, kljub  nekaterim večjim  presledkom,  dolgo  tradicijo. Najslabši časi za slovensko volno, so bili v letih 1980 do 1995. V tem obdobju je  v splošnem padala tudi  vsa ostala slovenska tekstilna industrija. K stagnaciji  je  na eni strani pripomoglo manjše število drobnice, na drugi strani pa  velik uvoz cenejših,  a na žalost  manj kvalitetnih  oblačilnih produktov .

Po osvojitvi se je v Sloveniji  začela širiti ideja o samooskrbi, o uporabi lokalnih  materialov, predvsem pa o uporabi  naravnih materialov za oblačila in za dom. In tu je našla svoje mesto tudi  naravna, slovenska ovčja volna. V prvi vrsti kot  volnena preja za ročno in strojno pletenje, kasneje kot mikanka za ročno polstenje in kot polnilo za  odeje, nadvložke, vzglavnike. Poseben preobrat pa je slovenska ovčja volna doživela z  razvojem  novih specializiranih produktov v podjetju Soven v Selnici ob Dravi.Prvi tovrstni produkt je bil BIO volnena toplotna iz zvočna  izolacija za vse vrste gradnje, z razvojem krožnega gospodarjenja z materiali pa še BIO volneni filc za  vrtnarstvo.

Predenje naravne ovčje volne

Predenje volnene niti na kolovratu je bilo v preteklosti zelo razširjeno opravilo na slovenskem podeželju, zlasti v zimskem času, ko ni bilo dela na polju. Predenje je še vedno, ali    rokodelska obrt, ali industrijska dejavnosti, kjer iz oprane in česane volne izdelamo predivo. Spredene niti se po nadaljnjih postopkih obdelave uporabljajo  za pletenje in tkanje oblačil in drugih tekstilnih izdelkov. Moderni pristopi nudijo kombinacije predenja z drugimi tekstilnimi tehnikami.V sedanjem času je ročno  predenje lahko le hobi, Profesionalno predenje  ovčje volne, je v Sloveniji  doživelo preobrat z  ustanovitvijo podjetja Soven  v Selnici ob Dravi. Še posebej pa,ko je podjetje Soven prvič posodobilo predilnico slovenske volne , leta 1999. Ne le da so se povečale kapacitete – torej  možnosti  za predelavo slovenske volne, v prvi vrsti se je začela predelava volne po ekološkem, okolju   in človeku prijaznem postopku, brez uporabe škodljivih  pripomočkov, maziv, trdil, barvil….Slovenska volna je prvič v zgodovini in med prvimi v Evropi pridobila  certifikat  BIO .

V Sloveniji se na  letnem nivoju  sprede  cca 20 ton nebarvane: natur bele, sive, rjave in črne preje  in  cca 5 ton  barvane preje, v rdečih, zelenih, modrih, oranž, roza ,vijola odtenkih. Ljubiteljski  ustvarjalci jo najdejo v dveh tovarniških specializiranih prodajalnah v Ljubljani in v Selnici ob Dravi , v  kmetijskih trgovinah po vsej Sloveniji in v tridesetih specializiranih prodajalnah po Evropi ( v Nemčiji, v Avstriji, na Nizozemskem, v Belgiji, v Italiji, PA TUDI V Kanadi, ZDA…)

(slika v prilogi – predica Štefka, predilnica soven  , barvna lestvica slovenske volnene preje)

Pletenje z naravno volneno prejo

Pletenje  je oblika ročnega dela z nitjo in s pripomočki za ustvarjanje, ponavadi površinskih tekstilij. Rekli bi, da je  vozličanje niti s pomočjo igle. Ta tehnika  nudi širok obseg izdelkov in inovativnih pristopov.

Unikatna oblačila, kot  so rokavice, kape, dokolenke, nadkolenke, predvsem pa nogavice,  so velikokrat   odlična ideja za  osebno ali poslovno darilo. Povdarjajo  skromnost, tradicionalnost, naravno naravnanost ,predvsem pa izvirnost in posebnost  darovalca.

Ker ovčja volna uravnava temperaturo in pospešuje krvni obtok, so zelo primerna za tiste, ki se  prekomerno potijo, ki jih konstantno zebe,še posebej  če  jih noge bolijo , pečejo  ali srbijo. Najčešče oblečemo  pod volnene nogavice še bombažne, priporočljivo pa je , da jih oblečemo na golo kožo.

Seveda pa  se v svetu vse bolj uveljavlja tudi strojno pletenje  z debelo  volneno prejo. Žal  je pri nas to še v povojih, predvsem pa  zavira razvoj  strojnega pletenja in tovrstnih pletenin, predvsem  dejstvo, da še vedno nismo dovolj osveščeni, kako  uporabna in zdravju koristna je prava ovčja volna, še najbolj pa,da  so to produkti z višjo dodano vrednostjo in posledično  z višjo prodajno ceno.

V podjetju Soven že več kot 20 let deluje  skupinsko, profesionalno  ročno pletenje. Številne pletilje  po vsej Sloveniji  pretežno pletejo nogavice. Uporabljajo   volneno prejo , dizajn in  enotno  delovno navodilo  pod blagovno znamko Soven. Vse izvajalke imajo registracijo za opravljanje osebnega dopolnilnega dela na domu, z podjetjem sklenjeno Pogodbo o sodelovanju in pridobljen Vavčer. Delo opravljajo brez norme –kolikor in kdaj pač morejo in hočejo. Največ pletejo  nogavice.

