Prehrana, zdravje in razstrupljanje

Besedilo: Dr. med. specialist dermatovenerologije Borna Pavičić

Obstaja pregovor: “Vi ste tisto, kar jeste!”

Če bomo torej jedli dobro, kakovostno in zdravo hrano, bomo zdravi tudi sami. Nasprotno, če uživamo nekvalitetno, predelano, rafinirano, nezdravo hrano, bo njen vpliv zelo hitro povzročil različna neravnovesja v našem telesu.

Živimo v mrzlem življenjskem ritmu, želimo doseči vse, videti vse, dati vse od sebe.

Na žalost na tej nori tekmi pogosto pozabimo nase. Nimamo časa zase – kolikokrat smo to že slišali ali rekli? Da bi dosegli vsakogar in izpolnili različna pričakovanja, svoje potrebe zmanjšamo do te mere, da jih na neki točki izklopimo.

Vendar je zelo pomembno razumeti, da brez zdravja ni življenjske dirke, kakršna koli že je. Zato negovanje in vlaganje v lastno zdravje pomeni dobesedno negovanje vseh odnosov in vlog našega življenja.

Človek jemlje svoje telo in zdravje samoumevno, tako je in tako bo! Bo do trenutka, ko ne bo!

Vitalnost, moč, zdravje nikomur niso zagotovljeni, so preprosto posledica naših navad, dejanj in dejanj. Ljudje na vzhodu se še danes zdravijo s tradicionalno medicino, ki uči, da je telo tempelj, ki ga je treba vzdrževati, čistiti in skrbeti.

Eden od glavnih pristopov k zdravju in njegovemu ohranjanju je čiščenje telesa. Za vzhodnjake je to običajen letni ritual, ki ga redno izvajajo. V zimskih mesecih se namreč bioritam upočasni, hladen je in hrana, ki jo zaužijemo, je težka, mastna, sladka. Ta vrsta hrane z zmanjšanim gibanjem in telesno neaktivnostjo vodi do kopičenja maščobnega tkiva. Če k temu dodamo še pesticide iz hrane, ojačevalce okusa, umetna barvila, smog, stres in postane jasno, da naše telo potrebuje počitek.

Okolje, prehrana in toksini

Tako kot naše telo potrebuje čiščenje od zunaj, tako potrebuje čiščenje od znotraj. Nihče od nas se ne misli izogibati tuširanju več dni, mesecev in let, vendar ne veljamo istega pravila, ko gre za “higieno v notranjosti”.

Zavedati se moramo, da je naše telo popoln sistem. Vse, kar se v njem dogaja, je vidno na naši koži in obratno. Zato ne moremo jesti prehransko brez vrednosti in rafinirane hrane, ki je bogata z dodatki in se čuditi nizkoenergijski, občutljivi koži, nagnjeni k draženju, alergijam in drugim pogostim boleznim.

Po mnenju znanstvenikov povprečen prebivalec Evrope poje približno 3 kg dodatkov na leto, medtem ko se ta številka v Združenih državah povzpne na neverjetnih 6 kg. Z umetnimi barvili, konzervansi, aromami, emulgatorji povprečen Američan vsako leto poje neverjetnih 60 kg sladkorja in 4 kg soli! Raziskave potrjujejo, da državljani Evrope zaostajajo za temi vrtoglavimi številkami.

Vsi ti “onesnaževalci” vstopijo v naš krvni obtok in s krvjo v vse dele našega telesa. Telo naravno poskuša, kolikor lahko, odstraniti zaužite toksine skozi prebavni sistem, ledvice, pljuča ali kožo. Danes pa v naše telo pride bistveno več toksinov kot pred 100 leti. Naše telo preprosto “ni programirano” za spopadanje s toliko škodljivimi snovmi in jih ne uspe pravočasno izločiti, kar vodi v številne bolezni.

George Oshawa na podlagi naukov makrobiotike navaja, da onesnaženje organizma s toksini napreduje v več fazah, od katerih ima vsaka značilne posledice.

Na prvi stopnji se moški, ki bere zdravo, počuti utrujen bolj kot običajno. Ta stopnja se imenuje stopnja kronične izčrpanosti.

