Zima s sabo ne prinese le čarobnih snežnih dni, ampak tudi prehlade in sezonske bolezni, ki nas lahko hitro priklenejo na posteljo. Razlog za to je lahko padec našega imunskega sistema, večja izpostavljenost patogenom ter slaba higiena rok in kašlja. Poleg tega nas krajšanje dni in šibkejše zimsko sonce prikrajšata za ključnega zaveznika našega telesa: vitamin D. Zakaj ga nekateri imenujejo tudi »sončni vitamin« in zakaj je za naše zdravje tako zelo pomemben?
Vitamin D je maščobo topen vitamin, ki krepi imunski sistem, skrbi za zdravje kosti in zob ter omogoča boljšo absorpcijo kalcija. V telesu ga proizvajamo s pomočjo sončnih UV-žarkov, medtem ko ga v živilih najdemo le v manjših količinah – vitamin D2 v rastlinah in vitamin D3 v živilih živalskega izvora. A pozimi, ko sonca primanjkuje in smo oviti v več plasti oblačil, telo težje tvori zadostne količine vitamina D.
Pomanjkanje tega vitamina lahko hitro vodi v padec našega imunskega sistema, večjo dovzetnost za okužbe in poslabšanje zdravja naših kosti. Ker s prehrano ne morem pokriti naših potreb po tem tako pomembnem vitaminu, je nujno, da ga v naše telo vnesemo s pomočjo alternativnih virov.
Priporočljivo je, da se našo prehrano dopolnjuje z vitaminom D3 od oktobra do aprila. Samo na tak način bomo namreč lahko ohranili njegovo optimalno raven tudi v zimskih mesecih. S tem pa si bomo posledično zagotovili tudi boljšo zdravje in odpornost, kar nam bo krepko olajšalo prehod skozi zimski čas.