Z ustno higieno do zdravja

Besedilo: Bojan Madjar, mag. farm.

Odkar otroku izraste prvi zob, ga začnemo navajati na ustrezno ustno higieno. S tem ne vplivamo le na zdravje zob in dlesni, pač pa tudi na druge zdravstvene težave, ki se pokažejo v poznejšem starostnem obdobju.

Na podlagi več raziskav je bila namreč ugotovljena povezava med parodontalno boleznijo, to je vnetjem obzobnih tkiv, in nekaterimi kroničnimi obolenji, kot so kap ter srčno-žilna obolenja (povezava z aterosklerozo), sladkorna bolezen, pljučna obolenja in druga. Razlog več torej, da nas začne skrbeti za zdravje v ustni votlini.

Osnovni cilj ustne higiene pa je še vedno zdravje zob in obzobnih tkiv, saj želimo preprečiti nastanek zobnih oblog in zobnega kamna, zobnega kariesa in parodontalne bolezni, kakor tudi zmanjšati pogostost halitoze, kot strokovno rečemo zadahu iz ust. Skrbi nas predvsem parodontalna bolezen, ki je pri mladih omejena na dlesen (gingivitis), z leti pa lahko napreduje na kost, v kateri leži zob, in jo razgradi (parodontitis). Zob se omaje, v končni fazi pa izpade.

Ob skrbi za zdravje ustne votline se lahko zatečete v lekarno, kjer vam pomagamo pri izbiri ustreznih pripomočkov in z nasveti glede njihove pravilne uporabe. Zobna ščetka je še vedno osnovni pripomoček pri vzdrževanju ustrezne ustne higiene. Svetujemo vam uporabo ščetk z mehkejšimi ščetinami, ki ne poškodujejo dlesni. Lahko si omislite tudi električno ščetko za zobe, ki predvsem olajša samo opravilo. Seveda ne gre brez zobne kreme, ki pa se razlikujejo tako po sestavi kot namenu. Izberete lahko tako, ki pomaga odstranjevati zobne obloge, lajša vnetje dlesni, blaži občutljivost zob ali pomaga pri beljenju zob. Poleg zobnih krem vam lahko priporočamo tudi ustne vodice, ki so predvsem namenjene preprečevanju ali lajšanju bolezni dlesni oziroma odstranjevanju zobnih oblog. Ko smo že pri čiščenju zob, ne smemo spregledati medzobnih prostorov, kamor zobne ščetke pogosto ne dosežejo, zato priporočamo uporabo zobne nitke ali medzobnih ščetk.

Opozoril bi še, da so nekateri posamezniki dovzetnejši za nastanek parodontalne bolezni. Med te spadajo posamezniki v določenih obdobjih večjih hormonskih sprememb, kot sta puberteta ali nosečnost. Prav tako je povečano tveganje pri bolnikih z nekaterimi kroničnimi obolenji, kot je sladkorna bolezen. Strokovnjaki za zdravila pa ne smemo niti mimo slednjih. Parodontalna bolezen je pogostejša pri uporabi nekaterih zdravil, kot so zaviralci kalcijevih kanalčkov ali antiepileptično zdravilo fenitoin ter aniholinergična in antidepresivna zdravila, saj zmanjšajo izločanje sline.

Za svoje zdravje, torej tudi zdravje ustne votline, lahko največ naredite sami, in sicer z redno in dosledno ustno higieno ter zdravo prehrano. Kakor kažejo nekatere raziskave, s tem ne boste obdržali le svojih zob, pač pa morebiti celo preprečili nevaren zdravstveni zaplet ali kronično bolezen.

Pomoč pri ustni higieni

V lekarnah ponujajo zdravila, pa tudi druge izdelke za ohranjanje zdravja. Med te nedvomno sodijo tudi izdelki in pripomočki za izvajanje ustrezne ustne higiene. Namen je ohranjanje zdravja zob in obzobnih tkiv, s tem preprečujemo karies in parodontalno bolezen, ki sta najpogostejši bolezni ustne votline.

Karies (zobna gniloba) predstavlja enega največjih javnozdravstvenih problemov na področju ustnega zdravja, saj gre za eno najbolj razširjenih kroničnih bolezni. Za najuspešnejši preventivni ukrep pri zmanjševanju pojavnosti kariesa se je izkazala uporaba fluoridov. Ti se vgrajujejo v zobno sklenino in s tem preprečujejo razgradnjo zob. V lekarni vam lahko svetujemo, katera zobna krema je primerna za vas. Z ustrezno ustno higieno začnemo pri otrocih od takrat, ko jim začne izraščati prvi mlečni zob. V starosti od šest mesecev do dve leti uporabimo ob vsakokratnem čiščenju zob približno za velikost grahovega zrna zobne kreme, ki vsebuje 500 ppm fluoridov. Od dve do šest let starosti za grahovo zrno kreme z vsebnostjo 1000 ppm in pri starejših od šest let uporabimo od 1 do 2 cm kreme z vsebnostjo fluoridov 1450 ppm. Zobne kreme za odrasle vsebujejo od 1000 do 1500 ppm fluoridov v priporočeni količini za vsakokratno čiščenje zob. Če želimo omogočiti čim uspešnejše vgrajevanje fluoridov v zobno sklenino, vam priporočamo, da ust po ščetkanju zob ne izpirate z vodo, ampak višek kreme le izpljunete. 

Za ohranjanje ustnega zdravja je temeljnega pomena redno in dosledno izvajanje ustne higiene vsaj dvakrat dnevno, najbolje pred zajtrkom in tik pred spanjem. Za temeljito očiščenje vseh zob načeloma porabimo nekaj minut. 

Osnovni pripomoček čiščenja zob predstavlja zobna ščetka. Velikost zobne ščetke naj bo prilagojena starosti. Izberimo takšno, ki vsebuje ščetine iz najlona ali poliestra. Ščetine naj bodo zaobljene, posamezna vlakna naj ne bi bila debelejša od 0,2 mm. Priporočamo uporabo zobnih ščetk, katerih ščetine niso pretrde, sicer lahko poškodujemo zobna in obzobna tkiva. Zobno ščetko je priporočljivo pravočasno zamenjati, to priporočamo, kadar se oblika urejenosti ščetin spremeni. 

Ustrezno izvajanje ustne higiene pri odraslih vključuje tudi čiščenje medzobnih prostorov, pri čemer si pomagamo z medzobno ščetko in/ali zobno nitko. Pri izbiri medzobne ščetke upoštevajmo razmik med zobmi. Čiščenje medzobnih prostorov izvajajmo najmanj enkrat dnevno, najbolje zvečer. 

Na koncu se dotaknimo še izbire primerne zobne kreme. Trg ponuja številne raznolike možnosti, kar nas pogosto postavlja pred težko izbiro. Najprej je potrebno izpostaviti, da zobna krema ne predstavlja osnove pri izvajanju ustne higiene. Ta primat nedvomno pripada zobni ščetki. Najpomembnejša sestavina, ki v zobni kremi naj ne bi manjkala, so fluoridi, ki dokazano zmanjšujejo pojavnost kariesa. Preostale sestavine bistveno ne pripomorejo k ohranjanju zobnega zdravja. Količina nekaterih sestavin, recimo zdravilnih zelišč, je pogosto premajhna, da bi lahko ugodno vplivale na dlesni in sluznico. Pogosta sestavina zobnih krem so abrazivi ali polirni delci. Njihova naloga je učinkovitejše odstranjevanje zobnih oblog. Pri tem obstaja nevarnost, posebno ob sočasnem intenzivnem ščetkanju s (pre)trdo zobno ščetko, nastanka poškodb trdih zobnih tkiv, kar vodi v preobčutljivost na kemične in termične dražljaje. Ta nevarnost preti predvsem ob uporabi zobnih krem z belilnim učinkom, tudi tistih, ki vsebujejo natrijev bikarbonat ali aktivno oglje. Belilne zobne kreme so praviloma veliko bolj abrazivne in posledično bolj škodljive za zobe, zato jih načeloma ne priporočamo.

Na zdravje ustne votline, poleg ustne higiene, pomembno vplivajo način prehranjevanja in razvade. Odsvetujejo se vmesni prigrizki med obroki. Izogibajmo se sladkarijam in sladkim pijačam, za žejo je najboljša voda. Po uživanju kisle hrane in pijače ščetkanje odložimo za od 15 do 30 minut. Poleg neustrezne ustne higiene je z nastankom parodontalne bolezni povezano kajenje. V lekarni vam lahko pogosto pomagamo. Kljub temu vsaj enkrat letno obiščite zobozdravnika, tudi če nimate težav, da ne bo izbira analgetika edina možna pomoč v lekarni.

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz Septembrske izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki