Hemoroidi – kako se jih znebiti?

Besedilo: Alja Krel, mag. farm., Koroške lekarne

Hemoroidi so nabrekla tkiva v steni danke in zadnjika, ki vsebujejo žile. Poglejmo, zakaj nastanejo in kako si pri lajšanju težav lahko pomagamo sami.

Dednost, staranje prebivalstva, prehranske navade in sodobni način življenja so razlogi, da ima skoraj 50 % ljudi, starejših od 30 let, občasne ali pogoste težave zaradi povečanih hemoroidov. Po nekaterih podatkih se v Evropi s težavami s hemoroidi v življenju sreča kar 90 % ljudi.

Simptomi in znaki

– Pekoč občutek v predelu zadnjika, ki niha od zaznave toplote do vročine.

– Svetlo rdeča kri na toaletnem papirju, ki se običajno pojavi na koncu odvajanja in ni prisotna v samem blatu (temnejša kri kaže na prisotnost krvnih strdkov).

– Vnetje v predelu zadnjika, ki se kaže kot bolečina, rdečina ali toplota.

– Srbenje in zatrdline v zadnjiku, ki se najpogosteje pojavijo takrat, ko so hemoroidi povečani in izstopijo iz zadnjičnega kanala.

– Bolečina je pogosteje prisotna pri zunanjih hemoroidih in je po navadi posledica vnetja.

Štiri stopnje bolezni

Bolezensko povečanje hemoroidov delimo v štiri stopnje, ki pa so precej povezane z oceno počutja bolnika:

Prva stopnja: Hemoroidi niso vidni, dokažemo jih lahko le s pregledom notranjosti zadnjičnega kanala in so popolnoma ozdravljivi.

Druga stopnja: Hemoroidi pri odvajanju blata zdrknejo iz zadnjika in se nato po krajšem času sami pomaknejo nazaj.

Tretja stopnja: Hemoroidi so sestavljeni iz enega ali več vozličkov, ki pri napenjanju zdrknejo iz zadnjične odprtine in se po odvajanju blata sami ne vrnejo v zadnjični kanal. Potrebno je zdravljenje.

Četrta stopnja: Hemoroidov sami ne moremo več potisniti v zadnjični kanal in nakazujejo na poslabšanje bolezni. Tkivo je poškodovano in trombotično, zato pogosto pride do zapletov, pri katerih samozdravljenje ni uspešno.

Vzroki za nastanek

Hemoroidi se razvijejo le pri bolj občutljivih posameznikih, precejšnjo vlogo pri tem pa ima tudi dednost. Za lažjo predstavo lahko omenimo, da so podobni krčnim žilam na nogah.

Na njihov nastanek vpliva:

– Nosečnost – zaradi plodu se poveča pritisk v venskem obtoku; zaradi hormonskih sprememb vezivno tkivo oslabi.

–  Staranje.

– Kronična diareja (driska) – povečana je gibljivost črevesja, kar vodi do večje količine blata.

–  Dednost.

– Kronična obstipacija (zaprtje) – zaradi nerednega odvajanja je blato trde konsistence, ob odvajanju je treba močno pritiskati, kar pogosto vodi v razvoj hemoroidov.

–  Dolgo sedenje.

–  Stoječe delo.

–  Nezdrava prehrana.

– Dvigovanje težkih bremen – povečan je pritisk v trebušni votlini, zato se hemoroidi pogosteje pojavijo pri ljudeh, ki opravljajo težka fizična dela.

Dve vrsti hemoroidov

Ločimo notranje in zunanje hemoroide. V veliki večini primerov gre za notranje hemoroide, ki ležijo znotraj mišice, ki zapira zadnjik. Nanje opozarja le občasna sveža krvavitev iz zadnjika. Zunanji hemoroidi pa so manjši venski pleteži, ki ležijo v zunanjem delu zadnjika. Zaradi velike »oživčenosti« v tem predelu so zelo občutljivi, boleči, srbeči in občasno zakrvavijo, poleg tega se pogosto tudi vnamejo. Ti hemoroidi so lahko razdraženi, v njih se oblikujejo krvni strdki, ki povzročajo nastanek zelo bolečih zatrdlin, ki se imenujejo tudi tromboze ali strnjeni hemoroidi.