Tkanje z naravno ovčjo volno

Tkanje je tekstilna obrt, v kateri sta dve ločeni skupini prej ali niti prepletene v obliki tkanine. Tkanino tkemo na statvah. Običajna vezava, ki se uporablja v slovenski  tradiciji  je platno. Tkanje nudi velike možnosti vzorčenj in eksperimentiranja z različnimi kvalitetami niti.

V Sloveniji  deluje kar nekaj renomiranih  tkalk,ki se profesionalno ukvarjajo z tkanjem, med drugim tudi z tkanjem z  naravno ovčjo volno. Tud v podjetju Soven je kar 12 let  delovala poslovna enota  ročnega in strojnega tkanja. Nastajali so odlični produkti,kot so volneni tepihi in volnene podsedelnice, žal pa  prodajna cena ni pokrivala nastalih stroškov. Strojne statve (električne statve) so omogočale tkanje metrskega volnenega blaga iz katerega pa  so v nadaljnih postopkih krojenja in šivanja nastajali polplašči, jakne, krila, posteljna pregrinjala.

Polstenje s slovensko ovčjo volno

Kljub zametkom te dejavnosti  na   Solčavskem, Gorenjskem in po Beli krajini, je polstenje  doživelo večji preobrat  z MEDNARODNIMI  FESTIVALI  POLSTENJA  S SLOVENSKO VOLNO v organizaciji in samofinanciranju  podjetja SOVEN V SELNICI OB DRAVI.  Na šestih  Festivalih polstenja so sodelovale številne  mentorice polstenja iz vse Evrope. Prinesle so  oprijemljiva znanja na področju polstenja  copatov in povrhnih oblačil. Slovenske  mentorice so  pridobile znanja  za različne tehnike polstenja,ki so jih kasneje razvijale in pripeljale tako daleč, da danes v Sloveniji  deluje   veliko število  ljubiteljskih in profesionalnih polstilk, ki ustvarjajo tudi  za trg.

Splošno o ročnem  polstenju

Polstenje budi kreativnost, iniciativnost, motivacijo, meditacijo, krepi sposobnost vztrajanja, oblikovanja z rokami, čut za tip. Je ena najstarejših tehnik tekstilne umetnosti, ki se v sodobni obleki uveljavlja tudi v modernem oblikovanju. Pri polstenju – filcanju iz nepredene volne oblikujemo, ustvarjamo vlakovnino (kompaktno in trpežno blago, ki ga ni mogoče parati).

Polstimo lahko v dveh tehnikah:

– po suhem načinu s pomočjo posebnih igel

– ter moker način polstenja, tradicionalen način s pomočjo vode in mila

Polstenje  omogoča  velik obseg izdelkov. Narava vlaken omogoča, da je vsak izdelek neponovljiv in samostojen. Postenje je tehnika, ki se uporablja tudi v ergoterapiji, saj so pri njej nagovorjeni vsi čuti. Vid je nagovorjen z barvitostjo volne, sluh preko glasov, ki jih ustvarjamo ob polstenju, tip preko občutenja mokrega, toplega, mehkega, lepljivega, milnatega, vonj preko asociacij z živalskimi in naravnimi vonji, kinetično skozi ritmično gibanje. Prednosti polstenja s terapevtskim delovanjem v ergoterapiji so v tem, da lahko popolnoma prilagodimo težavnostno stopnjo in namembnost z vseh področjih. Zdravilni učinki so posledica kreativnega ustvarjanja z vsemi čuti in skupinskega dela polstilcev. Jača socialne procese in podpira razvoj zdravega načina komunikacije. Sproščujoča in meditativna dejavnost, ritmično in enakomerno delovanje telesa aktivirajo  samoozdravitvene procese. Delavnice polstenja so namenjene ustvarjalcem vseh starosti. V otroškem obdobju se s pomočjo polstenja krepi vztrajnost, potrpežljivost, načrtovanje, kreativnost, razvijajo se ročnodelske sposobnosti in posebej pomembno za manjše otroke, čut za tip. V mladostniškem obdobju se dodatno vzpodbuja izražanje skozi ustvarjanje, samozavest ob izdelavi lastnega izdelka. Kasneje je v ospredju ustvarjanje.

Strojno  polstenje ali iglanje

Na področju strojnega polstenja obstaja veliko  različnih  tehnologij in postopkov. V smislu uporabe 100 % naravne slovenske ovčje volne pa  se v podjetju Soven izvaja   iglanje volne po postopku  polaganja  plastene volnene  koprene. Za  izvajanje celotnega  postopka  je potrebno  veliko  delovnih površin. Začetek  tovrstne predelave je seveda pranje volne, nato  wolfanje ali  trganje, mikanje in šele nato iglanje. Slovenska volna je različnih kakovosti, zato  je mogoče iz najboljše  volne narediti  tako imenovan TAPETNIŠKI  FILC (za ležišča in posteljnino , za oblikovanje  dodatkov za oblačenje in dom)  iz malo slabših  volnenih vlaken  GRADBENI FILC ( za leseno gradnjo, med brune, pod lesena tla, za zvočno steno…) iz najslabših vlaken pa VRTNARSKI FILC (za visoke grede, za zastrike, za ovoje proti zmrzali…).