Na drugi stopnji se ob stalni utrujenosti pojavijo glavoboli in bolečine v sklepih.

V tretji fazi je značilno, da se preostali toksini v telesu začnejo kopičiti v koži in povzročajo različne kožne reakcije, alergije, ekcem.

Na četrti stopnji se “biološka umazanija” odlaga v telesu v obliki peska ali kamnov v ledvicah in žolču.

V peti fazi se prizadeti organi deformirajo.

V šesti in sedmi stopnji pride do degeneracije jetrnega tkiva ali drugih organov in pride do možnosti nastanka tumorja.

Vprašanje je, kaj lahko storimo, da se zaščitimo pred učinki toksinov, ki so prisotni v našem okolju in hrani in kako spodbuditi izločanje toksinov iz našega telesa?

Razstrupljanje ali čiščenje telesa

Naše telo in s tem naš prebavni sistem deluje vsak dan, 24 ur na dan, vse življenje brez ustavljanja.

Iz tega razloga bo naše telo hvaležno, če mu olajšamo delo. Razstrupljanje ali čiščenje telesa pomaga našemu telesu obnoviti naravno ravnovesje.

Ustrezna prehrana je ključna za naše zdravje in učinkovito razstrupljanje telesa.

Naše telo nenehno prehaja skozi cikle razstrupljanja, da bi se zaščitilo pred škodljivimi vplivi okolja in hrane. Proces izločanja toksinov je neposredno odvisen od kakovosti hrane, ki jo zaužijemo. Ker namreč v naše telo vstopajo škodljive snovi, so potrebna posebna hranila, ki toksine pretvorijo v vodotopne snovi, da se lahko izločijo iz telesa. Če so ta hranila v pre v hrani primanjkuje toksinov, ki se odlagajo v našem telesu in sčasoma se začnejo patogeni učinki na tkiva in povzročajo bolezni.

V naši regiji obstaja modra navada, da se enkrat mesečno postimo polne mesece. Nekega dne telo dobi “časovno omejitev”, ki jo uporabi za odstranjevanje toksinov in drugih škodljivih snovi. Postni čas, ki se začne pozno pozimi in traja do zgodnje pomladi, od vernikov zahteva tudi opustitev nekaterih slabih navad ali živil.

Tako bomo telesu s postom zagotovili najhitrejšo pomoč. Priporočljivo je, da prenehate jesti težko hrano in začnete uživati ​​lahka, zdrava in lahko prebavljiva živila, bogata s sadjem, zelenjavo in polnozrnatimi žitaricami.

Prehod letnih časov, zlasti iz zime v pomlad, je najboljši čas za čiščenje telesa.

Spomladi telo pospeši presnovne procese in začne močneje odstranjevati toksine, ki so se nabrali pozimi, organi za odstranjevanje pa so jetra, ledvice, koža, debelo črevo in pljuča.

Spoštovanje dinamike narave pomeni tudi spoštovanje dinamike lastnega telesa. Spomladanska utrujenost, ki se pojavi pri ljudeh, kaže, da se telo znebi toksinov, ki so se nabrali pozimi.

Jetra imajo največjo vlogo v procesu čiščenja. Vitamini B in flavonoidi ter glutamin, močan antioksidant, ki ga proizvaja telo, pomagajo pri čiščenju jeter. Zato se je treba med razstrupljanjem, da bi jetra čim manj obremenjevali, izogibati alkoholu, nikotinu, kofeinu, umetnim barvilom in dodatkom ter stresnim situacijam. Če jetrom ne zagotovimo potrebnih hranil za uspešno razstrupljanje, jim ne bo preostalo drugega, kot da vrnejo škodljive snovi v krvni obtok. To pa bo telo obremenilo na drugih področjih. Ledvice bodo poskušale nadomestiti škodo ali pa bo koža poskušala izločiti toksine skozi znoj skozi lojnice. Takšno izločanje toksinov lahko poškoduje kožo in se kaže kot pordelost, akne, suhost, izpuščaj ali prezgodnje gube.

Da bi upočasnili proces staranja, mora biti telo čim manj obremenjeno s strupenimi elementi.

Prelistajte celotno revijo.

Prebrali ste prispevek iz majske izdaje Zdravih novic. Vas zanima še več?

Zadnji prispevki