Kako si lahko pomagate sami

Za samozdravljenje hemoroidov so na voljo zdravila in drugi izdelki v obliki tablet, mazil ali svečk.

Glavni namen zdravljenja je odpraviti simptome in znake zdravstvene težave ter preprečiti njen zaplet. Uspešno samozdravljenje pomeni nadzor nad nelagodnimi oz. neprijetnimi pojavi v zadnjiku, kot so srbenje, pekoč občutek, vnetje in bolečina.

Težave s hemoroidi morajo s samozdravljenjem izzveneti najkasneje v enem tednu. Če v tem času ni izboljšanja, je potreben obisk zdravnika.

Učinkovini diosmin in hesperidin, ki ju vsebuje zdravilo Detralex, krepita stene žilja in tako pripomoreta k zmanjšanju lokalnega vnetja, blažita bolečino in skrajšata čas krvavitve. Ob pojavu prvih znakov je treba sprva štiri dni jemati večje odmerke, nato se odmerek zniža.

Za lokalno zdravljenje se lahko uporabi tudi rektalno mazilo Modolex, ki je namenjeno za uporabo pri notranjih in zunanjih hemoroidih, srbečici, izpuščajih in razpokah okoli zadnjične odprtine, poleg tega lajša vnetje, oteklino in krvavitve iz hemoroidov ter omogoča lokalno vlaženje.

Za samozdravljenje hemoroidov se pogosto uporabljajo tudi izdelki, ki varujejo sluznico pred razpokami in srbenjem, s hladilnim učinkom pa zmanjšajo neprijeten pekoč občutek, srbenje in draženje (npr. Proktis M, Eulatin NH, Hemoclin …).

Poleg omenjenih izdelkov si lahko za lajšanje težav pri vnetju sluznice v predelu zadnjika pripravite tudi kopel in obkladke iz hrastove skorje.

Preventiva

Obstaja veliko metod, ki so bolj ali manj učinkovite pri odpravljanju simptomov hemoroidov, vendar se je kljub temu treba zavedati, da boste pri samozdravljenju veliko bolj uspešni, če boste spremenili tudi nekatere navade v vsakdanjem življenju. Spodaj opisani ukrepi so predvsem preventivni, so pa priporočljivi tudi za lajšanje simptomov že nastalih hemoroidov:

Prehranjevalne navade: Priporoča se hrana z veliko vlakninami (sadje in zelenjava), ki v črevesju nabreknejo, povečajo prostornino blata in tako omogočijo lažje odvajanje. Pomembno je, da zaužijete dovolj tekočine in da se izogibate močno začinjeni hrani.

Higiena: Dobra higiena zmanjša težave v zadnjičnem predelu ter preprečuje nastanek srbeža oz. vnetja. Po vsakem odvajanju si je treba zadnjik umiti z blagim milom in vodo. Izogibajte se robčkom, ki so obarvani in odišavljeni. Učinkovite so tudi sedeče kopeli z izvlečkom hrastove skorje.

Navade ob odvajanju blata: Neredno odvajanje, izogibanje veliki potrebi in zadrževanje vodijo v zaprtje, kar v veliki meri pripomore k nastanku oz. poslabšanju hemoroidov. Navajanje na veliko potrebo ob istem času pripomore k določenemu redu.

Zavedati se je treba, da je zdravljenje pri napredovali bolezni dolgotrajnejše in posledično manj učinkovito. Zato je pomembno, da se že pri začetnih bolezenskih znakih odločite za posvet pri farmacevtu oz. za obisk pri zdravniku.

Zadnji prispevki

DUŠEVNO ZDRAVJE

Kako lahko komuniciramo bolj učinkovito? Besedilo: Katarina Kocbek, Strokovni psihološki center Sprememba Naš način komuniciranja