IZJAVA O IZVORU -CERTIFIKAT O USTREZNOSTI ,Tehnični list za  SLOVENSKO OVČJO VOLNO

Opis lastnostiVolnena PREJAVolnena MIKANKAVolneni FILC
BarvaBela  , siva, rjava,črnaBela  , siva, rjava,črnaBela  , siva, rjava,črna
KlasifikacijaI.klasa,I.klasa,  -tapetniški -gradbeni -vrtnarski
Izvor:Slovenska  alpska ovčja volnaSlovenska  alpska ovčja volnaSlovenska  alpska ovčja volna
Debelina vlakna -micron24-32 micronov 2×7 mm  dvojna24-32 micronov  24-32 micronov  
Dolžina vlakna108,7-117,69 mm (cv14-cv17%)108,7-117,69 mm (cv14-cv17%)108,7-117,69 mm (cv14-cv17%)
kodravost1,65-1,72 kod/cm1,65-1,72 kod/cm1,65-1,72 kod/cm
Primesi trave in drugih tujih primesi2-3 %1-2 %2-6 %
Vsebnost vlage7-8 %5-7 %7-8%
Pretežna napetost1,63-1,91 cn/ditex1,63-1,91 cn/ditex1,63-1,91 cn/ditex
Pretežni raztezek54,48-54,64 %54,48-54,64 %54,48-54,64 %
Vsebnost maščob1,5 do 3,5 %1,5 do 3,5 %1,5 do 3,5 %
stanjeV štrenah   po 200 g = 300m ali na kopsih-tulcih  po dogovoru50g 500 g 1000 g Zvita v rolo3mm,5mm,8mm V roli Razrez na 1m/2
Način predelaveEkološka  proizvodnjaEkološka  proizvodnjaEkološka  proizvodnja
Vzdrževanje in pranjeNajveč 30 stopinj C,z blagimi pralnimi sredstvi,strojno ožemanje,likanje ni priporočeno, sušimo na zrakuNajveč 30 stopinj C,z blagimi sredstvi,strojno ožemanje,likanje ni priporočeno, sušimo na zraku  Največ 30 stopinj C,z blagimi sredstvi,strojno ožemanje,likanje ni priporočeno, sušimo na zraku  

UČNI CENTER ROČNIH TEKSTILNIH TEHNIK  SOVEN  IN VODENI OGLEDI  POSTOPKOV PREDELAVE SLOVENSKE VOLNE V  PODJETJU SOVEN

V upanju, da ročne tehnike predenja , tkanja, pletenja in polstenja, ne  BI  zamrle in da se z  ročnim ustvarjanjem lahko pokoristi  več slovenske volne, so pred leti v podjetju Soven   uradno pedagoško-andragoško  izobrazili   sedem sodelavcev, ki so v preteklih letih izvedli že  več kot  250 različnih delavnic na to temo. Udeleženci se naučijo  razumeti, katere lastnosti volnenih vlaken omogočajo izvedbo določene tehnike. Pod strokovnim vodstvom  udeležence  seznanimo s tradicionalnimi in modernimi metodami oblikovanja tekstilnih izdelkov.

V okviru  projektnih  dnevov ali  društvenih izletov   po Štajerski in Koroški , natančneje po Dravski dolini, pa lahko zagotovijo tudi voden ogled postopkov predelave volne , kjer predstavijo :

 • Krožno gospodarjenje z obnovljivimi slovenskimi  surovinami
 • postopke predelave naravne slovenske ovčje volne: predenje, tkanje, izdelavo  naravne posteljnine ,Bio volnene izolacije za naravne hiše,
 • proizvodnjo in uporabo BIO VOLNENEGA KMETIJSKEGA FICA za zastirke in visoke grede
 • spoznali boste  unikatno ročno pletenje, kot eno od idej za osebno dopolnilno delo na domu
 • udeležite se lahko  kreativne delavnice na področju  polstenja s slovensko volno
 • možnosti sodelovanja recev ovac, podeželske mladine in  podeželskih žena  z proizvajalci
 • vključijo lahko tudi delavnico polstenja-filcanja s slovensko  volno

ZA ZDRAVO  SPANJE OTROK IN ODRASLIH S SLOVENSKO OVČJO VOLNO

Če hočemo,da bo ležišče ali odeja, vzglavnik,..  v resnično pomoč pri  dobrem spanju in pri premagovanju različnih  telesnih težav, moramo skrbno izbrati že osnovno surovino- torej le najboljšo volno pri rejcih , v nadaljevanju pa poskrbeti,da ta volna  v postopku predelave,ne bo  izgubila  svoje največje dragocenosti, to je lanolin. O tem bomo pisali  še kasneje.

In kako nastajajo odeje, nadvložki, vzglavniki, ležišča  iz prave  slovenske, ovčje volne….

Ovčja volna je uporaben vir surovin ki ima vse pogoje da se trajnostno predela v uporaben končni  produkt. Predelava lahko sledi  načelu  zaključenega življenskega kroga, trajnostnemu izkoriščanju, eko-dizajnu, eko-učinkoviti proizvodnji,trajnostni potrošnji in trajnostnemu ravnanju z  odpadki.

Ovčja volna  v pravem pomenu besede, ni odpadek, lahko pa tudi je, če jo ne predelamo.    V kolikor rejci ostriženo in neoprano volno   zavržejo  v gozd,  v jarek  ali jo celo skurijo, je ovčja volna  odpadek,ki obremenjuje okolje . 

K predelavi  volne je potrebno pristopiti  strateško in organizirano. Cilj proizvajalca mora biti ,da iz volne boljše kakovosti  naredi   Bio volneno posteljnino, kot so odeje, vzglavniki, nadvložki, ali  zadnja leta,   vse bolj iskana NARAVNA,VOLNENA  LEŽIŠČA. Iz volne slabše kakovosti pa   prejo,  mikanko,  volneno izolacijo  za hiše in  filce za visoke grede in vrtove. Vsi ti produkti so trajni ,  imajo dolgo življensko dobo, in ob koncu uporabe in svoje življenske dobe   niso odpadek , tudi če se po nesreči znajdejo  v naravi. Obogatijo  zemljo iz katere bo zrastla odlična, zdrava, zelenjava….

Postopek….od umazane  volne , do  tople odeje…..

Najprej je potrebno  umazano ovčjo volno  odkupit pri rejcu, nato sortirati po kvaliteti vlakna, barvi,  in umazanosti, balirati in odpeljati na pranje. Žal v Sloveniji nimamo pralnice,pa tudi v sosednjih državah ni pralnice,ki bi  volno oprala po  BIO postopku –torej brez kemikalij in z certifikatom. Slovenska volna se uspešno pere  že 20let v  Belgiji, ki je edina  najbližja pralnica z vsemi temi lastnostmi. Da je poslovni odnos lahko tako  dolgoročen, morata oba partnerja –  pralnica in  naročnik  , imeti veliko mero  medsebojnega zaupanja in korektnosti .Ko  se oprana volna vrne v  Slovenijo  se vsi nadaljni postopki  opravijo  doma. Tehnološki postopki so: wolfanje, mikanje, iglanje, predenje, šivanje, in množica drobnih postopkov…Pri odejah, nadvložkih in vzglavnikih je edini  material,ki ga je potrebno dodati zunanji  Bio bombaž, večplastnost pa zagotovimo sami. Pri ležiščih je postopek zahtevnejši: za zunanjost prav tako Bio bombaž ,  za notranjost pa z namenom, da se ležišče odlično prilagodi telesu še minimalna količina  Bio lateksa in da se ležišče ne posede, minimalna količina  Bio kokosa, prav tako slovenskega proizvajalca.

Vpliv naravne  ovčje volne na zdravje ljudi

Na kaj vpliva in kakšni so učinki naravne volne v posteljnini in v ležiščih.:Razlika med klasično volneno posteljnino ( sem spada tudi industrijsko predelana merino volna) in med BIO  posteljnino je v izvoru  surovine  in  v ekološko neoporečnem proizvodnem postopku . Proizvajalec mora zagotoviti dosledno sledljivost surovin in produktov in ne sme priti do  kakršnega koli mešanja konvencionalne in  Bio proizvodnje. Pika na i pa je,da v celotnem procesu  ne uporablja  človeku in zdravju škodjljivih pripomočkov- sredstev in da do konca ohrani izvorne  lastnosti  materialov. Vse to,  pripelje do tega, da  spanje v taki posteljnini ali na  takem ležišču, človeku pomaga premagovati  številne  telesne težave.

Vrsta produktaVpliv na …UČINEK
Bio volnena odeja, Bio volnen nadvložek, Bio volnen  vzglavnik, BIO VOLNENO LEŽIŠČEDIHALA KOSTI SKLEPE  *deluje antialergeno(odbija prah,pršico,plesen) *deluje antiseptično *je opora vratni in ledveni hrbtenici *preprečuje nastanek ortopedskih težav *podpira pravilen fiziološki razvoj otrok *uravnava temperaturo telesa in  ležišča * spodbuja prekrvavitev okončin
Bio volnene  nogavice Bio volnen ledvični pas Bio volneni copati In še….SRCE OŽILJE KOSTI SKLEPE KOŽO LEDVICE MEHUR*rahlo masira telo *spodbuja prekrvavitev okončin *deluje antirevmatsko * preprečuje prekomerno potenje *uravnava telesno temperaturo *delujeantialergeno,antiseptično, antiglivično *zagotavlja podporo in toploto normalnemu delovanju sečil

Zgoraj navedene  lastnosti so bile raziskane v letu 2019, istočasno pa  so bili   uvedeni številni ukrepi  da potencialni kupec  prepozna  te pozitivne vplive  naravne ovčje volne na zdravje ljudi in   da pred nakupom  posteljnine temeljito premislijo in se na koncu odločijo  za uporabo   posteljnine iz lokalnih in naravnih materialov. Posebnost lanolina v volni in  pozitivne učinke tovrstne posteljnine so prepoznali tudi številni domači in tuji  revmatologi, pulmologi in alergologi in  le nazadnje še radiostezisti. Le ti se najčešče srečujejo z težavami  nemirnega  in oteženega spanja.Meritve po njihovih metodah so pokazale, da je ležišče, kjer je vsaj 5-7 cm  naravne volne , *čisto*  od negativnih vplivov iz tal in okolice. Tak  nadvložek dobesedno ščiti osebo med spanjem. Zgodi se, da se zemeljska Hartmanova mreža in Curryeva (kozmos) iznicita do  določene višine …

Kaj je lanolin oziroma  volneni vosek…Lanolin ali volneni vosek se pridobiva iz ovčje volne. Nahaja se na dlaki in koži. Ima veliko pozitivnih učinkovin kot so: odbija pršico, plesen, prah, bakterije, viruse, umazanijo.     Lanolin je torej maščoba, ki prepreči, da bi se na volnenem vlaknu  in v njenem okolju  razvijali in živeli mikroorganizmi.Lanolin delimo na prečiščen ali medicinski  lanolin in na neprečiščen lanolin. Prečiščen medicinski lanolin (je v naši volni) je prečiščen tako, da se mu odstranijo  lanolinski alkoholi in tako postane ne-alergen.

…IN VZDRŽEVANJE   posteljnine in ležišč….

Za  odeje, nadvložke in vzglavnike    iz naravne volne  se priporoča   vsaj enkrat  mesečno zračenje, v senci, torej  ne na soncu. Med urejanjem  postelje jo rahljamo, po postopku stresanja. Madeže lahko  odstranimo  pod tekočo vodo, brez namakanja in brez močnega ožemanja. Odvečno vodo odstranimo z rahlim stiskanjem. Na tak način peremo le umazani del posteljnine.  V primeru  vlažnosti jo sušimo v senci. Likanje posteljnine  ni potrebno in ni priporočljivo.  Priporoča se kemično čiščenje v skladu z navodili za čiščenje in vzdrževanje volnene posteljnine.

Za  ležišča iz naravne volne  se priporoča vse kar je napisano že zgoraj. Kot posebnost pa  omenimo še,da kombinacija  materialov v  tovrstnih ležiščih  zelo dobro *diha*, če ji  to omogočimo. Torej  prvo leto uporabe, obračamo zelo pogosto, odvisno od teže telesa in načina spanja. Najbolje, da vsaj enkrat na dva meseca.V zimskem času naj bo odmaknjeno od toplotnih teles, v poletnem času  pa naj ne bo izpostavljeno direktnemu soncu.Priporoča se rahlo krtačenje ali stepanje, brez uporabe sesalnih krtač. Pod ležiščem  naj bo letveno dno, v kolikor pa je dno polno, pa ga  na redko naluknjamo.

Naravna  volna je stoletni material….

Volnena ležišča , odeje in nadvložki  imajo  20 let življensko dobo, volneni vzglavniki pa zahvaljujoč  zadrgi in možnosti sprotne regeneracije, 5 let. Garancijski roki pa so usklajeni  z mednarodnim  standardom za  volneno posteljnino.

VRTNARSKI VOLNENI FILC IZ NARAVNE OVČJE VOLNE

OVČJA VOLNA V VISOKI GREDI  uravnava vlago v zemlji, prepreči prekomerno izsušitev zemlje ob robovih, odganja  voluharje, rdeče polže  in druge škodljivce, posprešuje rast in preprečuje prehitro propadanje lesa.

Z vrtnarskim volnenim filcem  obložimo notranjost grede, cca pol metra pod vrhom. Filc nadomesti  razne nenaravne notranje zaščite kot so guma, folija,…

Neoprano volno v razsutem stanju pa  položimo v visoko gredo nad dračje, tik pod  zaključno plast rodne zemlje. Enakovreden nadomestek neoprani volni je tako imenovan *kemlak* ki je stranski produkt pri proizvodnji prvovrstnih volnenih produktov in ima  to lastnost, da se v zemlji še hitreje razgradi kot neoprana volna.

V kolikor imamo visoko gredo na zelo sončnem predelu, priporočamo,da jo  tudi  zgoraj zaščitimo z Bio volneno zastirko, v katero naredimo luknje in posadimo rastlinje.V isto zastirko lahko  posajamo dva do trikrat, na koncu pa jo zakopljemo v zemljo, kjer bo še naprej opravljala nalogo   uravnavanja vlage in pospeševala rast, odganjala  škodljivce …

VOLNENI FILC ZA ZASTIRKO NA VRTU IN V  TRAJNIH NASADIH

Neugodne vremenske razmere,kot so   nepričakovane spomladanske  pozebe in  poleti prehuda vročina in suša,  so razlogi, da   pridelovalci ekološke zelenjave  iščejo rešitve v obliki  zastirk. Ena od trajnejših in zelo koristnih  zastirk je zastirka iz ovčje volne.  To ni pokrivalka. Položi se na zemljo, v njo se naredijo luknje , v katere se posadi  rastlinje… Zgodaj spomladi ščiti korenine pred pozebo, sicer pa odganja  rdeče  polže, uravnava vlago,prepreči prekomerno rast plevela, pospešuje rast in  pripomore k bolj zdravemu pridelku.

Obstajata dve debelini  zastirke iz ovčje volne in sicer 3 mm,ki ima življensko dobo  do enega leta in omogoča dvakratno zasajanje( najprej solato, potem pa paradižnik…) in pa 4-5mm,ki jo običajno dajemo k trajnim nasadom- ima življensko dobo od  dve  do tri leta. če pa jo damo na zelenjavni vrt,  jo lahko v jeseni pospravimo v klet in spomladi spet uporabimo, torej jo uporabljamo vsaj dve leti oz.  za štiri  periode zasajanja.

Volnena zastirka ni nikoli odpad, na koncu se spremeni v kompost, v gnojilo, v zemljo,njen vpliv je dolgoročen.

