Zdravila ob cepljenju s cepivi proti COVID-19

Besedilo: Bojan Madjar, mag. farm. spec.

Glavobol in povišana telesna temperatura, se lahko pojavijo po cepljenju. Omenjeni neželeni učinki se po cepljenju sicer lahko pojavijo, a nikakor ne pri vsaki cepljeni osebi.

Že s tega vidika je nesmiselno uporabljati zdravilo proti nečemu, za kar nismo prepričani, da se bo sploh izrazilo. Kar se tiče preventivnega jemanja zdravil s protibolečinskim in protivročinskim delovanjem, da bi preprečili neželene učinke, povezane s cepivom proti covidu-19, ga ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni odsvetuje. Poleg dejstva, da se ti neželeni učinki ne pojavijo pri vsakem cepljenem, nimamo niti dokazov, da bi s preventivnim jemanjem preprečili ali olajšali jakost pojava neželenih učinkov. Ker tudi še ne vemo zagotovo, ali morebiti ta zdravila kakor koli vplivajo na cepiva, preventivno uporabo odsvetujemo. Trenutno namreč še nimamo povsem zanesljivih kliničnih podatkov o tem, kako uporaba antipiretikov pred zdravljenjem vpliva na odziv protiteles na cepivo proti covidu-19.

Kaj pa, če bolnik redno jemlje protibolečinska zdravila?

V tem primeru svetujemo, da ta zdravila vzame kot običajno, tudi če se gre cepit.

Kako pa ravnamo, kadar se pojavijo neželeni učinki? Če se po cepljenju pojavijo simptomi, kot je bolečina (npr. glavobol, bolečine v mišicah) ali povišana telesna temperatura, ne vidimo razlogov, da ne bi uporabili analgetika (protibolečinski učinek) ali antipiretika (znižanje povišane telesne temperature). To je v skladu z dejstvom, da so udeleženci v študijah cepiv proti covidu-19 lahko uporabljali antipiretike/analgetike za zdravljenje simptomov. Ni kliničnih dokazov, da bi uporaba analgetikov/antipiretikov po cepljenju negativno vplivala na učinkovitost cepiva.

Katero zdravilo izbrati?

Na voljo imamo različne spojine: paracetamol, acetilsalicilna kislina, ibuprofen, naproksen. Na začetku pandemije covida-19 so se sicer pojavila ugibanja, da bi uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil (npr. ibuprofen, naproksen) lahko vplivala na potek bolezni covid-19. Do danes organi javnega zdravja, vključno s centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC, ECDC), ameriško upravo za hrano in zdravila (FDA), evropsko agencijo za zdravila (EMA) in svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), ne poznajo nobenih znanstvenih dokazov, ki bi podpirali povezavo med uporabo nesteroidnih protivnetnih zdravil (NSAR) in poslabšanjem izidov covida-19. Kar se tiče lajšanja simptomov po cepljenju, trenutno raje priporočamo paracetamol kot NSAR. Zadnja imajo namreč dokazan imunomodulatorni učinek na limfocite B, kar bi teoretično potencialno lahko vplivalo na nastanek protiteles. Naj poudarim, da nekih jasnih podatkov iz kliničnih raziskav o tem, ali je to relevantno tudi v primeru uporabe cepiv proti covidu-19, nimamo.

Včasih kdo povpraša tudi po smiselnosti uporabe antihistaminikov pred cepljenjem. Nasvet je tudi v tem primeru enak kot pri analgetikih: antihistaminikov ni priporočljivo jemati pred cepljenjem proti covidu-19, da bi preprečili alergijske reakcije.

Če povzamem, uporaba zdravil preventivno pred cepljenjem, da bi omilili pojav neželenih učinkov, ni smiselna. Glede izbire in uporabe zdravil za lajšanje neželenih učinkov cepljenja se posvetujte s svojim farmacevtom.

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz majske izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki