Več kot užitek – morje in zdravje

Besedilo: Borna Pavičić, dr. med., specialist dermatovenerologije

Človek in morje sta neločljivo povezana. Že od nekdaj je za človeka vir hrane, obstoja, zdravja in sprostitve.

Morje čudežno vpliva na naše fizično in duševno zdravje. Ljudje so od nekdaj častili morje, njegovo izredno moč in lepoto. Opevali so ga v številnih pesmih, častila so ga različna božanstva, o njem so nastali miti in legende. »In dobro jutro, rečem, morsko zlato,« poje J. Pupačić.

Po staroslovanski mitologiji na začetku ni bilo nič, le neskončna temna praznina nad morjem, ki je slonela na strnjeni sili teme. Morje je bilo neizmerno globoko in usoda je določila, da lahko le božansko bitje doseže njegovo dno, posuto s čarobnim zlatim prahom stvarstva, in ga pripelje nad površino. Nad vodo je bila samo ena stvar. Bilo je veliko jajčece, v jajčku pa je počival Svarog, božanski stvarnik, ki je bil eone obkrožen s silo teme in sanjal o izvoru sveta. Pod vplivom življenjskih sil se je v trenutku božanskega rojstva na lupini jajčeca pojavila razpoka in iz nje se je sproščala svetloba sinu, ki je do takrat blagodejno obdajala uspavano božanstvo. Svetloba udari v temo, tako da v njej sproži silo stvarstva, imenovano božanska Tiboga, božanstvo brez resnične oblike, sila, ki bo po Svarogovi volji ustvarila snov, iz katere bo narejen svet (Hrvaški miti in legende, 1996).

Ta starohrvaška mitologija je del evropske kulturne dediščine, ki je še pred kratkim nismo poznali, proučevali smo grško, egipčansko, rimsko mitologijo, a o Svarogu, Perunu, Vodanu nismo vedeli skoraj ničesar. Bog morja za stare Hrvate je bil Vodan.

Jadransko morje je eno najčistejših morij v Evropi (poročilo Evropske agencije za okolje, 2011). V primerjavi z oceanom je bolj slan, bogatejši z minerali in elementi v sledovih.

Raziskave so pokazale, da se vode Jadranskega morja v povprečju 3,3 leta popolnoma spremenijo, medtem ko je znano, da za nekatera druga morja to obdobje traja tudi do 40 let. Preglednost Jadranskega morja je veliko večja kot pri drugih morjih in znaša do 56 metrov. Njegova slanost 38 ‰ je tudi višja od svetovnega povprečja, veliko število ponikalnic, ki izvirajo iz kraškega apnenca Velebita, pa ga dodatno obogati s kalcijem in drugimi minerali.

Ne glede na to, iz katerega dela Hrvaške prihajamo, resnično živimo blizu najčistejšega vira zdravja, lepote in energije. Naj vam predstavimo blagodejne učinke morske vode na zdravje in lepoto.

Prednosti morja in morske soli

Oče medicine Hipokrat (460–375 pr. n. št.) je prvi proučil zdravilne učinke morja in morskih območij na svojem rodnem otoku Kos v Egejskem morju. Do tega spoznanja je prišel z opazovanjem blagodejnega vpliva morja na ranjene roke ribičev. Spoznal je, da morska voda zmanjšuje tveganje za okužbo in obnavlja kožne celice ter spodbuja izmenjavo mineralov in toksinov med krvjo in vodo.

Stari Grki in Rimljani so bili navdušeni nad morjem, zato je pesnik Evripid zapisal, da morje človeku vrača zdravje, filozof Platon je trdil, da splakne vse človeške bolezni, rimski zdravnik in filozof grškega rodu Galen Pergamski pa je opisal zdravilne učinke solnih delcev morskega zraka.

Sredi 19. stoletja je zdravnik Claude La Bonnardiere zasnoval sistem zdravljenja z morsko vodo in zrakom, ki ga je imenoval talasoterapija (grško thalasa = morje).

Morje in zdravje

Zdravilne lastnosti morja so bile znane že v starih časih. Ko hodimo po morju, vdihavamo zrak, obogaten z negativnimi ioni, ki spodbujajo oksigenacijo celotnega organizma. Energija, ki jo oddajajo negativni ioni, vodi do določene duševne in fizične koristi za človeško telo, zato jim pravimo vitamini iz zraka. V zaprtih prostorih obstaja neravnovesje med količino pozitivnih in negativnih ionov, kar vodi v postopno motenje človeškega obrambnega mehanizma.

Plavanje trenira celotno muskulaturo telesa, rok, ramen, hrbta, prsnega koša, zadnjice in nog, pridobi zavidljivo kondicijo in vzdržljivost ter upočasni proces staranja. Plavanje poleg podaljšanja mladosti koristi tudi lepoti telesa. Poleg tega plavanje kuri kalorije in spodbuja hujšanje (prosti slog v tridesetih minutah porabi približno 350 kalorij!). Preprosto povedano: s plavanjem do zdravja.

Zaradi antibakterijskega in protivirusnega učinka pospešuje celjenje ran, preprečuje okužbe in zmanjšuje bolečino. Morska voda lahko zmanjša vnetje in pomaga pri zdravljenju številnih kožnih bolezni, kot so atopijski dermatitis, rozacea, luskavica in ekcem.

Morje spodbuja čiščenje telesa, krepi funkcije organov, ki filtrirajo in izločajo škodljive snovi, kot so jetra, ledvice in koža.

Voda Jadranskega morja lahko vsebuje več kot 80 bistvenih mineralov in elementov. Morska voda prodira globoko v kožo in tako omogoča delovanje mineralov in elementov v sledovih (natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij, celo srebro in zlato, uran, dušik, litij, cink, fosfor, jod, selen in železo).

Uživanje mineralov in elementov v sledovih je bistvenega pomena za zdravje, vitalne funkcije telesa, dihanje in potenje. Zato je pomembno te elemente dopolniti z vsakodnevnim uživanjem kakovostne vode ter pravilno in kakovostno prehrano.

Jod je eden od elementov v sledovih, katerega pomanjkanje lahko povzroči manjše ali večje zdravstvene težave.

Jod, zdravje in morje

Eden najpomembnejših elementov v sledovih iz morja je jod. Jod je potreben za proizvodnjo ščitničnih hormonov, ki vplivajo na številne procese v telesu.

Ščitnica pretežno nadzoruje presnovo našega telesa. Ščitnični hormoni nadzorujejo hitrost presnavljanja snovi v telesu, hitrost razgradnje snovi in novonastale strukture se vključijo v celico.

Najbogatejši viri joda so naravna morska sol, alge, mlečni izdelki, ananas, artičoke, beluši in temno zelena zelenjava.

Pomanjkanje joda v telesu se kaže v mišičnih krčih, hladnih rokah in nogah, težnji po pridobivanju telesne teže, slabem spominu, zaprtju, depresiji, edemih, mialgiji, šibkosti, suhi koži in krhkih nohtih. Pomanjkanje joda lahko povzroči tudi hipotiroidizem, golšo, povečanje telesne mase, duševno zaostalost in nekatere vrste raka.

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz majske izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki

TEMA MESECA

Teden boja proti raku: »Obdrži sonce na varni strani« Tradicionalni slovenski teden boja proti raku,