Ste pripravljeni na gripo?

Besedilo: Nina Šterbenc, mag. farm.

Za vse, ki še nismo preboleli zloglasne gripe, je to samo še ena od nadlog pred katero nas vsako jesen svarijo strokovnjaki. Vsi tisti, ki ste bolezen že kadarkoli prebolel  pa veste, da so bolečine skoraj neznosne in da okrevanje po bolezni traja in traja. Verjamem, da bi dali skoraj karkoli, da bi se bolezni na daleč izognili. Sprašujete se ali kaj resnično pomaga?
Strokovnjaki trdijo, da je cepljenje proti virusu gripe koristno, saj ščiti pred okužbo in zapleti, ki gripo spremljajo.  Še zlasti se bojimo pljučnice.  V Sloveniji vsako leto zaradi gripe zboli več kot pet odstotkov prebivalstva. Cepljenje se priporoča vsem prebivalcem, še zlasti bolj ogroženim skupinam: starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom, ljudem, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje. Cepi se lahko vsakdo, razen oseb, ki imajo dokazano alergijo na sestavine cepiva. Seveda pa smo v zadnjih letih slišali za kar nekaj polemik o cepljenju, zato boste morali presoditi sami in cepljenje tudi sami plačati.
Kako boste znake gripe prepoznali sami:
Najbolj značilni znaki bolezni so: povišana telesna temperatura,  glavobol, bolečine v mišicah, utrujenost, suh kašelj  in boleče grlo.

Kako vam bo pomagal farmacevt v vaši lekarni?
Bolezen navadno zdravimo simptomatsko. Povišano telesno temperaturo  in bolečine lajšamo s tako imenovanimi zdravili  analgetiki-antipiretiki. Suh kašelj lajšamo s sirupi ali tabletami, ki vsebujejo izvlečke zdravilnih rastlin ali sintetični antitusik. Za lajšanje bolečin v grlu imamo na voljo zdravila, ki sluznico ust ščitijo, razkužijo in lokalno blažijo bolečino in so namenjena preprečevanju in zgodnjem zdravljenju blagih okužb ustne votline in žrela.
V tem času svetujemo vsem bolnikom svetujem, da veliko počivajo, pijejo veliko toplih tekočin in se izogibajo stika z drugimi ljudmi.
Zavedati se moramo, da se okužba z virusom gripe prenaša kapljično, to pomeni, da se virus prenaša s kužnimi kapljicami, ki jih razširjajo bolniki v okolico s kašljanjem, kihanjem in tudi govorjenjem. Prenaša se lahko z neposrednim rokovanjem  ali  posrednim stikom preko kljuk, pip, preko držal v avtobusih in vseh drugih predmetih , ki se jih bolnik dotika. Zato je v času okužbe in prebolevanja bolezni zelo pomembna higiena rok, pogosto in natančno umivanje rok s toplo vodo in milom. Priporočamo tudi uporabo razkužil za roke in trde površine.

KAKO NAD BOLEČINE IN POVIŠANO TELESNO TEMPERATURO?
Svetujemo vam  uporabo učinovitega in varnega analgetika-antipiretika. 
Med najvarnejše in zelo učinkovite spada paracetamol, ki ga najdemo v različnih farmacevtskih oblikah (tablete, praški, svečke, sirup). Vzamete lahko tudi acetilsalicilno kislino, vendar tega zdravila nikoli ne dajemo otrokom starim manj kot 12 let. 
Za lajšanje močnih bolečin v sklepih bolnikom svetujemo uporabo nesteroidnih protivnetnih npr.  ibuprofena oz. naproksena. 
 

KAKO LAJŠATI SUH KAŠELJ?
Za blažitev suhega kašlja vam svetujemo uporabo sirupa, ki vsebuje izvlečke iz zdravilnih rastlin (npr. ozkolistnega trpotca, navadnega sleza) ali pa sintetični antitusik  v obliki sirupa ali tablet.

KAKO NAD BOLEČINE V GRLU?
Za preprečevanje izsušitve sluznice ust in žrela priporočamo uporabo pastil, ki vsebujejo izvleček islandskega lišaja ali izvlečkom gorskega lišaja. Za lajšanje blažjih bolečin v grlu in žrelu priporočamo uporabo  pastil, ki vsebujejo različne antiseptike. Ta zdravila so namenjena preprečevanju in zgodnjemu zdravljenju blagih okužb ustne votline in žrela. 
Za lajšanje hujših bolečin v ustih in žrelu priporočamo pastile, ki vsebujejo lokalni anestetik ali nesteroidno protivnetno zdravilo z lokalnim učinkom. 

Če boste letos vi eden od tistih pet odstotkov nesrečnih  Slovencev, ki bodo zboleli za gripo pridite v svojo lekarno, kjer vam bomo svetovali, katera zdravila potrebujete za lajšanje simptomov bolezni ali vas napotili k zdravniku. Nujno je,  da bolezen prebolite v domačem okolju in da viruse čim manj širite v okolico. Mir, topel čaj in nekaj dni počitka je prvi korak, da bolezen premagate. Pot bo popolnega okrevanje pa bo še dolga.

Zadnji prispevki