VLOŽEK ZA  OKENSKA ROŽNA IN ZELENJAVNA  KORITA

Vrtičkanje na balkonih in okenskih policah je sodoben način  eko vrtnarjenja.  Zemlje je malo, izpostavljena je  soncu, časa za zalivanje in  nego imamo vedno manj.  Volneni filc lahko uporabimo kot notranjo zaščito ( ob notranjih stranicah  zasadilne posode) in zunanjo zaščito ( na vrhu korita ali gredice. Veliko  koristi  bomo tudi  imeli, če bomo  volneni filc  vložili čisto na dno  korita ali  lonca, kjer bo uravnaval vlago in pospeševal rast.

POSEBNOST …

BIO FILC,KOT ZAŠČITA  V ZELENAJVNIH IN SADNIH   ZABOJČKIH

Ovčja volna  je antialergijski material, odbija prah pršico vlago, ima številne zaščitne lastnosti pred povzročitelji gnitja  in  uravnava vlago . Vse to  je zelo pomembno,da ohranimo zelenjavo ali sadje čim bolj dolgo sveže in zaščiteno pred negativnimi vplivi.  Poznamo  odlično  ,dobro prakso, kako koristen je volneni filc iz ovčje volne.:

* sirarji  na odročnih avstralskih  ovčjerejskih farmah,ki so od prvega večjega kraja oddaljeni več  tisoč kilometrov in  nimajo elektrike iz omrežja oz. hladilnikov, si pomagajo, da ostane sir  dolgo svež , ravno z filcem iz ovčje volne. Sir zavijejo v volneni filc in za več let spravijo  kar v hlevu. Sir ni plesniv, se ne izsuši nima nobenega neprijetnega vonja. In kako zdrži na  več tednov  trajajočem transportu do prvega hladilnika-  prav tako zavit v volneni filc.

* V svetu je vse bolj moderna dostava zelenjave in sadja po mestih v tako imenovanih eko zabojčkih. Distributerji  tovrstnih zabojčkov povedo ,da   volneni filc zdrži  za najmanj 20-kratno uporabo, če so vložili papir, pa so ga morali menjati skoraj vsaki dan. Volneni  filc uporabljajo  tudi za  distribucijo kravjega ,kozjega in ovčjega sira iz planin do mesta , V Sloveniji imamo   številne možnosti za hlajenje  sadja in zelenjave in mlečnih izdelkov, zato  nas še ni nihče vprašal po Bio filcu, pa vendar ali ne bi bilo  to veliko bolj zdravo in bolj rentabilno….

BIO VOLNENA IZOLAVIJA   ZA EKOLOŠKO,VARČNO IN NARAVNO GRADNJO  narejena iz slovenske ovčje volne

Ko razmišljamo o  novogradnji  ali adaptaciji svojega doma, imamo željo, da bi  vgradili čim več  naravnih in ekološko  sprejemljivih materialov. In kje se potem zatakne : najprej  že pri projektiranju, pa v ceni, pa pri dobavljivosti tovrstnih materialov in tudi pri premalem poznavanju  lastnosti in prednosti ekoloških  gradbenih materialov.

Da izolacija zadosti definiciji ekološki in naravni materiali, mora izpolnit sledeče pogoje:

 • da celoten življenski cikel maksimalno ohranja okolje
 • da celoten cikel pozitivno vpliva na ljudi in živali
 • da je izdelana iz naravnih surovin
 • da je zdravstveno neoporečen material
 • da ima nizko vsebnost energije pri proizvodnji
 • da med proizvodnjo ne prihaja do škodljivih emisij v ozračju
 • da postopek pridobivanja izolacije ne škodi okolju
 • da po sami vgradnji doseže  maksimalno toplotno in zvočno izolativnost, s čimer doseže  minimalno porabo ogrevalne energije ter preprečuje zvočno onesnaženje okolja
 • ko izolacija odsluži svojemu namenu mora omogočit bodisi recikliranje ali

kompostiranje

Med izolacije, ki dejansko izpolnjujejo vse zgornje zahteve in ki  si je  že pridobila certifikat ekološke kakovosti , sodi BIO VOLNENA IZOLACIJA , NAREJENA IZ SLOVENSKE OVČJE VOLNE. Sama proizvodnja,  je  izredno nizko energetske narave in ne onesnažuje okolja.  Ta povsem naraven material dosega najvišje evropske standarde-tako toplotne kot tudi zvočne izolativnosti. Ima izredno dolgo življenjsko dobo, po uporabi pa jo brez težav kompostiramo.

ZAKAJ SE ODLOČIT ZA UPORABO BIO VOLNENE IZOLACIJE ?

  Zaradi izrednega porasta obolenj so  v tujini že pred 20 leti začeli z  intenzivnimi raziskavami  potencialnih vzrokov na področju bivalnega okolja, saj človek večino svojega časa preživi v zaprtih prostorih. Oblikoval se je izraz sindrom bolnih hiš.

To so hiše, v katerih so ljudje pogosteje obolevali za rakom, motnjami spanja in splošnega telesnega razvoja ter alergijami in boleznimi dihal. Vzroki za nastanek teh obolenj so v uporabi nevarnih kemikalij (barve, lesni premazi, razna lepila in veziva-pohištvo, …), nizko in visoko frekvenčnih elektromagnetnih sevanj (elektrosmog) , nepropustni materiali za končno obdelavo tako v notranjosti prostorov kot tudi na fasadi, … Tako so raziskave pripeljale gradbene biologe nazaj v preteklost, kjer človek tovrstnih bolezenskih problemov ni poznal. Posledica tega je razvoj sodobnih naravnih gradbenih materialov in načinov vgradnje. Pozitivne lastnosti te gradnje so celo pripeljale sodoben  svet tako daleč, da so graditelji deležni subvencij za svoje okolju in predvsem človeku pozitivno naravnano početje.

 Tudi Slovenci imamo ogromen potencial za razvoj naravne in ekološke gradnje. Toda v nas se pojavlja strah pred novitetami, rajši prisegamo na tradicionalne metode gradnje, kar v bistvu pomeni, da si bo naše novo bivališče hitro pridobilo  naziv sindrom bolne hiše.

Naj naštejem le nekaj pomislekov  pri BIO VOLNENI IZOLACIJI:

 • ali je cenovno  dražja
 • kako je z  molji
 • kakšno ima življensko dobo
 • … – in še….

 Pozabljamo pa, da sodobna tehnologija z lahkoto obvladuje vse navedene  dvome, hkrati pa poskrbi, da izdelek obdrži svoje poslanstvo. To je, da ostaja 100% naraven material. In nenazadnje naravna gradiva prinašajo več ugodja in sproščenosti, saj prijeten vonj, občutek topline in prijazne oblike pomenijo občutek varnega zavetja.

LASTNOSTI BIO VOLNENE IZOLACIJE

 Ovčja volna je naravni material. Vlakno vsebuje maščobo imenovano lanolin. Večja je vsebnost lanolina, boljša je izolativnost in boljši je vpliv materiala na človeka in okolje.    Varuje pred mrazom, negativnimi vplivi okolja in vzpostavlja prijetno klimo ter omogoča dober pretok zraka. Uravnava temperaturo, poleti varuje pred vročino, pozimi greje. Z naraščanjem mraza, se povečuje njena zaščita pred mrazom. Ohranja življenjsko energijo. Odbija prah, pršico, vlago. Se sama čisti oziroma se čisti z prezračevanjem. Je samogasna. Vnetljiva je pri visokih temperaturah , nad 520 stopinj Celzija. Odbija vonjave in umazanijo. Ne daje občutka vlažnosti in lepljivosti.
 Morda koga moti močan vonj po lanolinu, ki pa je po vgradnji izolacije minimalen in za človeka nezaznaven ter s časoma izgine. Direkten dotik z volnenim vlaknom je zelo prijeten, izolacija ne draži kože, oči in dihal.

 •  
 • Priporočljiva DEBELINA izolacije: 16 do 20 cm na strehi in zunanjih stenah ter 8 do 16cm na notranjih stropih in vmesnih stenah
 • TOPLOTNA PREVODNOST : 0,035 W/mK
 • TOPLOTNA PREHODNOST pri 10cm: 0,35 W/m2K, pri 16cm: 0,2 W/m2K, pri 25cm pa le še 0,14 W/m2K
 • FAZNI ZAMIK TOPLOTE: 45minut/1cm-poleti se ne pregreva, pozimi počasi izgublja akomulirano toploto
 • ZVOČNA IZOLATIVNOST : Trenutno daleč najboljši na trgu ponujen zvočno izolativni material (prekaša ostale izolacije za minimalno 30%)
 • JE ODLIČNO PARAPROPUSTNA: µ=1
 • Ustvari ugodno bivalno klimo
 • Zagotavlja POŽARNO VARNOST, je samo SAMOGASNA.
 • Je PROTIALERGIJSKA, po naravni poti odbija prah, pršico in vlago
 • Preživi več generacij, je DOLGOROČEN material.
 • POSEDANJE je minimalno, preprečimo ga z uporniki in enostavnim pritrjevanjem z vrvico.
 • Odpadna izolacija NE OBREMENJUJE OKOLJA.
 • Je okoljevarstveno in ZDRAVSTVENO NEOPOREČNA.
 • Pri normalnih okoliščinah NE RAZPADA, NE GNIJE, NE IZGUBLJA IZOLACIJSKO MOČ.
 • Po naravni poti je ODPORNA na mikroorganizme, sicer pa je DODATNO ZAŠČITENA proti moljem in drugim zajedavcem.               
 • Električni upor: 1,7 kPa s/m2
 • VODOVPOJNOST je max 0,7kg/m2
 • Količina vgrajenega materiala v m3=18-22kg volne

Zaščita proti moljem in zajedalcem skrbi skoraj vsakega  investitorja.V osnovi ima ovčja volna lanolina ali volneni vosek. Prav te maščobe, (kot so molji, miši, podgane, mravlje) ne marajo. Pri ekološkem pranju volne, kakšno se koristi  že skoraj v vseh pralnicah volne, se ohrani najvišji možen procent lanolina.Torej je volna že v osnovi zaščitena proti  tem tujkom. Pri volneni izolaciji vlakna tudi niso fino obdelana, kar moti in odganja nekatere zajedalce, saj ne marajo  grobega otipa na svojo dlako. Da pa se nič ne prepusti naključju, je volna v fazi pranja še dodatno zaščitena, z zaščitnim sredstvom Eulan,ki velja za naravno zaščitno sredstvo in ga uporabljajo  za zaščito po vsem svetu.

VGRADNJA BIO VOLNENE IZOLACIJE

 BIO volnena izolacija se lahko uporablja tako za klasične-zidane hiše kot tudi za vse sodobne montažne, lesene, nizkoenergetske, ekološke in pasivne hiše.

 Vgradnja BIO volnene izolacije je enostavna, hitra, predvsem pa cenovno izredno ugodna.

Med vgradnjo izolacije ne potrebujemo nobenih zaščitnih sredstev, saj izolacija ne draži kože, oči in dihal. Izbiramo lahko med dvema oblikama BIO volnene izolacije:

 1. v obliki iglanih plošč – se polaga, režemo jo s škarjami
 2. v razsutem stanju – izolacijo rahlo natlačimo med ostrešje in opaž

  Pred vgradnjo je zelo pomembno izbrat ustrezno debelino izolacije. Vsi se dobro zavedamo, da vsak dodatni centimeter res pomeni višje stroške, toda ne smemo pozabit kaj to pomeni v zimskih mesecih pri porabi kurjave.

 Pri  vgradnji izolacije v obliki iglanih plošč, le te ne smemo stiskat ali tlačit. Prav tako je potrebno pri uporabi izolacije v razsutem stanju delat po navodilih proizvajalca in upoštevati priporočljivo gostoto.

 Pri izbiri debeline in tipa izolacije naj nam bo v oporo spodnja tabela:

OBLIKA IZOLACIJE   MESTO VGRADNJEV PLOŠČAH (90cm x 6m)V RAZSUTEM STANJU pri 8cm debeline je na površini 1m2 natlačimo 1,5kg
  STREHA  OPTIMALNO 16-22cm  TUDI MOŽNO 16-22cm
  ZUNANJA STENA  OPTIMALNO 16-22cm  TUDI MOŽNO 16-22cm
  PREDELNA STENA  OPTIMALNO 8-16cm  TUDI MOŽNO 8-16cm
  STROPI, PODI  TUDI MOŽNO 8-16cm  OPTIMALNO 8-16cm
   

     Tabela nam prikazuje, kdaj se odločit za katero vrsto izolacije in kakšna naj bo njena minimalna debelina.

                                      (zgoraj navedeni podatki veljajo izključno za BIO volneno izolacijo)

 Pri ostrešju se BIO volnena izolacija lahko vgradi bodisi med špirovce ali pod njih. Pod prečne in vzdolžne letve vgradimo parapropustno folijo zatem pa položimo izolacijo. Med izolacijo in podstrešjem ni potrebno položit PE folije-parna zapora, je pa priporočljiva. Če opustimo to folijo bo vlogo vsrkavanja vlage prevzela BIO volnena izolacija, ki ima dobro vpojnost vlage, pri čemer pa se ne poškoduje. Najenostavnejša in najcenejša vgradnja je ta, da  pritrdimo izolacijo med špirovce z žebljički, ki jih nabijemo na špirovce in jih medsebojno povežemo z vrvico (cik-cak).

 Pri uporabi izolacije na zunanjih opečnih zidovih izdelamo in pritrdimo na zid lesen okvir v katerega položimo izolacijo. Na ta okvir pritrdimo PE folijo ter bodisi mavčne ali lesene vlaknene plošče. Na koncu še nanesemo omet.  Podoben postopek uporabimo tudi pri notranjih predelnih stenah.

 Ko izoliramo strope in pode, BIO volneno izolacijo enostavno posujemo med lesene opornike. Tudi tu je priporočljiva uporaba PE folije.

NOVO IN ZELO UPORABNO –BIO VOLNEN GRADBENI FILC

Bio volneni filc je močno  iglana volna,ki  z tem postopkom , pri debelini 8mm pridobi gostoto  med 1 in 1,20 kg na m/2. Iz tega lahko razberemo, da ta filc lahko nadomesti cca  6-8 cm  bio volnene izolacije v ploščah. Ravno zaradi  tega, se  gradbeni filc odlično obnese pri

 • izoliranju prostorov,kjer je pomanjkanje prostora za drugo  debelejšo izolacijo
 • zvočno izoliranje  prostorov
 • izoliranje lesene gradnje z brunami

Vgradnja je še enostavnejša,kot pri  iglanih ploščah ali pri razsutem stanju. Zvit je v rolo. Režemo ga z navadnimi škarjami. Pritrjujemo ga z žebelčki.

Širina filca je max. 2 metra, dolžina poljubno. Proizvajalec pa  na željo  investitorja lahko opravi razrez na željeno mero.

ZA KONEC

Ko bo vaš dom končan, naključni  občudovalci ne bodo videli kakšno in koliko izolacije ste vgradili….Da ste zares vgradili pravo in naravno  izolacijo , boste najbolj čutili vi sami, ko boste ob večerih čutili prijetno , zračno, nevlažno bivalno klimo in ko bodo vaši otroci  zdravi, brez pljučnih obolenj….

 Žal se premalo zavemo, da večino  svojega življenja preživimo v svojem domu, kjer  si želimo prijetne topline, prijetne klime in  vonj po naravnem in zdravem.  Bodimo dobri arhitekti  svojega življenja. 

Zaupajte   slovenskim proizvajalcem in se prepričajte o slovenski kvaliteti.

Zadnji prispevki

TEMA MESECA

Teden boja proti raku: »Obdrži sonce na varni strani« Tradicionalni slovenski teden boja proti raku,