Srčno popuščanje

Besedilo: Strokovnjaki društva za bolezni srca in ožilja

Kaj je srčno popuščanje?

O srčnem popuščanju govorimo, kadar srce krvi po telesu ne poganja tako učinkovito kot pri zdravih ljudeh.

Diagnoza večino bolnikov prestraši. Vendar pa ta diagnoza nikakor ne pomeni, da bo srce v kratkem popolnoma opešalo in prenehalo delovati.

Do srčnega popuščanja pride zaradi poškodbe srčne mišice, ki najpogosteje nastane ob srčnem infarktu ali zaradi vnetja srčne mišice, manj pogosto pa zaradi zvišanega krvnega tlaka, bolezni zaklopk ali drugih bolezni srčne mišice. Vzroka srčnega popuščanja nemalokrat ne ugotovimo.

Srčno popuščanje je kronična bolezen, ki je največkrat ne moremo povsem pozdraviti, lahko pa njeno napredovanje zelo upočasnimo z zdravili in drugimi ukrepi.

 

Kako deluje srce?

Srce je mišica, velika približno kot človeška pest. Leži za prsnico, njegova ključna naloga pa je poganjanje krvi po telesu. Tako srce zagotavlja preskrbo organov in tkiv s hranilnimi snovmi in kisikom.

Količina krvi, ki jo mora prečrpati srce, je odvisna od presnovnih potreb organov in tkiv. Ko počivamo, so presnovne potrebe našega telesa majhne, zato tudi srce poganja kri počasneje. Ko smo telesno dejavni, se presnovne potrebe zelo povečajo, zato tudi srce poganja kri veliko hitreje.

Telesna dejavnost ni edino stanje, ko mora srce kri poganjati hitreje. Obremenjeno je tudi pri visoki vročini in nekaterih relativno pogostih boleznih, kot so čezmerno delovanje ščitnice, slabokrvnost, bolezni zaklopk ipd.

Vzroki za nastanek srčnega popuščanja

Srčno popuščanje lahko povzroči pravzaprav vsako akutno srčno obolenje. Najpogostejši vzrok srčnega popuščanja v razvitem svetu je ishemična srčna bolezen, tj. zoženje koronarnih arterij (žil, ki prehranjujejo srčno mišico) zaradi maščobnih (aterosklerotičnih) oblog, ki nastanejo v žilni steni. Kronično slaba prekrvitev srca vodi v srčno okvaro. Zaradi nenadne žilne zapore pride nemalokrat do nenadnega odmrtja dela srčne mišice (akutni srčni infarkt).

Pogosti vzroki srčnega popuščanja so tudi:

Navedene bolezni so lahko prisotne več let ali celo desetletij, preden se razvije srčno popuščanje. Ključna mehanizma, prek katerih opisane bolezni pripeljejo do srčnega popuščanja, sta zmanjšanje črpalne sposobnosti srca in omejitev količine krvi, s katero se ob vsakem utripu napolni levi prekat.

Kako pogosto je srčno popuščanje?

Srčno popuščanje je pravzaprav ena redkih bolezni, vendar njena pogostost narašča. Ocenjujejo, da je v Evropi približno 10 milijonov ljudi s srčnim popuščanjem. V Sloveniji natančnega registra nimamo, po nekaterih predvidevanjih pa naj bi bilo bolnikov s to boleznijo okrog 40.000.

Simptomi in znaki srčnega popuščanja

Da gre za srčno popuščanje, zdravnik posumi na osnovi bolnikovih težav in kliničnega pregleda. Bolniki z blagim srčnim popuščanjem navadno tožijo zaradi večje utrujenosti, zmanjšane telesne zmogljivosti (predvsem pri hoji v hrib ali po stopnicah) in dušenja ob telesnem naporu. Bolniki z ishemično srčno boleznijo tožijo tudi zaradi bolečin za prsnico, ki se pogosto širijo v vrat, hrbet ali levo roko.

Bolniki z bolj razvitim srčnim popuščanjem imajo podobne težave. Pojavljajo se že ob blagih telesnih naporih, lahko celo v mirovanju. Navadno izpostavijo dušenje v mirovanju in otekanje v spodnje okončine (edemi) in trebuh, kar je ravno tako posledica srčnega popuščanja in kaže na relativno napredovalo bolezen.

 Kako zdravnik postavi diagnozo srčnega popuščanja?

Ob sumu, da gre za srčno popuščanje, je treba za potrditev diagnoze pri vsakem bolniku opraviti laboratorijske preiskave, elektrokardiogram in rentgensko slikanje prsnih organov. Če preiskave potrdijo sum, je treba narediti še ultrazvok srca. Ta je ključen za postavitev končne diagnoze in natančno opredelitev delovanja srca.

Zdravljenje srčnega popuščanja

Srčno popuščanje je v veliki večini primero kronična bolezen, ki je z ukrepi, ki so nam na voljo, žal še ne moremo v celoti pozdraviti. Zdravila za zdravljenje srčnega popuščanja delimo na zdravila, ki podaljšuje življenje (zavirajo napredovanje bolezni) in zdravila, ki izboljšajo kakovost življenja (lajšajo simptome in znake srčnega popuščanja). V nekaterih primerih (npr. pri koronarni bolezni ali bolezni zaklopk) se poleg zdravil odločimo tudi za kirurški poseg, s katerim naredimo obvode okrog zoženih koronarnih žil ali pa popravimo oziroma zamenjamo obolelo zaklopko.

Za uspešno zdravljenje srčnega popuščanja je pomemben individualni pristop, kar pomeni prilagoditev zdravljenja vsakemu bolniku posebej. Zato je pomembno, da se bolnik na začetku s kardiologom pogovori in mu pove, kaj pričakuje od zdravljenja. Le tako bo lahko zdravljenje optimalno.

Zdravila, ki podaljšujejo življenje

Zaviralci angiotenzinske konvertaze (zaviralci ACE) in antagonisti angiotenzinskih receptorjev (ARB)

Zdravila iz teh dveh skupin razširijo žile in s tem znižajo krvni tlak. Dodatno tudi izboljšajo presnovo v srčnomišičnih celicah in zmanjšujejo nastajanje brazgotinskega tkiva v srčni mišici. S tem srcu omogočajo, da učinkoviteje poganja kri po telesu. Učinkoviti in varni zdravili iz teh skupin sta tudi perindopril in valsartan.

Blokatorji receptorjev beta

To so ključna zdravila za zdravljenje srčnega popuščanja, saj upočasnjujejo srčni utrip in izboljšajo presnovo v srčnomišičnih celicah. S tem izboljšajo delovanje srca. Pogosto uporabljeno zdravilo iz te skupine je kervedilol.

Zdravila, ki izboljšajo kakovost življenja

Antagonisti aldosterona

Predpisujemo jih bolnikom z zmerno ali hudo simptomatiko srčnega popuščanja. V osnovi gre za blage diuretike, ki hkrati ugodno vplivajo tudi na vnetje srčne mišice in zmanjšujejo brazgotinjenje.

Digoksin

Navadno ga uporabljamo pri bolnikih s srčnim popuščanjem ter hitrim in nerednim srčnim utripom. Z njim nekoliko upočasnimo srčni utrip in izboljšamo krčenje srčne mišice.

Diuretiki

Z njimi iz telesa odstranimo presežek tekočine. S tem zmanjšamo otekline nog in trebuha, zaradi zmanjšane količine tekočine v pljučih pa se zmanjša tudi občutek dušenja.

Nitrati

Razširijo srčne žile, kar zmanjšuje srčno obremenitev, bolečino in porabo kisika v srcu.

Zdravila za srčno popuščanje morate jemati redno! Le z rednim jemanjem je namreč možno doseči najugodnejše učinke zdravil in s tem najučinkovitejše zdravljenje srčnega popuščanja.

Pomembno je, da natančno poznate imena zdravil, ki jih jemljete, in odmerke. Najbolje je, da imate seznam zdravil vedno s seboj. Tako bodo zdravniki natančno vedeli, katera zdravila jemljete, v kakšnem odmerku in kako pogosto.

Napredovalo srčno popuščanje

Pri bolnikih z napredovalim srčnim popuščanjem je bolezen srca napredovala do te mere, da je samo z zdravili ne moremo več učinkovito zdraviti. Telesna zmogljivost bolnikov z napredovalim srčnim popuščanjem je navadno zelo slaba, zadihajo se že pri kratkotrajni hoji po ravnem, hoje po stopnicah pogosto ne zmorejo več. Navadno navajajo otekanje v noge in trebuh, zaradi težav z dihanjem pa morajo spati z dvignjenim vzglavjem.

Bolnike z napredovalim srčnim popuščanjem je treba zdraviti z zdravili in tudi z drugimi metodami, med katere spadajo zdravljenje s krvotvornimi matičnimi celicami in z dvoprekatnim (resinhronizacijskim) srčnim spodbujevalnikom, mehanska podpora levega prekata in presaditev srca.

Kdo zdravi bolnike s srčnim popuščanjem?

Medtem, ko sum, da gre za srčno popuščanje, navadno postavi osebni zdravnik, mora diagnozo z ustreznimi preiskavami potrditi specialist kardiolog. Zelo pomembna je redna kontrola v kardiološki ambulanti. Pogostost kontrol določi kardiolog glede na stopnjo srčnega popuščanja in ostale morebitne pridružene bolezni. 

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz februarske izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki

DUŠEVNO ZDRAVJE

Kako lahko komuniciramo bolj učinkovito? Besedilo: Katarina Kocbek, Strokovni psihološki center Sprememba Naš način komuniciranja