Ste že poskrbeli za svoj vrt?

Junija že sadimo in sejemo na gredice, ki so ostale prazne po spravilu solate, redkvice, nadzemne kolerabice, zgodnjega krompirja in drugih vrtnin. Če upoštevamo kolobar in dobro vrtnarsko prakso, že v zgodnjem poletju poskrbimo za jesenski in zimski pridelek sveže domače zelenjave. V tem času pobiramo tudi vrtnine, ki smo jih sadili in sejali zgodaj spomladi.

Najprej pripravimo vrtne gredice in poskrbimo za tla

Vrtne gredice so zaradi pomladanskega dežja zbite in jih je treba rahljati. Za to opravilo so najbolj priročne ruske vile, ki zemlje ne obračajo. Tako poskrbimo za globoko rahljanje, ki je najpomembnejše na težjih (ilovnatih, glinenih) tleh.

Na vrtu s težkimi tlemi poskrbite za globoko rahljanje v pomladanskem, poletnem in jesenskem času. Za opravilo bodo hvaležna tudi lažja, peščena tla.

Zelo pomembno je, da pred sajenjem poskrbimo za ugodno razmerje zraka, vode in trdnih delcev v tleh. Korenine rastlin se v tako pripravljenih tleh bolje razraščajo, za opravilo so hvaležni tudi mikroorganizmi, voda pa v primeru dežja ne odteče površinsko.

Ali lahko sadimo paradižnik, papriko, kumare …?

Paradižnik, papriko, kumare, bučke, jajčevce in ostale plodovke je bolje saditi v konec maja ali v začetku junija. Tako bo manj težav z boleznimi, sadike bodo razvile boljši koreninski sistem in dobro rasle. Kumare in druge rastline, ki so v zelo slabem stanju, je najbolj saditi ponovno. V deževnih dneh sajenje v maju otežujejo tudi mokra tla in nič ni narobe, če sajenje toploljubnih rastlin opravimo v začetku junija.

Za poletje izberite primerno zastirko

V času sajenja je treba pomisliti tudi na to, da poleti tla nikoli niso gola. Za zastirko je najpriročnejša kar pokošena trava z zelenic. Uporabimo lahko svežo travo in jo večkrat dodajamo na gredice v tankih slojih, ki so debeli približno 2 cm. Tako nam na vrtu trava ne bo gnila. Razgradila se bo hitro, zato jo na gredice dodajamo večkrat.

Zelo dobra je tudi poletna zastirka iz ovčje dlake (volne), ki ob dežju vpije velike količine vode in jo poleti počasi oddaja rastlinam. Ovčja dlaka je odličen izolator pred poletnimi sončnimi žarki, ker varuje tla pred vročino in poletnimi nevihtami, ki zbijajo tla.

Ne pozabite na endivijo in radič, ki ju sejemo v juniju

Najboljši termini za setev radiča in endivije so v mesecu juniju. Sejemo letni radič, ki bo naredil glave v tem letu, in tudi sorte prezimnega radiča. Prezimni radič je najbolje sejati konec junija in v začetku julija.

Ne pozabite tudi na nekaj vrstic tržaškega solatnika, ki je jamstvo dobre solate v vročem poletju. Režemo ga redno, da listi niso kosmati in grenki.

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz MAJSKE izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki

TEMA MESECA

Teden boja proti raku: »Obdrži sonce na varni strani« Tradicionalni slovenski teden boja proti raku,