Mamice, po porodu poskrbite tudi zase!

Rojstvo poleg močnih čustev, ki prevevajo mamice in očke, ko spoznajo svojega otroka, prinaša tudi t. i. poporodno obdobje, ko morajo mamice poleg za otroka, poskrbeti tudi zase.

Kaj pravzaprav je poporodno obdobje in koliko časa traja? Poporodno obdobje se deli v dva dela: ožja poporodno doba traja prvih devet dni po porodu, širša pa šest tednov po njem. V tem času imajo novopečene mamice poporodno čiščo. Ta začne iztekati takoj po izločitvi posteljice in je v prvih dveh dneh svetlo rdeča zaradi bolj odprtega ožilja na mestu, kjer je bila posteljica na steni maternice. Z bolj zaprtim ožiljem se spremeni v temno rdečo barvo, pozneje pa v rjav in nato še rumen ter bel izcedek. Poporodna čišča se sicer lahko pri različnih ženskah spreminja na različne načine, a traja nekje do šest tednov po porodu. Količina čišče je lahko v prvih nekaj tednih obilnejša in se lahko preneha izcejati po treh do štirih tednih po porodu. Lahko pa se občasno zmanjšuje in povečuje vseh šest tednov. Na količino in spremembo barve čišče vpliva tudi fizična aktivnost mamice po porodu.

Kdaj k zdravniku?

V teh šestih tednih je pomembno, da se mamice opazujejo in so poleg na samo količino in barvo poporodne čišče pozorne tudi na njen vonj. V tem obdobju namreč lahko pride do okužbe sluznice v notranjosti maternice, t. i. endometritisa. Poleg neprijetnega vonja so znaki le-tega še obilen izcedek, bolečina v trebuhu in povišana telesna temperatura. V tem primeru je nujen obisk zdravnika in v večini primerov zdravljenje z antibiotiki. V Sloveniji sicer vsako novopečeno mamico po šestih tednih od poroda čaka tudi ginekološki pregled pri izbranem ginekologu.

Šest stvari, na katere naj bodo pozorne novopečene mamice:

  • Skrbite zase in za dovolj počitka. Lažje vam bo, če si naloge in radosti starševstva delite z očeti in starimi starši.
  • Poskrbite za pestro in raznoliko prehrano, ki vam ustreza, ter za dovolj tekočine.
  • Skrbite za higieno in se redno prhajte.
  • Z aktivnostmi in vajami začnite postopoma in jih prilagodite počutju ter zdravstvenemu stanju.
  • Sprehodi z dojenčkom naj bodo kar se da redni in prilagojeni vašemu počutju in vremenu.
  • Bodite potrpežljive, nežne in ljubeče do sebe in svojega telesa, predvsem pa mu dajte čas, da se vrne v formo iz časa pred nosečnostjo in porodom.

Za poporodno čiščo niso primerne vsake predloge oz. vložki

V času poporodne čišče so izredno pomembni tudi pripomočki, ki jih mamice uporabljajo. Tamponi vsekakor niso primerni za uporabo po porodu, temveč se mamicam priporoča uporaba predlog oz. vložkov. Te navadno uporabljajo v kombinaciji z mrežastimi hlačkami za enkratno uporabo, ki so zaradi elastičnosti udobne in se dobro prilegajo ter tako poskrbijo, da predloge ostanejo na pravem mestu. Predloge za poporodno čiščo morajo biti zelo vpojne, da omogočajo suho kožo in tako manj možnosti razdražene kože. Poleg tega je pomembno, da so mehke in zračne, za večje udobje in občutek svežine.

Predloge danskega proizvajalca Abena, Maternity Pads, so zasnovane posebej za mamice. Zaradi namensko prilagojene velikosti ter mehkih vzdolžnih zaščit po robovih nudijo odlično zaščito pred iztekanjem. Na spodnje perilo jih pričvrstimo s pomočjo lepilnega traku na spodnji strani. Ponašajo se  s številnimi certifikati in so dermatološko testirane. Poleg tega so na voljo tudi v kompletu z mrežastimi hlačkami za enkratno uporabo, ki so poleg predlog za poporodno čiščo obvezen sestavni del vsake torbe za v porodnišnico.

Obdobje po porodu je naporno, a hkrati tudi lepo. Predvsem pa je pomembno, da novopečene mamice ob posvečanju novorojenčku ne pozabijo nase in na svoje zdravje ter poskrbijo za ustrezne in kakovostne predloge oz. vložke za poporodno čiščo. Preverijo jih lahko na tej povezavi.

Zadnji prispevki