Zdravje, kislost in alkalnost organizma

Besedilo: Borna Pavičić, dr. med., specialist dermatovenerologije

Danes se veliko govori in piše o prehrani, ker je prehrana eden glavnih dejavnikov, ki vplivajo na naše zdravje. Vnos hranil v telo je vsakdanji neprekinjen proces, ki traja vse življenje. Hrana gradi naše telo, vse sisteme in organe, vendar aktivno vpliva na naše razpoloženje in čustvena stanja.

V zadnjih letih se vse bolj raziskuje vpliv hrane na pravilno delovanje našega telesa. Proučuje se zlasti vpliv kislega ali alkalnega okolja v telesu, ki nastane kot posledica uživanja določenih živil.

Naša telesa so po naravi alkalna in ne marajo hrane, ki v telesu ustvarja kislo atmosfero.

Težava nastane, ker dandanes zaužijemo preveč hrane, ki zakisa telo, in to je pravzaprav pravi vzrok za različne vrste bolezni.

Merjenje kislosti ali alkalnosti v telesu

Alkalnost ali kislost snovi določa pH (koncentracija vodikovih ionov). Izmerimo koncentracijo hidroksidnih ionov (OH), ki dajejo vrednosti pH, večje od 7, in tako ustvarimo alkalno reakcijo ali koncentracijo vodikovih ionov (H), ki dajejo vrednosti pH, manjše od 7, in tako ustvarimo kislo reakcijo.

7,0 pH je oznaka za nevtralno, naše telo pa je rahlo bazično – ima pH 7,4.

Kisli okus živila ne pomeni, da ima kisel pH (kot na primer limona). PH telesa izmerimo po prebavljeni hrani. Torej šele po zaključku prebavnega procesa hrana, odvisno od prehranskega profila, v telesu ustvari pogoje za kislost ali bazičnost. Torej, limona, ki je kisla, po prebavi v telesu spremeni svojo vrednost pH zaradi kalija, s katerim je bogata in ki je zelo alkalen. V nasprotju s tem je večina mesnih in mlečnih izdelkov alkalnih, vendar se po prebavi pH zniža in postanejo kisli.

Učinek živil, ki v telesu ustvarjajo kislost

Ko zaužijemo velike količine živil, ki proizvajajo kislino, se v telesu kopičijo kisli ostanki, ki povzročajo stanje, znano kot acidoza. Acidoza dolgoročno upočasni učinkovito delo našega telesa, povzroča pomanjkanje energije, težave s prekomerno telesno težo in številne druge motnje. Poleg tega pride do izgube bistvenih mineralov, kot so kalcij, magnezij in kalij, saj telo s sproščanjem teh mineralov skuša nevtralizirati odvečno kislost ali vzpostaviti zdravo pH ravnovesje (dr. Kažinić Kreho).

Naše telo deluje tako, da ponovno absorbira odpadne kisline, ki jih ne more izločiti iz debelega črevesa, od koder jih skozi jetra pošlje nazaj v krvni obtok in jih odloži v celice in tkiva. Odpadne kisline iz tkiv se kopičijo v različnih plasteh kože in napadajo sklepe, mišice, organe in žleze, kar vodi do manjših ali večjih sprememb v njihovem delovanju. Če napadejo sklepe, se lahko razvije artritis. Če napadejo mišice, se lahko razvije mišična fibroza, ki povzroči bolečine v mišicah. Če napadejo organe in žleze, se lahko razvijejo številne druge bolezni.

Virusi, glive in bakterije v telesu lahko preživijo le v kislem okolju. Gre za oportunistične mikroorganizme, ki se hranijo z odpadnimi kislinami in s svojimi izločki še bolj zastrupijo telo. Telo, ki je oslabljeno zaradi povečane kislosti, je zelo dovzetno za vaginalne okužbe, pa tudi za okužbo z virusom herpes simplex tipa II in vnetja ledvic in sečil – predvsem tistih, ki jih povzroča gliva Candida albicans. Okužbe se lahko kažejo kot blage težave ali kot resne bolezni.

Če imamo v telesu uravnoteženo kislo-bazično stanje, oportunistični virusi, bakterije ali glive ne povzročajo težav. V nasprotnem primeru se bolezni razvijejo, ker kislo okolje, ki je organizem, natovorjen z odpadnimi kislinami, zagotavlja zelo dobre pogoje za njihov razvoj.

Vpliv živil, ki v telesu ustvarjajo alkalno okolje

Naše celice, naše tkivo, naši organi morajo za uspešno delovanje imeti rahlo bazičen pH.

Notranji organi, kot so ledvice, pljuča in nadledvične žleze, igrajo pomembno vlogo pri vzdrževanju zdrave telesne ravni pH. Da bi vsi ti organi brezhibno delovali in nas ohranjali vitalne in zdrave, moramo začeti raje uživati vnos alkalne hrane.

Z uživanjem alkalne hrane sproščamo telo kislih ostankov, in namesto da bi porabili energijo za njihovo odstranjevanje, mu pomagamo pri uresničevanju svojega primarnega cilja, to je, da smo zdravi, vitalni in produktivni.

Tako lahko na primer učinke govejega mesa, ki v telesu ustvarja zelo močno kislost, še isti dan uravnotežimo, če zaužijemo melono, kar ustvari močno alkalnost.

Če zaužijemo večje količine alkalne hrane, se ta shrani v telesu. Te zaloge so bogastvo našega telesa. Kadar je to potrebno, se odpadne kisline lahko sprostijo in nevtralizirajo. Z biokemičnega vidika alkalne zaloge delujejo kot varovalni sistem, ki vzdržuje ustrezno kislinsko-bazično ravnovesje v krvi (Baroody, 2002). Ko telesu priskrbimo hrano, več mineralov, ki ustvarjajo bazičnost, jih telo shrani za prihodnjo uporabo.

Torej, v našem telesu obstaja samoregulacija, ki skuša vzdrževati konstantno koncentracijo pH 7,4. Za to telo potrebuje minerale za nevtralizacijo odvečnih kislin, vključno s kalijem, ki je shranjen v kosteh in zobeh. Če je telo preveč kislo, telo izvleče minerale iz kosti, da ustvari alkalno ozračje, in kot posledica tega procesa, če traja dlje časa, lahko pride do osteoporoze.

Koliko lahko alkalnost vpliva na zdravje, moč ali celo pričakovano življenjsko dobo

Neizmerno veliko. Po raziskavah močna alkalnost v krvi preprečuje nastanek in razvoj obstoječega raka.

Nezadostna telesna aktivnost prispeva k slabi oskrbi telesa s kisikom in zakisanosti telesa

Naši organi imajo radi alkalno okolje. Na primer, srce je najbolj odvisno od prisotnosti alkalnih snovi. Srce v uri prečrpa približno 572 litrov krvi in približno 14.300 litrov na dan. Kri, ki vsebuje veliko strupenih snovi, močno obremenjuje srce. Odpadne kisline spremenijo pravilen srčni ritem in zmanjšajo nasičenost kisika v krvi, kar vodi v degeneracijo srca. Alkalno okolje omogoča normalno delovanje tega organa.

Ena od nalog pljuč je vzdrževanje potrebne alkalnosti organizma. To vlogo dosežejo z izmenjavo plinov z dihanjem in izločanjem odpadnih kislin iz krvnega obtoka. Tudi rahlo kisla kri lahko povzroči veliko težav.

Jetra presnavljajo kisle toksine iz krvi z uporabo številnih encimov in tako predstavljajo obrambo pred toksini. Poleg tega vsa hranila po prehodu iz prebavil skozi jetrno veno najprej dosežejo ta organ. Obremenitev jeter je zato večja, če odpadne kisline neprestano krožijo v krvi.

Alkalno okolje v našem telesu je zelo pomembno tako za ščitnico kot za organ, ki jo ščiti in aktivira – možgane.

Naštejemo lahko vse notranje organe, vsem pa je skupno, da popolnoma vsi potrebujejo alkalno okolje za popolno delovanje.

Alkalno okolje v telesu je naklonjeno regeneraciji celic

Poleg tega lahko v alkalnem okolju obnova celic preseže propadanje celic, kar bi po mnenju nekaterih strokovnjakov lahko privedlo do nenehnega fizičnega pomlajevanja ali vsaj upočasnitve procesa staranja in razpada telesa. Prehrana korenito vpliva na stanje našega telesa. Pravilna prehrana nas lahko fizično polepša s povečanjem čvrstosti in sijaja kože obraza in tkiv na splošno. Kakovost človekove prehrane se še posebej kaže v pogledu. Jasne, svetle oči, brez rdečice in otekline, so kazalnik dobre, pravilne prehrane.

Po spremembi prehrane, ki vključuje več živil in prehranskih dopolnil, ki ustvarjajo bazičnost, pride do sproščanja odpadnih kislin iz tkiv v osrednji krvni obtok in limfni sistem. Tako vse snovi, ki se že vrsto let kopičijo v tkivih, vstopijo v kri. Možni simptomi čiščenja telesa so lahko blago potenje, šibkost, driska, bolečine v telesu, nenavadna čustvena razdražljivost in še več. To je seveda odvisno od stopnje kislosti in splošnega stanja organizma. V času čiščenja je telo dovzetnejše za virusne bolezni. Naše telo namreč v kri in limfo intenzivno izloča nakopičene odpadne kisline. Kislo okolje, ki ustvarja te začasne spremembe, je idealno za razmnoževanje virusa, zato je mogoče, da človek zboli, vendar je to le začasno stanje pred celjenjem.

Kakšno naj bo razmerje med alkalno in kislo hrano v prehrani

Naše žleze in organi normalno delujejo šele, ko so količine alkalnih in kislih snovi v telesu v ravnovesju. Ni enotne formule za idealen vnos hrane, ki ustvarja alkalnost ali kislost v telesu. Nekateri zagovarjajo vnos 20 % kisle (kisle) in 80 % alkalne hrane, nekateri pa menijo, da mora biti vnos 40 % kisle hrane in 60 % alkalne hrane.

Živila, ki ustvarjajo kislost

Beli sladkor se imenuje »alkalni tat«.

Prečiščeni beli sladkor je ena najbolj škodljivih snovi, ki jih lahko zaužijemo. Je tat alkalij, ker med razgradnjo zaužije kalcij, zato ljudje, ki uživajo veliko sladkorja, pogosto primanjkujejo kalcija.

Druga živila, ki se jim morate izogibati zaradi kislega organizma, so:

črni čaj, zeleni čaj, kava (vse vrste v vseh oblikah), alkohol, tobak, hladne pijače, gazirani sokovi, industrijski sadni sokovi, vse vrste mesa, zlasti rdeče meso, morski sadeži, pogreta hrana, ocvrta, panirana in konzervirana hrana ter hitra hrana, pšenica, izdelki iz polnozrnate pšenice, rafinirana žita, bela moka in izdelki iz bele moke, piškoti, pecivo, čokolade, sladoled, marmelade, pekoče začimbe, umetna sladila, rafinirana jodirana jedilna sol, sladkor, paradižnik, čebula, česen, paprika, jajčevec, čičerika, fižol, soja, sojini izdelki, beli riž, kis, margarina, sladkan jogurt, siri in na splošno vsi proizvodi živalskega in rastlinskega izvora (vse, kar se ne pokvari hitro).

Na kislost telesa poleg hrane vpliva tudi naše čustveno stanje (jeza, bes, žalost itd.), Pretirana telesna aktivnost, stres, kozmetika, vsi šamponi, mila, ličila, barve za lase, ki niso naravnega izvora, elektromagnetne, radijske in podobne frekvence, ki noč in dan bombardirajo naše telo, klor v vodi ter uživanje drog ustvarjajo močno kislost v telesu in uničujejo DNK in druge.

Živila, ki ustvarjajo alkalnost

Laneno olje je eno izmed živil, ki v telesu ustvarjajo izrazito alkalnost.

Naše telo hrepeni po zdravju! Pravzaprav lahko rečemo, da je genetsko programirano za zdrav življenjski slog in ne namerava propasti že v petdesetih letih.

Alkalna prehrana je ključ do dolgega in uspešnega življenja. Bolj ko je hrana sveža, večja je bazičnost.

Živila, ki ustvarjajo izrazito alkalnost, so:

zelena, datlji, fige, zeliščni čaji, agaragar, melona, lubenica, kajenski poper, limona, limeta, mango, koren kuzu, papaja, peteršilj, morske alge, koščice grozdja, vodna kreša in laneno olje.

Živila, ki ustvarjajo zmerno alkalnost, so:

stročnice (sveža, zelena), pesa, brokoli, zelje, lucerna (alfaalfa), banane (zrele), mandlji, jabolka, marelice, beluši, mlada zelena zelenjava, avokado, čaj iz banče, rožič, sadni sokovi, ribez, rozine, cvetača, blitva, redkev daikon, kivi, nektarine, breskve, svež ingver, grenivka, ohrovt, zeleni čaj, zelišča (zeleni listi), zelena solata, hruške, svež grah, ananas, olupljen krompir, buča, redkev, maline, gobe šitake, jagode, buče, sladki krompir, sveža sladka koruza, bela pesa, kis (jabolko), slive umeboši in zelenjavni sokovi.

Živila, ki ustvarjajo rahlo alkalnost, so:

oljke, oljčno olje, artičoke, rižev slad, proso, miso, ajda, češnje, mandarine, kostanj, kokos (svež), kumare, brstični ohrovt, jesenski kruh, kozje mleko, med, gobe, redkev, morska sol, pomaranče, vložene zelenjava (domača z jabolčnim kisom), sezamova semena, začimbe, kaljena žita, tamari, tempeh, rižev kis, rjavi riž.

Nevtralna hrana je:

smetana, kravje mleko, navaden jogurt, sirotka, nesoljeno maslo.

Alkalnost telesa poleg hrane povečajo harmonične misli in občutki, prijetna glasba sprosti in sinhronizira živce, organe in žleze ter tako ustvari alkalnost. Poleg tega je za našo telesno alkalnost ali uravnotežen pH resnično pomemben zadosten vnos kakovostne čiste vode. Voda je za naše zdravje neprecenljiva, v telesu je približno 70 % vode.

Da bi telo iz sistema izločilo le kozarec kokakole, je treba spiti 32 kozarcev vode.

Z naravnimi prehranskimi dodatki, kot so organska rastlinska olja, lahko zadovoljimo osnovne potrebe žlez, organov in tkiv po bazičnosti.

Na prvem mestu je laneno olje, ki v telesu ustvarja izjemno močno alkalnost. Lan je bogat z ligandi, ki preprečujejo raka dojk, maternice in prostate. Bogat je z esencialnimi maščobnimi kislinami in omega 3, je idealen za razstrupljevalne programe, je idealno sredstvo proti zaprtju, znižuje holesterol in uravnava raven sladkorja v krvi. Odličen je kot del zajtrka, na primer v smutiju.

Zaradi velike vsebnosti alfalinolenske kisline, ki je naše telo ne more samo sintetizirati, ga imenujejo tudi olje »lepota znotraj«. Pomanjkanje alfalinolenske kisline vpliva na prezgodnje staranje kože in različna druga stanja, ki jih je mogoče preprečiti z jemanjem lanenega olja peroralno.

Vse esencialne maščobne kisline ustvarjajo alkalnost v telesu. Opravljajo številne naloge, potrebne za delo in pravilno delovanje telesa. Minerali v sledovih, betakaroten, B-kompleks, vitamin C, klorofil, kalcij in magnezij, tinktura preslice, cvetni prah, matični mleček so prehranska dopolnila, ki ustvarjajo alkalnost v telesu in so naš edinstveni zaveznik pri doseganju zdravja, s katerim lahko uravnotežimo svoj pH.

Olje asaj je bogato s kalijem, kalcijem, fosforjem, železom in drugimi minerali, ki v telesu ustvarjajo alkalni pH in obnavljajo naše zdravje. Poleg tega je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami.

Tudi sezamovo olje v telesu ustvarja močno alkalnost. V Vedah je omenjeno kot olje z zelo blagodejnim učinkom na zdravje ljudi.

Poleg treh uglednih olj je še veliko drugih olj iz naše ponudbe, prebogate z esencialnimi maščobnimi kislinami, in tako v telesu ustvarjajo alkalno okolje in nevtralizirajo škodljive učinke kislosti. To so olja semen čija, pasijonke, večernega jegliča, borage.

Olje borage je izjemno bogato s protivnetno maščobno kislino omega 6 (gamalinolenska), zato je eno najbolj zdravilnih rastlinskih olj. Uporablja se pri vnetnih procesih, suhi koži, strijah, zdravljenju brazgotin, luskavici, ekcemih, dermatitisu, bolečih menstruacijah, odsotnosti menstruacije, policističnih jajčnikih, fibroidih, težavah v menopavzi, revmatoidnem artritisu in še več.

Olje večernega jegliča skupaj z oljem borage in lanenim oljem spada v kategorijo »kozmetika znotraj«. Uporablja se pri zdravljenju kožnih bolezni. Znano je, da je učinkovit pri lajšanju predmenstrualnega sindroma in lajšanju simptomov menopavze (zmanjša pogostost nočnega znojenja, vročinskih utripov in mraza). Zelo pomaga tudi pri revmatoidnem artritisu in kroničnih vnetnih stanjih.

Olje čija pridobivajo s hladnim stiskanjem semen čija, ki so zaradi visoke vsebnosti hranilnih snovi dobili zasluženo ime superhrana. Je izredno bogato z maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6.

Olje pasijonke je bogato z esencialnimi maščobnimi kislinami, minerali in antioksidanti. Zaradi visoke vsebnosti maščobnih kislin in protivnetnega delovanja je to olje idealno za vse tipe kože.

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz majske izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki