Politika rabe piškotkov

Svojim spletnim obiskovalcem želimo vedno zagotoviti aktualne in zanje pomembne informacije. Podatkov nikoli ne posredujemo tretjim osebam, prav tako ne spremljamo obiskovalcev kot posameznikov, temveč povsem anonimno in tako skladno z veljavno zakonodajo varujemo njihovo zasebnost.

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Zakaj jih potrebujemo?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja (na primer dodajanje izdelkov v košarico, plačilo, vpis naslova za dostavo naročila) ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je tako bolj učinkovito in prijetno.

Piškotke uporabljamo prav tako za lastne analitske potrebe (število obiskov) in ponovno trženje. Piškotki za ponovno trženje spremljajo aktivnost uporabnika na obiskani strani in s tem omogočajo, da lahko uporabniku prikažemo primerno/personalizirano oglasno vsebino.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?

Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletnega centra), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani.

Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

S klikom na povezavo »dovolim piškotke«, ob prvem obisku na strani, se strinjate z uporabo piškotkov za ponovno trženje, ki jih uporabljamo za to, da vam prikažemo primerno/personalizirano oglasno vsebino. V kolikor ne kliknete na povezavo »dovolim piškotke« in nadaljujete z ogledom naše spletne strani, bomo nastavili piškotke nujne za delovanje spletne strani in analitiko, piškotki za ponovno trženje pa bodo blokirani. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na gumb »Spremenite nastavitve piškotkov«.

Smernice informacijskega pooblaščenca za uporabo piškotkov: https://www.ip-rs.si/varstvo-osebnih-podatkov/

Spletna stran zdrave-novice.si uporablja naslednje piškotke:

Strogo potreben piškotek, ki omogoča, da lahko shranimo vaše nastavitve glede piškotkov. Če tega piškotka ne bi bilo, vaših nastavitev ne bi mogli shraniti, kar bi pomenilo, da bi morali ob vsakem obisku tega spletnega mesta piškotke znova omogočiti ali onemogočiti.

Piškotke v povezavi z Google analitiko. Namreč, za beleženje največje količine informacij, uporablja Google analitika več vrst piškotkov, vsak za drug namen. Ti piškotki beležijo in si zapomnijo različne vrste podatkov o obiskovalcih spletnega mesta. Tako se npr. en piškotek osredotoča na sledenje edinstvenim obiskovalcem, drugi beleži čas, ki ga vsak obiskovalec porabi na vsaki strani itn.

Onemogočanje piškotkov

Sami se morate odločiti, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vašem računalniku, a spletna stran optimalno deluje, če so vsi piškotki omogočeni. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate s pomočjo izbranih nastavitev spletnega brskalnika.

Za informacije o nastavitvah za piškotke spodaj izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.